Foshnjet

Pikat kryesore të bebes tuaj: Nga goditja e parë në hapat e parë

Your Baby's Milestones: From First Kick To First Steps

Nuk ka asgjë më të bukur për një prind për herë të parë sesa herën e parë që fëmija i tyre bën diçka, të madhe apo të vogël! Nëse kjo diçka përfshin shkelm, zvarritje, ecje, bisedë, buzëqeshje apo të qeshur! Asgjë nuk është më e rëndësishme për prindërit sesa të dëshmoni për piketat e para të foshnjës së tyre!

Ne kemi përpiluar një listë të pikave më të mëdha të foshnjave, së bashku me kohën kur mund të presësh t’i përjetosh ato! Lexoni dhe mos humbisni kurrë momentet më të rëndësishme të foshnjës tuaj!

 

Pikat kryesore të foshnjës suaj: Tremujori i parë në mitër

 

Ndërsa fëmija juaj po rritet brenda jush, ka kaq shumë momente historike për të cilat mund të mos jeni të vetëdijshëm! 3 tremujorët brenda barkut tuaj janë thelbësore për zhvillimin e trupit dhe mendjes së foshnjës tuaj.

Gjatë 3 muajve të parë, sistemet themelore të organeve të foshnjës tuaj janë të zënë me zhvillimin! Në 4 javë foshnja juaj do të jetë vetëm sa një farë lulekuqe. Në 5 javë zemra e fëmijës tuaj fillon të rrahë, dhe nga java 6 ,  tiparet e fytyrës kanë  marrë formë dhe krahët e kembet fëmijës suaj fillojnë të zhvillohen!

Nga 10 javë, organet, si veshkat, truri, dhe mëlçi të gjithë të fillojnë funksionimin. Në 12 – javë, ju do të dëgjoni rrahje zemre e foshnjës në një check-up paralindjes.

 

Pikat kryesore bebes tuaj: Tremujori i dytë në mitër

 

Gjatë tremujorit të dytë prindërit mund të presin pikat e mëposhtme:

 • Foshnja juaj do të fillojë të bëjë shprehje të fytyrës.
 • Gjinia e foshnjës suaj do të zbulohet nëpermjet seances me ultra
 • Ju ka të ngjarë të ndjeni disa goditje rreth kësaj kohe dhe së shpejti edhe njerëzit e tjerë do të jenë në gjendje të ndiejnë lëvizjet e foshnjës tuaj nga jashtë stomakut tuaj.
 • Dëgjimi, sythat e shijes dhe ndjenja e lëvizjes së foshnjës suaj do të zhvillohen dhe përmirësohen.
 • Truri dhe flokët e foshnjës suaj do të rriten me shpejtësi.
 • Mushkëritë e foshnjës suaj do të zhvillohen dhe foshnja juaj do të thithë dhe nxjerrë lëng amniotik.
 • Foshnja juaj do të ketë filluar të flejë dhe të zgjohet në intervale të rregullta.

 

Pikat kryesore të foshnjës suaj: Tremujori i tretë në mitër

 

Në tremujorin e tretë dhe të fundit prindërit mund të presin pikat e mëposhtme:

 • Foshnja juaj fillon të hape e mbylle syte, kollitet, ta marre lemza dhe ëndërron!
 • Bebi juaj do të ketë shikim të përmirësuar.
 • Foshnja juaj do të bëhet më e vetëdijshme për tingullin, dritën dhe prekjen.
 • Mushkëritë dhe sistemi nervor qendror i foshnjës suaj vazhdojnë të zhvillohen.

 

Pikat kryesore të bebes tuaj: 0 – 3 muaj

 

Sapo fëmija juaj të lindë ndodhin shumë gjëra emocionuese, kryesisht fëmija juaj fillon të vjedhë zemrën tuaj, me të gjitha mënyrat e saj të hershme të adhurueshme dhe mënyrën se si ata e përjetojnë botën e tyre të re.

Në 3 muajt e parë fëmija juaj do të:

 • Buzëqeshe dhe reagoje në përgjigje të tingujve dhe zërave të ndryshëm!
 • Tregoni interes për fytyra dhe njerëz të ndryshëm.
 • Bëjë dhe mbajë kontaktin me sy.
 • Gezohet me ndërveprime ballë për ballë me njerëzit.
 • Vlerësojë dhe kënaqet me kohën e banjës.
 • Gëzojë lëvizje dhe përvoja të ndryshme lozonjare si të tundet në gjunjë.

 

Pikat kryesore të bebes tuaj: 4 – 6 muaj

 

Gjatë  muajve 4- 6   të fëmijës suaj, ai do të jetë më interaktiv, dhe shumë më tepër llafazan.

