KATEGORITË

Shkëlqe me guxim në errësirën e intimitetit

feature-img

Me siguri keni dëgjuar nga miqtë dhe të shoqet tuaja më kurioze pyetje si “Sa shpesh jeni intim?”, “Sa intim jeni?” dhe madje “A jeni intim gjatë shtatzënisë?” – çfarë saktësisht mendoni se po ju pyesin? Ne jemi gati për të vënë bast – ju do të vendosni se ata po ju pyesin për seksin.

 

Dhe, në fakt, intimiteti NUK do të thotë seks. Aspak. Edhe nëse thjesht shikoni në fjalor, do të zbuloni se fjala “intime” shpjegohet  si “thellësisht personale”, “private” dhe vetëm në fund – si “dashurore”. Edhe “dashurore” nuk ka kuptimin e thjesht “seks”. Megjithatë, përdorimi i gjerë i “intimitetit” në jetën e përditshme është në një kuptim mjaft të ngushtë dhe jo të plotë.

 

Pra – në qoftë se intimiteti nuk përjashton, por NUK është i barabartë me aktivitetin seksual, çfarë tjetër përfshin?

 

Në-mua-shih.

Një frazë që do të interpretohej fjalë për fjalë si Shiko brenda meje.

Dhe nëse kërkoni më shumë kuptim  -edhe Më njih se kush jam në të vërtetë.

 

Thelbi juaj dhe thelbi i partnerit tuaj krijojnë ADN-në e intimitetit. Intimiteti ndodh kur tjetri është në rrugën e tij/saj drejt jush, kur ju jeni në gjendje t’i udhëzoni. Kur ju e lejoni atë në botën tuaj të brendshme, por edhe arrin të njihni botën e tyre. Lidhja, përjetimi i përbashkët dhe kthimi i dashurisë janë aftësitë e nevojshme për të arritur intimitet të plotë.

 

Në përgjithësi ekzistojnë 4 lloje të intimitetit:

 

1.Intimiteti Emocional

 

Jetohet përmes komunikimt të hapur dhe ndarjes së emocioneve. Duke e pranuar partnerin ashtu siç është; duke e lënë në botën e tjetrit. Fjalët që janë veçanërisht të rëndësishme janë “hapja” dhe “siç është”. Në intimitetin emocional, është e zakonshme të përparoni me hapa të vegjël, ndaj mos u shqetësoni për ritmin tuaj. Të flasësh se si shkoi dita jote në zyrë është një fillim i mirë edhe në qoftë se je dikush që e ka të vështirë të flasë për veten. Por ndarja e emocioneve që përjetuat kur ndodhi diçka e pakëndshme në punë – nëse jeni injoruar, fyer, mosvlerësuar – kjo është futja në ujërat e thella që ndërtojnë lidhje të fortë emocionale. Dhe të flasësh për marrëdhënien me partnerin dhe të përdorësh fraza si “Më ka marrë malli”, “Më lëndojnë fjalët/veprimet e tua”, “Ndihem i sigurt kur jam me ty” mund ta forcojë dhe zhvillojë marrëdhënien tuaj. Lejimi i vetes për të treguar dobësi është e rëndësishme për të arritur intimitetin emocional. Pra – besoni zemrën tuaj për t’ju udhëhequr!

 

  1. Intimiteti mendor

 

Një përshkrim i mirë i këtij lloj intimiteti është: flirtimi mes mendjeve të partnerëve. Megjithatë, derisa njerëzimi të ketë zotëruar telepatinë, mendjet e partnerëve mund të flirtojnë vetëm duke folur. Temat për të diskutuar janë të pafundme: nga filmat dhe librat që ju kanë prekur, përmes politikës dhe shoqërisë, deri te kuptimi i jetës dhe ekzistencës njerëzore. Flisni për të gjitha me partnerin tuaj dhe do të zhvilloni gjithashtu intimitet mendor mes jush. Diskutimet për çdo temë të rëndësishme për (njërin nga) ju të dy janë burimi i përjetshëm i këtij lloji të intimitetit.

 

  1. Intimiteti shpirtëror

 

Kjo lloj afërsie dhe reciproke mund ta thellojë marrëdhënien tuaj me partnerin si asnjë lloj tjetër intimiteti. Dhe përshkrimi i tij, natyrisht, nuk kufizohet aspak në praktikimin e një feje të përbashkët. Spiritualiteti përfshin botëkuptimin, vlerat, moralin, etikën, bindjet personale. Ky intimitet shprehet në ndarjen e vlerave dhe besimeve të përbashkëta. Por ajo gjendet edhe në përjetimin e momenteve të çmuara së bashku, si për shembull, pritja e lindjes së diellit në plazh, përjetimi i gëzimit të lindjes së një dite të re, apo ngjitja e një maje mali, shijimi i pamjes nga maja. Këto janë përvoja shpirtërore, ndarja e të cilave ju afron thellësisht dhe personalisht së bashku.

