Adoleshentët

Udhëzues i plotë për test e shtatzënie: Kur, pse dhe çfarë duhet të presim 

Жена в очакване на резултата след използване на тест за бременност SureCheck

Shtatzënia është një ngjarje e rëndësishme dhe transformuese në jetën e një personi, dhe të kuptuarit se kur dhe si të testohet mund ta bëjë udhëtimin më pak stresues dhe të pasigurt. Përgatitja për një shtatzëni të mundshme përfshin një mori emocionesh dhe pyetjesh, dhe të kesh një udhëzues të plotë në duar  mund ta lehtësojë ndjeshëm procesin.  

Ne do të thellohemi në botën e testimit të shtatzënisë dhe do të eksplorojmë aspekte të ndryshme, që nga koha ideale për të bërë një test deri në interpretimin e saktë të rezultateve. Në fund të këtij udhëzuesi, do të keni një kuptim më të qartë se kur dhe si të bëni një test shtatzënie,gjithashtu  edhe si të lexoni rezultatet. Duke u qasur me vetëbesim, pavarësisht nga rezultati.  

Testimi menjëherë pas marrëdhënieve seksuale? 

Bërja e një testi shtatzënie menjëherë pas marrëdhënies seksuale nuk është e rekomanduar, pasi nuk do të japë rezultate të sakta. Kjo është për shkak se zbulimi i një shtatzënie mbështetet në praninë e hormonit hCG në trupin tuaj, i quajtur edhe gonadotropina korionike njerëzore (hCG). Ky hormon prodhohet nga placenta pas implantimit të suksesshëm, i cili kërkon më shumë kohë sesa mund të mendoni. Kur kryeni marrëdhënie seksuale, spermatozoidit i duhet kohë për të arritur vezën dhe për ta fekonduar atë. Pastaj, veza e fekonduar duhet të implantohet në mukozën e mitrës. Pasi të ketë përfunduar i gjithë ky proces, fillon prodhimi i hormonit hCG në trup. Kjo zakonisht ndodh rreth 10 ditë pas ngjizjes, prandaj është e kotë të bësh një test shtatzënie më herët se 10 ditë pas marrëdhënieve seksuale.  

Testimi më  i hershëm, në teori 

Në përgjithësi, periudha më e hershme që mund të bëni një test shtatzënie është 10 ditë pas seksit.  Sado  torturuese të jetë pritja, gjithçka është për shkak të biologjisë – trupi ka nevojë për kohë për të përfunduar procesin (në mënyrë tëpakontestueshme) e jashtëzakonshë, të implantimit, përpara se të fillojë të prodhojë hormonin e zbuluar nga testet e shtatzënisë.  

Në disa raste, edhe pas 10 ditësh, nivelet e hormoneve të një personi mund të mos jenë aq të larta sa të zbulohen.  Kjo  sepse ngjizja aktuale nuk ndodh gjithmonë menjëherë pas marrëdhënieve seksuale. Faktorë të tillë si koha e ovulacionit, jetëgjatësia e spermës dhe vezës dhe sistemi riprodhues unik i çdo personi mund të ndikojnë kur ngjizja ndodh pas seksit.  

Sperma mund të mbijetojë në traktin riprodhues femëror deri në pesë ditë, ndërsa veza mbetet e shëndetshme deri në 24 orë pas ovulacionit. Kjo do të thotë se ngjizja mund të ndodhë disa ditë pas marrëdhënieve seksuale, duke ndikuar më tej në kohën kur hCG fillon të prodhohet në trup. Ashtu siç shtatzënia vazhdon , nivelet e hCG rriten, duke e bërë më të lehtë për testet e shtatzënisë për të zbuluar praninë e saj. Kjo është arsyeja pse, ndërsa 10 ditë është minimumi, ju mund të dëshironi të prisni më gjatë nëse doni të bëni një test të besueshëm.  

Kini  parasysh se testimi shumë i hershëm, para se nivelet e HCG të kenë arritur një prag të detektueshëm, mund të rezultojë në një rezultat të rremë -negative, që tregon se nuk jeni shtatzënë edhe kur mund të jeni.  

Testimi Më i hershëm , në praktikë 

Ju mund të jeni disi të padurueshëm , por është padyshim një ide më e mirë të prisni më shumë se 10 ditë për një test të besueshëm shtatzënie. Një afat kohor i arsyeshëm do të ishte dy javë (ose më shumë) pas marrëdhënieve seksuale – duke lejuar kohë që hormoni hCG të rritet në trupin tuaj në një nivel të detektueshëm.  

Siç e përmendëm më sipër, koha e saktë e ngjizjes mund të ndryshojë për çdo individ, në varësi të faktorëve si cikli menstrual, ovulimi, jetëgjatësia e spermës dhe vezës. Për më tepër, jo të gjitha gratë kanë cikël të rregullt menstruale ose mund të përcaktojnë datën e saktë të ovulimit të tyre, duke e bërë më të vështirë përcaktimin e kohës së saktë të ngjizjes.  

