Kënaqësi

A është kënaqësia juaj në nivel? Një udhëzues për rritjen e përmbushjes në jetën tuaj.

Një jetë e pasur me kënaqësi është një jetë e lumtur. Kërkimi i kënaqësisë është një kauzë fisnike. Të gjithë duan të ndihen mirë me veten dhe të kenë më shumë nga ato që i bëjnë të lumtur.

Është një nevojë që qëndron në thelbin e vetë natyrës njerëzore. Pra, bëni numrat, shikoni se sa kënaqësi merrni në të vërtetë nga jeta juaj dhe ngrini kufirin.

Por a mund të matet kënaqësia?

Kënaqësia do të thotë shumë gjëra për njerëz të ndryshëm. Secili person e përjeton atë ndryshe dhe ka një pamje unike të asaj që i sjell gëzim dhe çfarë jo. Ne flasim për “mos marrjen e kënaqësisë së mjaftueshme” dhe “është shumë kënaqësi për të marrë”, por kuantifikimi i një ideje të tillë abstrakte lë shumë  njerëy të hutuar.

A ka ndonjë mënyrë për të matur se si ndiheni?

Ndoshta ka. Mjafton të shikoni të gjitha gjërat që shkaktojnë kënaqësi. Një përqafim nga një i afërm që nuk e keni parë prej kohësh. Një kompliment për një prerje flokësh apo veshje. Lavdërim në punë. Këto janë të gjitha vendet ku mund të kërkoni kënaqësi.

Dhe lajm i mire është çdo moment i tillë ka vlerë.

Mënyra më e thjeshtë për të matur kënaqësinë në jetën tuaj

Le të punojmë për këtë së bashku dhe të shohim se ku mund të rrisni kënaqësinë në jetën tuaj. Që kjo të funksionojë, duhet të jeni të sinqertë me veten. Në fund të fundit, askush tjetër nuk do ta shohë këtë.

Për ta bërë këtë proces të lehtë, ne do ta ndajmë jetën tuaj gjerësisht në katër kategori për t’ju dhënë një drejtim më specifik kur matni kënaqësinë. Nëse ju pëlqejnë numrat, atëherë shënoni secilën zonë duke përdorur një shkallë bazë nga 1 deri në 10.

Nëse nuk jeni person me numra, atëherë shkruani “Jam disi i kënaqur”, “Jam shumë i kënaqur” dhe “Nuk jam i kënaqur” për secilën fushë. Ideja është të merrni një ndjenjë të përgjithshme të nivelit tuaj të kënaqësisë në vend që të gjykoni veten. Kjo është ajo.

Tani le të vlerësojmë katër fushat:

  • VETVETJA: Si ndiheni për veten tuaj? A jeni të kënaqur me pamjen tuaj, sa peshoni, si kujdeseni për veten apo për vlerat dhe rritjen tuaj?
  • KARRIERA: Jeni të emocionuar për të shkuar në punë në mëngjes? Jeni të lumtur me linjën tuaj të tanishme të punës? A jeni të kënaqur me nivelin tuaj të arsimimit apo zhvillimit profesional?
  • FAMILJA DHE MIQET: A jeni të kënaqur me njerëzit me të cilët jeni rrethuar? A ju sjell gëzim prania e tyre? A janë këto marrëdhënie domethënëse dhe mbështetëse?
  • DASHURIA: Jeni të kënaqur me jetën tuaj romantike? A është e këndshme jeta juaj seksuale? Kur bëhet fjalë për dashurinë, merrni parasysh çdo detaj edhe nëse është flirtim apo një lidhje afatgjate. Pas një nate pasioni, një test Surecheck është mënyra për të siguruar paqen tuaj mendore.

Tani, pavarësisht se cilat janë rezultatet, dijeni se nuk ka asgjë të keqe me ju. Sidomos nëse ndodh të shënoni rezultate të ulëta. Jeta është e tillë. Do të lulëzoni në disa fusha dhe do të luftoni në të tjera. Nuk ka gjendje të përhershme kënaqësie dhe lumturie të përsosur. Përndryshe, jeta do të ishte e mërzitshme.

Qasuni të gjitha rezultateve me dhembshuri për veten dhe mundësinë për vetëvlerësim. Gjithçka që mund të bëjmë është të përpiqemi të jemi pak më mirë se një ditë më parë dhe të punojmë për zhvillimin tonë personal.

Tani që e dini rezultatin tuaj, le të gjejmë mënyra për të përmirësuar nivelet tuaja të kënaqësisë

Përcaktoni se çfarë do t’ju sjellë më shumë kënaqësi në secilën nga këto katër kategori duke zgjedhur një qëllim të vetëm dhe të arritshëm. Është më mirë të mendoni për diçka që është e thjeshtë dhe e arritshme tani pa pasur nevojë të bëni një ndryshim drastik në jetën tuaj. Qëllimi është të ndërtohet vrull në mënyrë që ndryshimi të mund të ndodhë pa sforcim dhe fitoret e vogla të qëndrueshme të ndërtohen drejt ndryshimeve të mëdha të qëndrueshme.

Merrni për shembull vetëvlerësimin. Çfarë mund të bëni që të ndiheni pak më të kënaqur me gjendjen tuaj fizike apo emocionale? Qëllimet e thjeshta këtu mund të jenë vendosja e një rutine më të mirë gjumi ose zvogëlimi i kohës së kaluar në mediat sociale. Ju nuk keni nevojë të shpenzoni para për të arritur asnjërën (në krahasim me ndryshimin e plotë të garderobës, për shembull), dhe përfitoni nga ndikimi i menjëhershëm pozitiv si në trup ashtu edhe në mendje.

