Kënaqësi

Një udhëzues për të përmirësuar kënaqësinë në dhomën e gjumit

feature-img

Seksi është i mrekullueshëm – nuk është një zbulim tronditës, por një e vërtetë që ia vlen t’i kujtoni vetes.

Është vërtetuar se përmirëson shëndetin fizik dhe përmirëson mirëqenien mendore. Për të mos përmendur që ai formon mënyrën se si lidheni me të tjerët dhe si e shihni dashurinë.

Të kuptuarit të marrëdhënies dhe jetës tuaj seksuale

Marrëdhëniet e pjekura ndërtohen mbi themelin e intimitetit fizik dhe afërsisë, pavarësisht nëse jeni duke bërë seks apo jo. A mund të mbijetojë një marrëdhënie pa seks? Po. Seksi nuk është gjithmonë i nevojshëm, por për shumicën është një pjesë e rëndësishme e një marrëdhënieje të shëndetshme dhe përmbushëse.

Për shumë njerëz, seksi mund të jetë thjerrëza përmes së cilës ne shohim partnerët tanë dhe luan një rol të rëndësishëm në dinamikën e marrëdhënies. Kur ka një mospërputhje midis kënaqësisë seksuale të të dy partnerëve, lindin probleme dhe disa çifte madje ndahen për  shkak të seksit. Nëse ndiheni sikur kënaqësia seksuale mund të jetë një problem, atëherë është koha të vlerësoni qëndrimin tuaj ndaj seksit dhe të shikoni se sa shumë po përfitoni prej tij.

Në marrëdhëniet heteroseksuale, “hendeku i orgazmës” i referohet pabarazisë në frekuencën e orgazmës që përjetojnë burrat dhe gratë gjatë seksit. Pavarësisht përpjekjeve për të minimizuar këtë çështje duke sugjeruar se gratë janë  më pak të afta ose më pak të interesuara për të përjetuar orgazmën, argumente të tilla janë hedhur poshtë. Gratë e dinë se sugjerime të tilla janë krejtësisht të pavërteta, edhe vetëm bazuar në shpeshtësinë e orgazmave që përjetojnë gjatë masturbimit, në krahasim me atë kur bëjnë seks me partnerin– kjo e fundit është shumë më e rrallë. Ky hendek i orgazmës mund të reduktohet brenda marrëdhënies përmes komunikimit, mirëkuptimit, hapjes dhe përpjekjeve të bëra nga të dyja palët. Seksi në fund të fundit është një “sport ekipor”.

Dhe kënaqësia në dhomën e gjumit gjithashtu lidhet me fusha të tjera në marrëdhënien tuaj si intimiteti mendor, emocional dhe shpirtëror, komunikimi i qartë dhe mbështetja e vazhdueshme. Do të keni një marrëdhënie më kuptimplote dhe akoma më të sigurt me partnerin tuaj, nëse ai është pranë jush edhe në momente jo aq seksi, si për shembull të bërit të një test Surecheck.

Një mënyrë e freskët, e re për të matur kënaqësinë seksuale

Për një kohë të gjatë, kënaqësia seksuale është reduktuar në mekanikën e seksit dhe arritjen e një orgazme. Ky qëndrim thjesht anashkalon gjuhën e pasur të prekjes seksuale, flirtit, paralojës, intimitetit dhe stimulimit mendor që kontribuojnë në kënaqësinë seksuale. Të gjitha më sipër mund ta bëjnë eksperiencën tuaj në dhomën e gjumit shumë më … seksi.

Por, pse ta masim atë në radhë të pare? Thjesht, sepse ne duam më shumë. Njerëzit janë duke matur kënaqësinë dhe përmbushjen e tyre në jetë gjatë gjithë kohës.

Rëndësia e aktivitetit seksual nuk duhet nënvlerësuar. Pavarësisht nga fakti se njeriu mund të jetë i lumtur dhe i shëndetshëm pa u angazhuar në seks, për shumë individë, një jetë seksuale e përmbushur është një aspekt thelbësor i mirëqenies së përgjithshme dhe është thellësisht i lidhur me cilësinë e jetës. Aktiviteti seksual ofron përfitime të shumta për shëndetin dhe mirëqenien, si ulja e stresit, ulja e presionit të gjakut dhe niveleve të kortizolit dhe përmirësimi i imunitetit.

Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të matni kënaqësinë seksuale dhe ta bëni atë në një mënyrë që merr gjithçka dhe jo vetëm mekanikën. Ju mund të bëni një jetë seksuale shumë më të kënaqshme sesa keni menduar.

Cila është mënyra më e mirë për të matur se sa kënaqësi po merrni?

Nuk ka asnjë formulë matematikore që do t’ju tregojë se sa objektivisht jeni të kënaqur me jetën tuaj seksuale. Gjithçka ka të bëjë me atë se sa mirë përputhet realiteti juaj me seksin që dëshironi të keni. Kërkon pak intuitë, analizë dhe mendime të dëshiruara.

Para se të filloni të mendoni për seksin aktual që po bëni, është mirë të vlerësoni pjesën tjetër të jetës tuaj. Kënaqësia seksuale është vetëm një nga nivelet e kënaqësisë. Nëse jeni nën shumë stres ose po kaloni ndryshime të mëdha në jetë ose nuk jeni mendërisht në vendin e duhur, ka shumë mundësi që të mos e shijoni seksin me të njëjtin intensitet. Zgjedhje e mençur është të trajtoni disa gjëra rreth jetës suaj si besimi dhe kujdesi për veten.