Më i sakti nga të saktët 

Për shumicën e testeve të shtatzënisë, duke përfshirë Surecheck, saktësia rritet me kalimin e kohës. Kjo është veçanërisht e vërtetë pas ciklit të parë të vonuar .  Deri në këtë kohë, nivelet e hCG në trupin tuaj duhet të jenë rritur mjaftueshëm për t’u zbuluar nga një test shtatzënie, pavarësisht nga variacionet e mundshme në kohën e ngjizjes. Pra,në skenarin më të mirë, duhet të bëni një test shtatzënie një ditë pas ciklit të parë të vonuar për të siguruar rezultatet më të sakta. Megjithatë, nëse filloni të përjetoni simptoma shtatzënie më herët, mund të bëni një test,  dhe pas ciklit të vonuar mund të bëni një test tjetër , vetëm për t’u siguruar.  

Simptomat e para të shtatzënisë  

Disa simptoma të zakonshme të shtatzënisë së hershme janë : 

  • Cikël i vonuar  
  • Gjoks i butë ose i fryrë 
  • Lodhje 
  • Të përziera ose të vjella 
  • Rritja e nevojës për urinim 
  • Dëshirë ose neveri ndaj disa ushqimeve 

Nëse po përjetoni këto simptoma, mund të jetë një ide e mirë të bëni një test shtatzënie për të konfirmuar nëse jeni shtatzënë. Është e rëndësishme të përmendet se një numër grash nuk përjetojnë asnjë simptomë në fillim. Disa madje mund të përjetojnë gjakderdhje të lehtë ose njolla gjatë fazave të hershme të shtatzënisë, gjë e cila mund të ngatërrohet me ciklin (menstruacione). Kjo gjakderdhje zakonisht është më e zbehtë në ngjyrë dhe më e lehtë në rrjedhje krahasuar me një cikël normal dhe është zakonisht më e shkurtër në kohëzgjatje. Fenomeni njihet si gjakderdhja e implantimit. Ja  arsyeja pse duhet të bëni një test shtatzënie nëse keni bërë seks pa mbrojtje ose dyshoni se mund të jesh shtatzënë.  

Si të lexoni rezultatet e testit 

Rezultatet e testit të shtatzënisë mund të ndryshojnë në varësi të markës që po përdorni. Me Surecheck, ju do të shihni një vijë nëse testi është negativ dhe dy vija l nëse është pozitiv. Sigurohuni që të lexoni udhëzimet e përfshira me testin tuaj për udhëzime të mëtejshme se si t’i interpretoni rezultatet. 

Testet e shtatzënisë në shtëpi – të sakta apo jo? 

Kur përdoren siç duhet, testet e shtatzënisë në shtëpi si Surecheck mund të jenë shumë të sakta, me një normë saktësie prej 99%. Për të siguruar rezultatet më të sakta, ndiqni me kujdes udhëzimet e testit dhe bëni testin një javë pas ciklit tuaj suaj të vonuar. 

Testi i pavlefshëm i shtatzënisë – çfarë do të thotë? 

Një rezultat i pavlefshëm i testit të shtatzënisë zakonisht do të thotë se testi nuk ishte në gjendje të jepte një rezultat të qartë, qoftë për shkak të gabimit të përdoruesit ose një testi me defekt. Arsyet e zakonshme për një rezultat të pavlefshëm të testit përfshijnë: 

  • Ekspozimi i pamjaftueshëm ndaj urinës: Sigurohuni që të ndiqni udhëzimet e testit për sa kohë të ekspozoni shiritin e testit në urinë. 
  • Testi i skaduar: Kontrolloni datën e skadimit në paketimin e testit, pasi testet e skaduara mund të mos japin rezultate të sakta. 
  • Test me defekt: Nëse dyshoni se testi juaj mund të jetë me defekt, provoni të bëni një test tjetër ose kontaktoni prodhuesin për ndihmë. 

Në çdo rast, nëse merrni një rezultat të pavlefshëm të testit, është më mirë të ribëni një test të ri për të siguruar rezultate të sakta. 

Armatosja me njohuritë dhe të kuptuarit e duhur se kur dhe si të bëni një test shtatzënie është jetike për të marrë rezultate të sakta dhe për të marrë vendime të mirëinformuara rreth udhëtimit tuaj, çilido që të jetë. Me Surecheck, ju mund të keni besim se po përdorni një test të besueshëm dhe të saktë për t’ju ndihmuar të lundroni në këtë fazë të jetës suaj. Duke ndjekur udhëzimet e përshkruara në këtë udhëzues gjithëpërfshirës, ju mund të ndiheni të sigurt në aftësinë tuaj për të testuar shtatzëninë dhe për të interpretuar rezultatet në mënyrë korrekte, duke ju dhënë paqe mendore dhe siguri. 

Dhe më e rëndësishmja – ju nuk jeni vetëm në këtë përvojë, dhe shumë të tjerë kanë ecur në këtë rrugë para jush.  Testim të rehatshëm! 

Share