Бебиња

КАКО ФУНКЦИОНИРА SURECHECK

Тест за бременност SureCheck тип касета - Как работи

Дали некогаш сте користеле Surecheck и се прашувавте како функционираат тестовите за бременост? На прв поглед изгледа како елементарен производ но во пракса тоа е научно развиен производ.
Тестовите за бременост Surecheck се разработени со специјално на колоидно злато, што гарантира точност над 99,9% од првиот ден на задоцнетиот циклус. Но, како е толку точен? Тестовите за бременост Surecheck функционираат со регистрирање на присуство на hCG (хуман хорионски гондатропин хормон) во вашата урина. hCG започнува да се појавува постепено околу една недела по зачнувањето.

ХУМАН ХОРИОНСКИ ГОНДАТРОПИН ХОРМОН (HCG)

hCG се произведува од клетките што го опкружуваат ембрионот што се развива и може да се открие во вашето тело најрано една недела по оплодувањето на јајце клетката. Нивоата на hCG се премногу ниски во почетокот за да се добие дефинитивен резултат дали жената е бремена или не. Овие нивоа продолжуваат да се зголемуваат со секој изминат ден на развој на ембрионот и го достигнуваат својот врв околу 10-тата недела од бременоста. Нивоата на hCG намалуваат кога плацентата е целосно формирана.
Совет од Surecheck: Направете го вашиот тест со првата урина наутро на денот на очекуваниот циклус. Ова е кога нивоата на вашиот hCG се највисоки!

КАКО СЕ ПРАВИ ТЕСТОТ

Taking a test

Може да се вознемирите кога правите тест за бременост, затоа е добро да знаете како функционира тестот и како да го прочитате вашиот резултат. Тестовите на Surecheck имаат простор за две цртички во прозорецот за резултати. Едната е обележана со C, а другиот со T. Линијата C е контролната линија и T-линијата претставува вашиот резултат. Контролната линија се прикажува само за да гарантира дека самиот тест функционира независно од вашиот резултат. Т-линијата е резултат на вашата бременост, под услов дека правилно сте го извршиле тестот, присуството на оваа линија значи дека сте најверојатно бремени.

ЗОШТО МОЖЕ ДА СЕ ДОБИЕ НЕТОЧЕН РЕЗУЛТАТ

Постојат неколку фактори кои можат да влијаат на вашиот резултат. Ако тестот се изврши мошне рано, може да се добие неточен негативен резултат. Ова е затоа што сè уште не започнало производството на хормонот hCG. Одредени лекови исто така може да влијаат на точноста на вашите резултати. Овие лекови вклучуваат одредени лекови за Паркинсонова болест, апчиња за спиење, опиоиди и други.
Исто така, постојат некои болести кои можат да доведат до погрешен позитивен резултат. Причината е во покачените нивоа на хормонот hCG кога не се предизвикани од бременост. Примери за тоа се недостаток на имуноглобулин А (IgA) и некои видови на рак.

ШТО ЗНАЧИ РЕЗУЛТАТОТ СО БЛЕДА ЛИНИЈА

Ако втората линија (во областа на Т) е бледа, тоа може да значи нејасен резултат. Ако знаете како се менуваат нивоата на хормонот hCG ќе ви биде полесно да разберете зошто го добивате овој резултат. Почекајте 48 часа и направете нов тест! Ако резултатите се сè уште нејасни, побарајте консултација со лекар специјалист.
Ако сте го направиле тестот премногу рано, но не сте сигурни колку време да причекате, пресметајте 19 дена од датумот кога сметате дека можеби сте зачнале.

КАКО СЕ УПОТРЕБУВААТ ТЕСТОВИТЕ SURECHECK

Surecheck има два вида на производи – Streamer и Касета. Достапноста на овие тестови зависи од земјата во која се наоѓате. Секој производ се нуди со вклучен леток. Овој леток содржи детални упатства и други корисни информации. Сега можете да ја посетите и нашата страница Начин на употреба!
Ако имате прашања во врска со Surecheck, како функционираат тестовите за бременост или за вашите резултати, посетете ја секцијата со нашите често поставувани прашања или контактирајте не!

Share