Kënaqësi

Të bërit e një jetë të mirë sipas 5 niveleve të kënaqësisë

Të flasësh gjuhën e kënaqësisë së vërtetë do të thotë të njohësh vendin tënd në botë.

Kënaqësia shpesh perceptohet si një ndjenjë kalimtare, sipërfaqësore. Megjithatë, të jetosh një jetë në kënaqësi nuk ka të bëjë vetëm me kërkimin e lumturisë momentale, por më tepër një mënyrë përmbushëse për të kuptuar veten që të ndihmon të hartosh një jetë që ia vlen t’a jetosh.

Duke përqafuar kënaqësinë në të gjitha format e saj dhe duke e gjetur atë në jetën tuaj të përditshme, ju mund të kultivoni një ndjenjë kënaqësie që shtrihet në një ndjenjë më të thellë të mirëqenies.

Është koha për të rimenduar natyrën e kënaqësisë.

Kënaqësia ka shumë më tepër dimenzione sesa mund të supozoni fillimisht. Jeta ju shërben diçka të re për t’a shijuar çdo ditë dhe është detyra juaj të zgjeroni paletën tuaj. Duke punuar drejt deshifrimit të natyrës së kënaqësisë, antropologu Lionel Tiger arriti në modelin e Prizmit të Katër kënaqësive. Çdo pikë në prizëm përfaqëson një lloj të veçantë kënaqësie, të cilat janë:

  • Kënaqësia fizike: prekja, shija dhe aroma sundojnë këtë kategori. Kënaqësitë këtu janë të thjeshta dhe vijnë nga përvojat prekëse dhe fizike. Ato janë intime, private dhe personale.
  • Kënaqësi sociale: Ne e marrim këtë kënaqësi nga ndjenja jonë e përkatësisë. Si krijesa shoqërore, njerëzit marrin knaqësi të madhe kur i përgjigjemi natyrës sonë dhe krijojmë marrëdhënie të ngushta me të tjerët. Ndjenjat e pranimit dhe sigurisë përkasin këtu, si dhe statusi social.
  • Psiko-kënaqësia: Ne jemi gjithashtu zgjidhës të problemeve dhe kërkojmë stimulim intelektual. Puna e mendjes sonë për të fituar njohuri të reja, për të zgjidhur një enigmë ose për të fituar një aftësi sjell një kënaqësi unike.
  • Ideo-kënaqësia: Lloji I fundit i kënaqësisë shkon përtej ekzistencës sonë fizike. Këtu kemi të bëjmë me vlerat, etikën, besimet dhe ndjekjet tona shpirtërore. Të jetosh një jetë në harmoni me vlerat tona është lloji më i thellë i kënaqësisë.

Mendoni për prizmin si një busull, i cili ju fuqizon të fitoni njohuri për veten tuaj. Shqyrtoni dëshirat tuaja më të thella dhe arrini vetëdije më të mirë. Nëse keni pyetur ndonjëherë se çfarë ju bën të ngriheni nga shtrati çdo mëngjes, prizmi ju udhëzon drejt disa të vërtetave të thella.

Cilat janë 5 nivelet e kënaqësisë?

Prizmi i Tigerit, si me më shumë modele, është i kufizuar në atë që asnjë kënaqësi nuk përshtatet vetëm në një kategori. Nuk ka asnjë formë të pastër të secilës kategori kënaqësie. Ato përzihen pa probleme në variacione të mrekullueshme që janë unike për çdo person.

Prandaj, është më mirë t’i renditni të gjitha kënaqësitë në një hierarki duke filluar nga ato më të thjeshtat dhe duke e bërë rrugën tuaj gjithnjë e më lart ndërsa reflektoni dhe fitoni një lidhje të thellë me veten tuaj.

Niveli 1: Kënaqësia e shqisave

Fjalori i kënaqësisë sensuale është i gjerë. Që nga prekja e dorës me dashuri deri te përqafimi i butë i një batanije të freskët të sapo larë, trupi njeh një mori ndjesish që thjesht na bëjnë të ndjehemi mirë. Këto janë kënaqësi të vogla të përditshme që na rrethojnë dhe presin të përfitojmë plotësisht.