Në këto 3 muaj fëmija juaj do të:

 • Dëgjojë dhe përgjigjet kur flitet me të.
 • Përdorë gumëzhitje për të tërhequr vëmendjen, duke filluar të thotë gjëra të tilla si “da, da, da”.
 • Bën lloje të ndryshme tingujsh dhe zhurmash për t’u shprehur.
 • Tregoniinteres për ushqime të ndryshme.
 • Shijon ndërveprime me të tjerët, si të luani kukafshehti.
 • Mban kontakt me sy me njerëz të njohur gjatë ndërveprimeve.

Pikat kryesore të foshnjës suaj: 7 – 9 muaj

 

Në këtë fazë, ju mund të prisni disa momente interesante, fëmija juaj do të fillojë të lëvizë dhe të komunikojë!

Fëmija juaj do të zhvilloje aftesi si:

 • Marrja e objekteve të vogla.
 • Lëvizja dhe zvarritja përreth për të eksploruar mjedisin kur vendoset në dysheme.
 • Eksplorimi dhe ekzaminimi i objekteve duke përdorur të dy duart dhe gojën.
 • Kthimi i faqeve të librave.
 • Përdorimi i një larmie tingujsh dhe kombinimesh rrokjesh në zhurmën e tyre.
 • Duke parë objektet dhe njerëzit e njohur kur emërtohen.
 • Njohja e tingullit të emrit të tyre dhe pjesëmarrja në komunikim të dyanshëm.
 • Ndjekja e komandave të caktuara rutinë kur ndiqet me gjeste.
 • Tregon njohjen e fjalëve të përdorura shpesh.
 • Përdorimi i gjesteve të thjeshta, si tundja e kokës për “jo”.
 • Mbajnë dhe pinë nga një shishe vetë.
 • Kërkimi i objekteve, si ushqimi që është afër.
 • Shfaqja e reagimeve të forta ndaj aromave dhe shijeve të reja.
 • Kënaqësia duke luajtur me lodra muzikore.
 • Ngritja e duarve drejt të rriturve për tu marrë.
 • Pasja e një orari të vendosur dhe të besueshëm të gjumit (më në fund).

 

Pikat kryesore të foshnjës suaj: 10 – 12 muaj

 

Të vini deri në vitin e parë të fëmijës suaj do të thotë që fëmija juaj do të zotërojë lëvizjen dhe komunikimin!

Ngjarjet kryesore të foshnjës tuaj në 3 muajt e fundit të vitit të parë do të përfshijnë:

 • Tërheq veten lart për të qëndruar dhe lëvizur përgjatë mobiljeve.
 • Qendrin vetëm dhe duke ndërmarrë disa hapa të pavarur.
 • Lëvizja brenda dhe jashtë pozicioneve të ndryshme për të eksploruar mjedisin dhe për të marrë lodra të dëshiruara.
 • Shtrëngimi i duarve nga gezimi.
 • Kënaqësi duke dëgjuar këngë.
 • Zvarritje drejt objekteve që ata i shohin në distancë.
 • Meson te perdore “mama” ose “dada”.
 • I përgjigjet udhëzimeve të thjeshta, si “eja këtu”.
 • Prodhimi i vargjeve të gjata të dërdëllitjes (zhargon) në komunikimin shoqëror.
 • Imitimi i fjalës dhe tingujve.
 • Duke i kushtuar vëmendje vendit ku jeni duke kërkuar dhe treguar.
 • Duke u përgjigjur “jo”.
 • Fillimi i përdorimit të lëvizjeve të duarve për të komunikuar dëshirat dhe nevojat.
 • Fillon vetë-ushqyerjen me luge.
 • Shijon një larmi më të madhe të aromave dhe shijeve.
 • Kthen kokën në përgjigje të thirrjes së emrit të tij.
 • Është në gjendje të tërheqësh veten për të qëndruar në këmbë.
 • Zvarritje ose ecje për të marrë objekte që dëshiron.
 • Të jesh në gjendje të hedhësh topa dhe të ruash ekuilibrin.

 

Vlerësimi i momente historike të foshnjës suaj

 

Kur jeni duke pritur për momentin e ardhshëm të foshnjës suaj, mund të jetë zhgënjyese, por keni durim! Çdo moment në zhvillimin e foshnjës suaj është i rëndësishëm dhe nuk duhet të lihet pas dore. Foshnja juaj mund të zhvillohet më shpejt ose më ngadalë se foshnja mesatare, por mos harroni të vlerësoni thjesht atë hap të parë, fjalën e parë dhe të qeshurën e parë, sepse ndërsa do të ketë shumë më tepër, ju nuk doni të humbni të parët e tyre! Dhe sapo të fillojë puberteti, ju mund të shihni gjithnjë e më pak nga ato momente të vogla të lezetshme, kështu që vlerësojini ato ndërsa mundeni.

Për të lexuar më shumë fakte interesante rreth konceptimit dhe shtatzënisë , shikoni bloget tona më të fundit .

Share