Në përgjithësi, një rregull i mirë praktik është të shihni se ku mund të reduktoni stresin dhe ku mund ta pasuroni jetën tuaj me përvoja të këndshme. Ndonjëherë mjafton të përkëdhelni veten, të planifikoni një ditë me aktivitete argëtuese si të shkoni në një muze ose në një ekspozitë arti dhe ta trajtoni veten me një vakt të mrekullueshëm.

Për të marrë më shumë kënaqësi nga miqësitë tuaja, mund të merrni një vendim të ndërgjegjshëm për të folur më shpesh me miqtë tuaj më të ngushtë. Ose organizoni një natë filmi për të krijuar kujtime të reja. Në moshën madhore, mbajtja e miqësive të ngushta kërkon këmbëngulje. Me punën tuaj, një qëllim shembull mund të jetë të shikoni se cilat aftësi të reja do të dëshironit të zhvilloni përmes një kursi, trajnimi ose eksplorimi të mundësive të reja të karrierës.

Nëse jeni beqar, një qëllim është të dilni dhe të bëni miq ose t’u kërkoni miqve tuaj t’ju prezantojnë me dikë. Blind janë një mënyrë e mrekullueshme për të takuar dikë me një ndjenjë aventurë. Nëse jeni në një lidhje të përkushtuar, mendoni për një mënyrë të re për të kaluar kohë me njëri-tjetrin.

Meqenëse jemi në temën e dashurisë, si mund të përfitoni më shumë nga marrëdhënia juaj romantike?

Dashuria dhe kënaqësia shkojnë dorë për dore. Midis kimisë fizike dhe intimitetit të thellë emocional, për shumë njerëz një marrëdhënie e shëndetshme përkujdesjeje është burimi i kënaqësisë dhe lumturisë më të madhe. Nga kolegët, familja dhe miqtë, partneri juaj është personi me të cilin kaloni më shumë kohë (veçanërisht nëse jetoni së bashku ose jeni të martuar me fëmijë). Nëse marrëdhënia juaj nuk po shkon mirë, fusha të tjera të jetës suaj ka të ngjarë të vuajnë.

Pra, si të përmisoni marrëdhënien tuaj?

Çdo marrëdhënie mund të jetë pak më e mirë, pavarësisht se si duket. Shpirti binjak nuk gjendet.

Ai krijohet dhe të kesh një partner që është po aq i besueshëm sa një test Surecheck kërkon punë. Kjo punë fillon me një nivel të caktuar të vetëdijes për rolin tuaj si partner në marrëdhënie dhe çfarë dëshironi prej saj.

Vlerësoni se ku jeni në çift. A jetoni bashkë? Dëshironi të arrini në këtë hap? Ndani qëllime të mëdha të jetës? Po vlerat? Si është komunikimi juaj? A ju plotëson koha e kaluar së bashku? A po kënaqeni mjaftueshëm në dhomën e gjumit? Përgjigjja e këtyre pyetjeve kërkon shumë mendim dhe një vështrim të palëkundur të asaj që ka mbetur pa u thënë.

Të armatosur me këtë njohuri, është koha për të ndezur partnerin tuaj. Kërkohet një komunikim i sinqertë por i dhembshur për të adresuar çdo lëshim ose gabim. Vetëm atëherë të dy mund të punoni drejt një qëllimi të përbashkët.

Problemet në dhomën e gjumit zgjidhen lehtësisht duke eksploruar trupat tuaj së bashku. Merrni kohë për të qenë të pranishëm me njëri-tjetrin në dhomën e gjumit dhe për të dëgjuar nevojat tuaja. Tani është koha për të luajtur dhe synuar njëri-tjetrin për të zbuluar fusha të reja të kënaqësisë sensuale. Sigurisht, intimiteti fizik nuk është fundi. Një nga çelësat e lumturisë në çdo marrëdhënie romantike, pavarësisht nëse sapo ka filluar ose ka dekada të tëra për t’u pjekur, është qëndrimi i pranishëm me njëri-tjetrin.

Kushtojini kohë takimeve dhe për të krijuar atë ngarkesë seksuale fillestare që vjen kaq natyrshëm gjatë periudhës së muajit të mjaltit. Është e zakonshme të bëhesh i vetëkënaqur pasi të hiqen syzet me ngjyrë rozë dhe të hyni në rutinë. Kënaqësia nuk lulëzon në një mjedis të tillë për një kohë të gjatë.

Vini re se çfarë ju sjell gëzim dhe ndërtoni mbi atë themel. Të flasësh dhe të jesh prezent për tjetrin është mënyra se si ndez flakën e dashurisë që zgjat.

Suksese në rrugëtimin tuaj drejt më shumë kënaqësive

Tani ju jeni gati të dilni  dhe të kërkoni jetën që duhet të keni. Ndërsa përparoni, sigurohuni që të shikoni prapa nga keni filluar dhe të regjistroni sukseset tuaja. Ju ndihmon të keni një shënim të shkruar të asaj që keni arritur, në mënyrë që të vlerësoni sa larg keni arritur.

Jeta është e paparashikueshme dhe askush nuk mund të parashikojë se çfarë do t’i ndodhë, por gjeni paqen në gjërat që mund të kontrolloni dhe jini mjaft të qetë për të pranuar ato që nuk mundeni. Ji krenar ku të mundesh dhe mbi të gjitha tregohu i sjellshëm me veten.

Vetëdija dhe dhembshuria për veten janë në fund të fundit mjetet më të mira për të ndërtuar një jetë të lumtur edhe përballë sfidave më të mëdha të jetës.

Share