Foshnjet

10 FAKTE SURPRIZUESE PËR SHTATZaNINË

Facts about pregnancy

Të jesh shtatzënë është një nga përvojat më universale në botë, megjithatë ka kaq shumë gjëra që njerëzit nuk i dinë për të! Më poshtë kemi përpiluar 10 fakte interesante për të cilat mund të mos keni dëgjuar kurrë.

1) MITRA RRITET . . . SHUMË!

Para shtatzënisë, mitra ka madhësinë e një dardhe dhe peshon rreth 60 gram. Por në tremujorin e tretë, ajo mund të arrijë  madhësinë e një shalqiri, me peshë mbi 900 gram! Në përgjithësi, 500 herë më e madhe se madhësia e saj normale. Por mos u shqetësoni, pas lindjes mitra kthehet në madhësinë e saj origjinale.

2) NUMRI MË I MADH I BEBEVE TË LINDURA NJËHERËSH

Kjo i ndodhi Nadya Suleman nga Shtetet e Bashkuara. Foshnjat e Suleman u ngjizën përmes fertilizimit in vitro dhe lindën 9 javë para kohe. Suleman lindi gjashtë djem dhe dy vajza!

3) NUHATJA JUAJ MUND TË NDRYSHOJË

Shpesh, gjatë tremujorit të parë të shtatzanisë, nuhatja juaj mund të shtohet! Edhe pse nuk është e provuar nga ana mjekësore, shumë besojnë se ky është një tipar evolucionar që ndihmoi gratë shtatzëna të shmangin ushqimin e pasigurt.

4) SHTATZaNIA MË E SHKURTËR ZGJATI 21 JAVË E 4 DITË!

Megjithëse lindja e parakohshme është e rrezikshme, djali i vogël mbijetoi dhe nuk pati ndonjë problem serioz për shkak të lindjes së parakohshme.

5) femrat SHTATZËNA MUND TË PRODHOJNË QUMËSHT KUR DËGJOJNË FËMIJËn DUKE QARË

Po është e vërtetë! Në fakt, kjo është arsyeja pse shumë nëna që punojnë regjistrojnë të qarat e foshnjës së tyre për t’i ndihmuar ata të pompojnë më mirë në zyrë.

6) Ju keni 20% mundësi për të ngelur shtatzënë pas të 30-tave

Kjo do të thotë që për çdo 100 gra fertile 30-vjeçare që përpiqen të mbeten shtatzënë në 1 cikël, 20 do të jenë të suksesshme dhe 80 të tjera do të duhet të provojnë përsëri. Kur të arrini të 40-tat, këto mundësi ulen në 5%.

Sidoqoftë, nëse jeni duke u përpjekur të ngeleni shtatzënë pas të 30-tave, mos u dorëzoni. Ekzistojnë shumë dieta të ndryshme, ndryshime në stilin e jetës, ilaçe, si dhe procedura IVF që mund të jenë në gjendje t’ju ndihmojnë. Flisni me mjekun tuaj për të mësuar më shumë.

7) Urthi mund të nënkuptojë se fëmija juaj ka shumë flokë

Mund ta keni dëgjuar këtë si supersticion, dhe ka diçka të vërtetë në të! Nivele më të larta të estrogjenit dhe progesteronit mund të stimulojnë rritjen e flokëve, por ato gjithashtu mund të relaksojnë ezofagun, duke shkaktuar urth.

8) femrat SHTATZËNA DUHET TË SHMANGIN SUSHIN

Peshku e pagatuar ndonjëherë përmban parazitë dhe baktere që mund të jenë jo të shëndetshme për fëmijën tuaj. Sidoqoftë, ngrënia e sushit në mënyrë të moderuar nuk mund të shkaktojë dëme. Nëse nuk jeni të sigurt, gjithmonë flisni me mjekun tuaj për të mësuar më shumë rreth një diete të shëndetshme shtatzënie për ju dhe fëmijën tuaj.

9) 9 nga 10 femra shtatzëna përjetojnë ndryshime të tonit të lëkurës

Gjatë shtatzënisë, mund të përjetoni errësimin e lëkurës tuaj. Ose pjesë pjesë ose në të gjithë trupin. Shenjat e lindjes, nishanet dhe njollat mund të errësohen gjithashtu. Kjo ndodh për shkak të ndryshimeve hormonale.

10) partneri juaj mund të përjetojë simptoma shtatzanie

Quhet sindroma ‘couvade’, ose shtatzëni ‘dashamirëse’. Shumë partnerë të femrave shtatzëna kanë raportuar simptoma të ngjashme duke përfshirë të përziera, urth, dhimbje barku, dhimbje shpine, ankth dhe depresion. Megjithatë, shumë thonë se kjo është thjesht psikologjike, kështu që kërkohet më shumë hulumtim mjekësor për këtë.

Nëse jeni të interesuar të mësoni më shumë rreth trupit dhe shtatzanisë, lexoni bloget tona të tjera!

Share