Kujt nuk i pëlqen të bëjë një dush të nxehtë pas një shëtitjeje të gjatë në të ftohtë? Këto përvoja prekëse janë mënyra se si ne ndërveprojmë me botën dhe arrijmë të njohim vendin tonë në mjedis,

Një gabim që bëjmë shpesh kur bëhet fjalë për kënaqësitë sensuale është që gjithmonë të kërkojmë shumë dhe shumë deri sa nuk ngopemi  por shpeshherë shumë gjëra të mira mund të bëhen të idhëta. Në vend që të zhvilloni një oreks të madh, qëndroni plotësisht të pranishëm në momentin e duhur.

Pavarësisht se sa i vogël është momenti i këndshëm, nëse zhyteni në ndjesi, do t’i mprehni shqisat dhe do të zhvilloni një vlerësim shumë më të hollë edhe për gëzimet më të vogla të jetës.

Niveli 2: Kënaqësia e intimitetit

Intimiteti është një burim i madh kënaqësie, të cilin mund ta nxirrni nga të gjitha llojet e marrëdhënieve. Miqtë ndajnë jetën e tyre me gjithë zemër. Mentorët dhe nxënësit gjejnë intimitet në aktin e ndarjes së njohurive dhe urtësisë. Vetë prindërimi është një udhëtim në intimitet që zgjat gjithë jetën, ndërsa prindi dhe fëmija formojnë jetën e njëri-tjetrit.

Nëpërmjet objektivit të dashurisë romantike intimiteti maturohet dhe frymëzon. Të kërkosh për shpirtin binjak është një përrallë e vjetër sa koha. Çdo përvojë e përbashkët është e mbushur me intimitet dhe seksi i shkëlqyer kthehet në dashuri të thellë, sepse ju kujdeseni për njëri-tjetrin.

Besimi dhe dashuria janë muskuj që duhet të stërvitni për të arritur intimitet në marrëdhëniet tuaja, sepse të dashurosh dikë kërkon guxim dhe bujari. Është të jeni të sigurt në partnerin tuaj, t’i besoni që të jetë pranë jush në momente si të bërit të një testi Surecheck.

Niveli 3: Kënaqësia e punës përmbushëse

Në disa aspekte, marrja e kënaqësisë nga puna përmbushëse është veçanërisht sfiduese sot. Të mbërthyer në një punë të përsëritur që rrallë i plotëson nevojat tuaja si person, vështirë se keni kohë ose energji për t’iu kushtuar diçkaje që ka rëndësi. Nuk ndihmon që shoqëria t’i shtyjë njerëzit të fitojnë para nga çdo talent dhe aftësi për një punë të dytë.

Gëzimi i të bërit punë për hir të saj është një kënaqësi unike. Është çdo aktivitet në të cilin përfshiheni pa pasur nevojë për një arsye të veçantë. Hiqni dorë nga çdo mendim që mund të keni për produktivitetin ose arritjen e qëllimeve. Zhvendoseni fokusin tuaj nga rezultatet në punën që ushqen shpirtin tuaj.

Ka të bëjë me procesin, jo me rezultatin. Hiqni dorë nga perfeksionizmi dhe nocionet e paramenduara. Në vend të kësaj, gjeni ritmin tuaj dhe me praktikë të mjaftueshme, mund të arrini një gjendje ku mund të rrjedh vet puna. Në këtë kategori gjeni edhe punë vetëmohuese si vullnetarizmi dhe bamirësia.

Niveli 4: Kënaqësia e Kreativitetit

Ju mund të mendoni se krijimtaria është e rezervuar vetëm për artistët, por nuk është kështu. Gjithkush ka kapacitetin që të krijoj dhe sjell bukuri në botë. Kënaqësia e krijimtarisë është të gjesh atë që të motivon dhe ta kanalizosh atë. Është një nga liritë përfundimtare që mund të arrijmë.