A është fokusi juaj në vendin e duhur? A po kujdeseni për veten tuaj? Kjo përfshin edhe shëndetin seksual, duke praktikuar seks të sigurt dhe duke u ndjerë i sigurt (për shembull, nëse është e nevojshme, të dish se një test Surecheck po të pret ty).

Përsa i përket intimitetit dhe kënaqësisë seksuale, ka disa pyetje që ia vlen të hulumtohen. A jeni flirtoni ende me njëri-tjetrin? A jeni të kënaqur me shpeshtësinë e seksit? Ose me vëmendjen që po merrni nga partneri juaj brenda dhe jashtë dhomës së gjumit? Jeni aventurier? A është seksi i larmishëm? A ndodh spontanisht? (Të gjithë ndoshta kemi marrë një mesazh natën vonë “don të bëjmë seks” nga një lidhje e rastësishme dhe e kemi ndjekur, edhe nëse përvoja ishte e pakuptimtë.) Të rënit në rutinë të caktuar shpesh e zvogëlon kënaqësinë seksuale me kalimin e kohës.

A ndjeheni rehat kur komunikoni për seksin me partnerin tuaj? Cilat janë mënyrat të cilat partneri juaj mund të rrisë kënaqësinë tuaj brenda dhe jashtë dhomës së gjumit? Cilat aktivitete do të dëshironit të ishin pjesë e jetës suaj seksuale?

Përgjigjet e juaja ju japin një ide të përafërt se si e vlerësoni jetën tuaj seksuale dhe ju tregojnë drejtimin se ku duhet të ndodhë përmirësimi.

Tani le të kalojmë te pjesa e mirë – këshilla të dobishme që mund të praktikoni

Parimi i parë i kënaqësisë është të mos detyrosh asgjë. Kënaqësia seksuale nuk është një provim që duhet bërë. Nuk ka asnjë rezultat perfekt. Mendoni për jetën si një eksplorim dhe kuptim të pafund të asaj që dëshironi dhe asaj që ju sjell më shumë kënaqësi. Ndërsa kaloni në faza të ndryshme të jetës dhe trupi juaj ndryshon, disa aktivitete seksuale që keni dashur më parë mund të mos japin të njëjtën sasi kënaqësie dhe të tjera mund të zënë vendin e tyre.

Vetëm dëgjoni.

Dëgjoni trupin tuaj dhe bëjeni pa gjykuar apo turpëruar. Gjithashtu dëgjoni partnerin tuaj kur diskutoni nevojat dhe preferencat tuaja. Komunikimi i hapur dhe i qartë është pjesa më e madhe e punës, pavarësisht nëse keni vite me partnerin tuaj ose sapo keni filluar të takoheni. Krahasoni shënimet për atë që secili prej jush e sheh seksi, dëshirën seksuale dhe idetë se çfarë mund të dëshironi të provoni me njëri-tjetrin. Për një ushtrim të tillë është e rëndësishme të lini pas gjykimin dhe të eksploroni lirshëm fantazitë tuaja.

Spontaniteti dhe eksperimentimi japin rezultatet më të mira për një jetë seksuale të gjallë dhe aktive. Zbuloni ndjenjën tuaj të aventurës për të provuar një pozicion të ri ose për t’u dhënë frymë fantazive me role. A keni bërë seks në të gjitha pjesët e shtëpisë tuaj? Ndoshta tani është koha për ta ndryshuar atë, ose të shijoni gjërat duke i kushtuar një natë të tërë kënaqësisë së partnerit , ku ju plotësoni çdo dëshirë të tij. Çfarëdo që të vendosni, bëni një diskutim paraprakisht për të komunikuar se si gjërat duhet të përparojnë dhe t’i mbani ato po aq të këndshme.

Nuk duhet të keni frikë t’i jepni udhëzime partnerit tuaj. Çdo trup është unik dhe i juaji nuk është i ndryshëm. Merrni kohë për të udhëhequr partnerin tuaj për atë që ju pëlqen dhe nuk ju pëlqen. Nëse po përpiqeni të rindezni një shkëndijë fillestare seksuale që është zbehur pak, përqendrohuni në prekjen intime vetëm për të hequr presionin. Bërja masazh njëri-tjetrit është një metodë e provuar dhe e vërtetë për të mbështetur trupin këtu dhe tani, dhe për t’u sinkronizuar. Pasi të relaksoheni, mund të vazhdoni nga këtu.

Nuk është thënë mjaftueshëm për virtytin e ngadalësimit. Po, është emocionuese të humbasësh të gjithë vetëkontrollin dhe të mos jesh në gjendje të largosh duart nga njëri-tjetri. Por jo çdo seks është i tillë. Sigurisht jo gjatë gjithë kohës. Ndonjëherë është po aq e kënaqshme, nëse jo më shumë, të arrini në kulmin duke filluar me një mbrëmje romantike, të visheni seksi, të shkëputeni nga pajisjet elektronike dhe të merrni kohën tuaj.

Gjëja e fundit që duhet marrë në konsideratë është se një jetë seksuale e kënaqshme kërkon më shumë sesa vetëm pasion. Kërkon butësi, intimitet, dhembshuri dhe harmoni me trupin dhe partnerin tuaj.

Kur krijoni hapësirë për të gjithë, mund të arrini kënaqësi më të thellë jo vetëm në dhomën e gjumit, por në marrëdhëniet tuaja romantike që këtu e tutje.

Share