Бремена сум

8 РАБОТИ КОИШТО НЕ ГИ ЗНЕВТЕ ЗА БЛИЗНАЦИТЕ

feature-img

Во некои древни африкански племиња, близнаците се сметале како една душа во две тела. Ако едниот умре, другиот нема да преживее. Како и да е, сега знаеме дека првото не е точно – но сè уште постои нешто што е толку фасцинантно во врска со близнаците, тројките и така натаму.
Доколку сакате да научите некои интересни научни факти во врска со близнаците, прочитајте подолу.

1. ДА СЕ БИДЕ БРЕМЕНА СО ДВА ФЕТУСА, НЕ ЗНАЧИ ДЕКА ДИФОЛТНО СЕ БЛИЗНАЦИ

Постои исклучително редок слчај познат како „супердекција“ каде бремената жена продолжува да овулира и развива уште еден ембрион што подоцна се оплодува.
Како и да е, вториот фетус е обично предвремениот додека пак првиот го достигнува нивниот термин датум.

2. БЛИЗНАЦИТЕ МОЖЕ ДА ИМААТ РАЗЛИЧНИ ТАТКОВЦИ

Иако е ретко, близнаците можат да имаат различни татковци! Хетеропатерална суперфекандација се случува кога жената има односи со повеќе од еден маж за време на овулацијата. Ако два различни сперматозоида од двајца мажи, оплоди две различни јајце клетки – тоа резултира во близнаци. Сепак, ова е почеста појава кај животните отколку кај луѓето.

3. БЛИЗНАЦИТЕ ГОВОРАТ СВОЈ ЈАЗИК

Не е само заедничкото гугање! Студијата спроведена од Институтот за општа лингвистика открила дека близнаците многу често создаваат и користат заеднички вокабулар. Истражувањето проценува дека дури 40 проценти од близнаците создаваат приватен личен јазик.

4. НЕКРШЛИВА ПОВРЗАНОСТ

Да, точно е дека близнаците можат да се поврзат уште како фетуси и токму затоа најверојатно ќе останат нераздвојни.
Универзитетот во Падова откри дека фетусите уште на возраст од 14 недели почнале да покажуваат физичка наклонетост едни кон други. Истражувачите откриле дека близнаците се допираат, допирајќи се глава до глава и рака до глава. На 18 неделна возраст, тие редовно се допираат едни со други и се во физички контакт најмалку 30% од времето.
Се чини дека фетусите се особено нежни околу пределот на очите на нивните браќа и сестри. Ова е веројатно затоа што овие области се толку деликатни.

5. ТАМУ СЕ „ДВА ГЕНА“

Жените можат да бидат својствени на одреден ген што ќе им овозможи да „хипер-овулираат“, што значи да развиваат повеќе јајце клетки. Оттука, веројатноста е поголема жената да забремени со близнаци! Сепак, тие не се идентични и се создадени од две одделни јајце клетки.
Дали некогаш сте се запрашале зошто близнаците веројатно имаат и други членови на своето семејство кои се близнаци? Ова е причината зошто!
Да, знаеме дека понекогаш се „прескокнува генерацијата“. Според Њујорк Тајмс, тоа е затоа што само жените можат да бидат погодени од хипер-овулација, па ако таа роди момчиња близнаци, тие не можат да го имаат генот затоа што не овулираат. Сепак, тие можат да го пренесат генот на своите ќерки кои пак можат. Оттука, имаме „прескокнување“ на генерацијата.

6. БЛИЗНАЦИТЕ МОЖЕ ДА БИДАТ РАЗЛИЧНА РАСА

Иако е ретко, дефинитивно е можно! Се сеќавате кога рековме дека близнаците можат да имаат различни татковци? Па, ако татковците се од две различни раси и секоја од нив ја имплантира јајце-клетката со сперма, децата би можеле да бидат близнаци од различни раси! Ова е исто така познато како хетеро-татковска суперфекандација.

7. БЛИЗНАЦИТЕ МОЖЕ ДА БИДАТ СО ГОДИШНА РАЗЛИКА

Според Телеграф, има пар близнаци родени со 5 години разлика!
Родителите на близнаци се соочиле со проблеми со природно зачнување, па пробале ин витро (ин витро оплодување е процес во кој јајце клетките на жената се оплодуваат вонтелесно, а потоа се всадуваат во матката). Од тој примерок, биле всадени само два ембриони – парот тогаш решил да ги замрзне другите три ембриони. Неколку години откако се родило првото дете, парот одлучи да го всади другиот ембрион што резултирало со раѓање на близнакот.
Сепак, зависи од тоа како го гледате терминот „близнаци“, бидејќи ова технички се однесува на две новороденчиња родени во исто време. Сепак, Центарот за репродуктивна медицина во Бристол вели дека може да се сметаат за близнаци, бидејќи потекнуваат од истата група на ембриони собрани од истиот временски циклус. Оттука, близнаци родени во различни периоди!

8. КАКО ДА ГИ РАЗЛИКУВАМЕ БЛИЗНАЦИТЕ

Честопати, близнаците се доста идентични едни на други. Најдобар начин да ги разликуваме бебињата близнаци се всушност нивните стомаци! Папокот нема никаква врска со генетиката, бидејќи тоа во основа се само лузни од сечењето на папочната врвца.
Друг начин за нивно разликување е со земање на отпечатоци од прсти – но, сигурни сме дека ќе се согласите дека ќе трае премногу долго! Тие имаат различни отпечатоци од прсти, бидејќи иако делат иста ДНК, изложеноста на различни области на матката, всушност, може да ги промени нивните отпечатоци и да предизвика сртови и курвови.

Share