Archives for Родителство

Абортус? – не прашуваме„Зошто “, туку ги разгледуваме опциите „Како“

Нема ништо срамно во абортусот. Напротив, правото на избор е нешто што не разликува од другите цицачи. Не секоја жена треба да биде мајка за да се чувствува исполнета. Не секој пар се чувствува подготвен да има дете во секој момент од нивната врска. Одбивањето експлицитно да се создаде идна генерација, како и правото на избор за абортус, отсекогаш биле широко дебатирани прашања. Целта на оваа статија не е да постави граници помеѓу „морално“ и „неморално“, туку да им помогне на сите жени да се информираат за оваа тема од перспектива на лекар. Доколку сте решиле да ја прекинете бременоста,
Прочитај повеќе

Категории: Родителство.

Translation Priorities: Required.

7 СТАРИ ЖЕНСКИ ПРИКАЗНИ ЗА ОТКРИВАЊЕ НА БРЕМЕНОСТА

Пред медицинските лекари, модерната наука и интернетот, жените дознаваа за бременоста од знаењето пренесено од постарите генерации. Сега, овие колективни убедувања се познати како „приказни за мали деца“ и многу идни мајки сè уште бараат да им дадат насоки од родово предвидување до поттикнување на трудот. Докажано е дека некои од овие приказни на старите жени се вистинити, додека за другите нема научни докази. Издвоивме неколку вообичаени приказни за мали деца во врска со бременоста и испитавме дали има научни докази за нивното тврдење. Еве што најдовме МОЖЕТЕ ДА ГО ОТКРИЕТЕ ПОЛОС СПОРЕД ГОЛЕМИНАТА НА СТОМАКОТ Според популарните приказни мали
Прочитај повеќе

Категории: Бебиња, Бремена сум, КАТЕГОРИИ, кога-очекувате-дете и Родителство.
Translation Priorities: Optional.

пресвртници на вашето бебе: од првиот удар до првиот чекор

Нема ништо поубаво за родителите кога за првпат нивното бебе прави нешто, без разлика дали тоа нешто е големо или мало! Дали тоа нешто вклучува клоцање, лазење, одење, разговор, насмевка или смеење! Ништо не е поважно за родителите отколку да бидат сведоци на првите пресвртници на нивното бебе! Направивме листа со најголеми пресвртници за бебињата, заедно со периодот кога би можеле да очекувате да ги доживеете! Прочитајте и никогаш не пропуштајте ги најважните моменти на вашето бебе! ПРЕСВРТНИЦИ НА ВАШЕТО БЕБЕ: првото тромесечје од бременоста Додека вашето бебе расте во вас, има толку многу пресвртници за кои можеби и не
Прочитај повеќе

Категории: Бебиња, Бремена сум, КАТЕГОРИИ, кога-очекувате-дете и Родителство.
Translation Priorities: Optional.

јадење за двајца: здрава исхрана за мајка и дете

Конзумирањето на здрава исхрана за време на бременоста е многу важно бидејќи од сега па натаму, ќе јадете за двајца наместо за еден! Значи, во текот на овој период на вашето тело му се потребни дополнителни хранливи материи, витамини и минерали. Но, ова не е изговор за прејадување со чоколадо и бонбони! Лошите навики во исхраната и вишокот на тежина можат да ги зголемат шансите за развој на гестациски дијабетес, компликации во бременост или при пораѓајот, па дури и негативно да влијаат на развојот на вашето дете. Значи, да се избере здрава исхрана во текот на бременост е многу важно
Прочитај повеќе

Категории: Бебиња, Бремена сум, Идеи и совети и Родителство.
Translation Priorities: Optional.

8 РАБОТИ КОИШТО НЕ ГИ ЗНЕВТЕ ЗА БЛИЗНАЦИТЕ

Во некои древни африкански племиња, близнаците се сметале како една душа во две тела. Ако едниот умре, другиот нема да преживее. Како и да е, сега знаеме дека првото не е точно – но сè уште постои нешто што е толку фасцинантно во врска со близнаците, тројките и така натаму. Доколку сакате да научите некои интересни научни факти во врска со близнаците, прочитајте подолу. 1. ДА СЕ БИДЕ БРЕМЕНА СО ДВА ФЕТУСА, НЕ ЗНАЧИ ДЕКА ДИФОЛТНО СЕ БЛИЗНАЦИ Постои исклучително редок слчај познат како „супердекција“ каде бремената жена продолжува да овулира и развива уште еден ембрион што подоцна се оплодува.
Прочитај повеќе

Категории: Бремена сум, Идеи и совети, КАТЕГОРИИ, кога-очекувате-дете, Родителство и ТЕМИ.
Translation Priorities: Optional.