Foshnjet

7 MITE PER SHTATZANINE QE NUK JANE TE VERTETA

Old wives tales

Para praktikuesve të mjekësisë, shkencës moderne dhe internetit, gratë mësuan për shtatzëninë nga njohuritë e dhëna nga brezat e vjetër. Tani, këto besime kolektive njihen si përralla ‘të grave të vjetra’ dhe shumë nëna të ardhshme ende u kërkojnë atyre udhëzime nga parashikimi gjinor deri te nxitja e lindjes.

Disa nga këto mite janë provuar të jenë të vërteta, ndërsa të tjerët nuk kanë prova shkencore.

Ne mbledhëm disa tregime të zakonshme të grave të vjetra për shtatzëninë dhe hulumtuam nëse ka ndonjë provë shkencore për t’i mbështetur ato. Ja çfarë gjetëm …

JU MUND TE GJENI GJININE NGA MADHËSIA E BARKUT

Sipas miteve, nëse barku juaj është I fryer anash, është një vajzë dhe nëse keni një bark perpara, atëherë është një djalë.

Ne jemi të sigurt që shumë i kanë dëgjuar këto përralla – por këto janë plotësisht false. Forma e barkut varet nga madhësia e foshnjës dhe pozicioni i fetusit brenda barkut. Asnjëra prej të cilave nuk ka të bëjë me gjininë.

PERZIERJET NDODHIN VETEM NE TRE MUJORIN E PARE

Megjithëse të vjella dhe të përzierat ndodhin kryesisht gjatë tremujorit të parë, nuk është e pazakontë që nënat e ardhshme të përjetojnë te vjella në mëngjes më vonë gjatë shtatëzënise.

Në fakt, ‘sëmundja e mëngjesit’ nuk ndodh VETEM në mëngjes. Te përzierierat gjatë shtatëzënisë mund të ndodhin në çdo kohë të ditës .

Na vjen keq zonja!

BEBET QË PARASHIKOJNË SHTATZËNINË

Legjenda  thotë, nëse një bebe shikon mes këmbëve ndërsa është kembadorazi, ata nuk po praktikojnë vetëm për një lëvizje të re të yogas. Përkundrazi, ata mund të parashikojnë që një moter ose vëlla më i ri të jetë duke ardhur.

Sështë e pamundur shkencërisht që foshnjat mund të jenë në gjendje të përdorin një sens magjik për të parashikuar një shtatzëni, ekspertët e gjuhës trupore thonë se përmbysjet spontane të vogëlushit tuaj mund të jenë për shkak të kuriozitetit të një fëmije për të zgjeruar botën e tyre në vend të dëshirës së tyre për të zgjeruar familjen e tyre!

TE HANI PERIME GJATE SHTATZANISE DO BEJE QE BEBES TI PELQEJNE NE TE ARDHMEN

 

Kjo është çuditërisht e vërtetë!

Mitra rrethohet dhe ushqehet nga lëngu amniotik që siguron lëndë ushqyese nga dieta e nënës. Ky lëng amniotik që rrethon foshnjën në të vërtetë aromatizohet nga ushqimi dhe pijet që nëna ka ngrënë në orët e fundit, duke formuar kujtime të këtyre aromave edhe para lindjes. që këto kujtime mund të rezultojnë në preferenca për këto ushqime ose erëra gjatë gjithë jetës. Po mama, kjo përfshin perime!

TE COSH DUART SIPER DEMTON BEBEN

Ndërsa është me mire të shmangni ngritjen e peshave dhe gjithçka që tendos shpinën gjatë shtatzënisë, ngritja e duarve mbi kokën tuaj nuk e mbyt foshnjën me kordonin e kërthizës. Ky mit ndoshta filloi kur gratë duhej të bënin shumë ngritje gjerash te renda për detyra shtëpiake, kështu që ata shpesh qortoheshin që të uleshin.

NUK MUND T’I PINI ILAÇET NESE JENI SHTATZANE

Kjo nuk është e vërtetë.

Edhe pse nuk duhet të mjekoheni vetë kur jeni shtatzënë, nuk keni pse të duroni as dhimbje të panevojshme! Mjeku juaj mund të jetë në gjendje të lehtësojë dhimbjen tuaj pa dëmtuar ju ose të voglin tuaj.

RRAHJET E ZEMRAVE DHE PARASHIKIMI GJINOR

Sipas  mitit, nëse mbani një vajzë, atëherë rrahjet e zemrës së foshnjës do të jenë mbi 140 bpm (rrahje në minutë). Por nëse është një djalë, do të jetë nën 140 bpm. Por studime të shumta shkencore e kanë shkatërruar këtë mit.

Oh, dhe midis 120-160 bpm është krejtësisht normale për rrahjet e zemrës së fëmijës së palindur.

Share