Për të shfrytëzuar krijimtarinë dhe për ta kthyer atë në një burim kënaqësie, filloni duke zgjeruar përkufizimin tuaj për vetë krijimtarinë. Ndërsa shkrimi i poezisë ose pikturës janë shembuj të dukshëm, krijimtaria mund të gjendet në veprime më të thjeshta si krijimi i një hapësire të bukur jetese. Në fakt, Feng Shui e transformon aktin e thjeshtë të rregullimit të mobiljeve në një formë arti.

Çelësi i të hyrit në kreativitet është të gjeni një aktivitet që ju sjell gëzim dhe qëllim. Kjo lidhet me nivelin e mëparshëm të kënaqësisë. Lironi veten të eksploroni aspekte të ndryshme të atij aktiviteti. A ju pëlqen të gatuani? Pastaj kënaqësia e krijimtarisë vjen nga eksperimentimi me kombinime të reja shijesh ose duke provuar teknika të ndryshme të dekorimit të ëmbëlsirave.

Lëreni egon dhe presionin për të prodhuar rezultate specifike dhe lejoni imagjinatën tuaj t’ju udhëheqë pa pritshmëri ose nocione të paramenduara.

Niveli 5: Kënaqësia e ndjekjeve shpirtërore

Hapi i fundit i shkallëve është kënaqësia e ndjekjeve shpirtërore dhe është më e vështira për t’u ngjitur, sepse një jetë shpirtërore është e vështirë për t’u bërë. Vlerat moderne kanë prioritet produktivitetin, të prekshmen dhe atë shkencore. Ka pak hapësirë për metafiziken dhe pak kohë për t’u ulur dhe për të reflektuar.

Megjithatë, ka kaq shumë kënaqësi për t’u fituar duke ndaluar për një sekondë për t’u mrekulluar  me botën përreth nesh. Komunikimi me natyrën është një shembull i qartë i ndjekjes shpirtërore që na kujton se ne nuk jemi të ndarë nga natyra, por vetëm një pjesë e saj. Çdo praktikë shpirtërore bie këtu, qoftë duke marrë pjesë në një fe të organizuar, apo meditim dhe madje edhe leximin e letrave tarot. Këto janë veprimet që njerëzit kryejnë për të krijuar lidhje me diçka më të lartë se vetja.

Korrja e fryteve të praktikave shpirtërore kërkon kohë dhe përkushtim. Pavarësisht nëse është Zoti, Natyra apo vetë Universi me të cilin dëshironi të komunikoni, e vetmja mënyrë për të arritur në një vend të vetëdijes është duke ngadalësuar dhe dorëzuar egon tuaj.

Ndoshta puna më e madhe që duhet bërë këtu është shkëputja nga monologu juaj i brendshëm. Harrojeni listën tuaj të detyrave, shokun që tha një fjalë të pahijshme ose atë këngë që aktualisht po vazhdon të përsëritet në mendjen tuaj. Është më e lehtë ta thuash sesa ta bësh, por ka gjëra të vogla që mund t’i praktikoni tani për të arritur në një vend të tillë – meditime të shkurtëra, ushtrime të vëmendjes ose shëtitje të shkurtëra në natyrë pa ndonjë pajisje dixhitale në xhep.

Kënaqësia është një udhëtim.

Ju po e kufizoni veten duke e parë kënaqësinë si destinacion, dhe jo fillimin e diçkaje të re. Përjetimi i momenteve të këndshme që ofron jeta është një ftesë e hapur për të eksploruar përtej zonës suaj të rehatisë. Kjo është dyfish e vërtetë kur e bëni këtë me një partner të sigurt. Surecheck di një ose dy gjëra për frytet e kënaqësisë dhe sa shpërblyese mund të jenë ato. Kërkohet vetëm pak guxim.

Nuk është e nevojshme të ndiqni vazhdimisht kënaqësinë, pasi kjo mund të shuaj ndjenjat tuaja. Është në rregull të mos jeni mirë dhe të mos jeni të shëndetshëm që të përjetosh gamën e plotë të emocioneve njerëzore.

Nuk ka destinacion. Kur të hiqni presionin e nxitimit nga atje ku duhet të shkoni, nga ajo që duhet të bëni dhe  nga ajo kush duhet të bëheni atëherë jeta mund të fillojë vërtet.

Dhe kënaqësia është udhëzuesi juaj më i besueshëm.

Share