 

  1. Intimiteti fizik

Vetëm për shkak se është i fundit në përshkrimin e llojeve të intimitetit nuk do të thotë se është i parëndësishëm. Në të kunderten! Kënaqësia e prekjes, kënaqësia e përbashkët, marrja dhe dhënia e përkëdheljeve, shprehja fizike e afërsisë me të dashurin tuaj, seksi – të gjitha këto janë pjesë mjaft të rëndësishme të krijimit të një marrëdhënieje intime.

 

Dhe për të qenë të qartë – këto 4 lloje të intimitetit nuk janë kategorikisht të diferencuara. Dhe madje ndonjëherë, për përvojë më të mira të njërit lloji, ndihmon tjetra për t’u thelluar dhe anasjelltas.Ja një shembull. Intimiteti fizik më përmbushës mund të arrihet përmes bisedave (intimiteti mendor). Edhe në termat më të thjeshtë – të flasësh për seksin me partnerin (edhe pse jo aq e lehtë për disa në fillim) ka fuqinë për të ndezur pasionet mes jush më vonë. Në fund të fundit, të gjithë do të donin të dinin se çfarë i pëlqen partnerit të tyre, dhe veçanërisht ato tipare më specifike që janë tipike dhe të përshtatshme për ta. Dhe madje një frazë e thjeshtë në momentin e duhur si “Të pëlqen kështu?” bën një punë të mrekullueshme. Në këtë mënyrë ia vlen ta eksploroni me partnerin, sepse thelbi i intimitetit fizik është të relaksoheni dhe të zhyteni në të pa shqetësime.

 

Si bonus – jeni të mirëpritur të shikoni këto truke të dobishme për besim më të lartë seksual: https://surecheck.info/sq/5-keshilla-per-permiresimin-e-vetebesimin-seksual/

 

Cili lloj intimiteti mbizotëron në marrëdhënien tuaj?

 

Sigurisht, në mënyrë ideale është mirë që të 4 llojet e intimitetit të jenë territore mjaft të njohura. Por mos nxitoni t’i kushtoni vlerë partneritetit tuaj të udhëhequr nga kjo deklaratë. Sepse ka edhe faza të ndryshme në një marrëdhënie. Ndoshta në këtë pikë jeni në një fazë ku e përjetoni intimitetin me njëri-tjetrin më shumë përmes ndarjes emocionale ose përmes intimitetit fizik. Nëse ju si partnerë ecni së bashku dhe me të njëjtin ritëm, atëherë gjithçka është mirë. Ndërsa marrëdhëniet evoluojnë dhe gjërat nuk janë gjithmonë perfekte si një rosë e vogël e lezetshme me gëzof, ne kemi mbështetjen edhe nga ekspertët. Për shembull, Amy Color – një terapiste e njohur në këtë fushë – dhe ky është fjalimi i saj popullor në të cilin ajo ndan përvojat e saj për çështjet e intimitetit mes partnerëve:

https://www.youtube.com/watch?v=UkQ6FBltdYU

 

Color  zbulon një truk të vogël që jo vetëm që mund të ndezë një zjarr në një marrëdhënie, por edhe të shtojë pak zjarrin e Bengalit, madje edhe fishekzjarrë në to.

 

Mm-hmm!

 

Sipas Amy Color, edhe gjestet e thjeshta dhe të arritshme, si një “Mm-hmm!”, një përqafim para gjumit ose një filxhan me çokollatë të nxehtë mund të ndihmojnë në rritjen e intimitetit.

 

 “Një dashnor i mirë ka aftësinë të lexojë dëshirat e partneres së tij. Dhe një partner i mirë di të shprehë kënaqësinë e tij! Intimiteti është ajo që të bën të ndihesh i kuptuar dhe të jep besim për t’u shprehur.”

 

Ky citim nga Color thotë shumicën e gjërave thelbësore mbi këtë temë. Dhe tingëllon shumë bindëse dhe e kuptueshme. Por nuk është aq e lehtë në praktikë, apo jo? Kjo është arsyeja pse 3 ushtrimet e mëposhtme pothuajse magjike mund të rrisin lehtësisht dhe këndshëm afërsinë në marrëdhënien tuaj:

 

Shikimi

 

Nuk është rastësi që “sytë janë dritarja e shpirtit” është një frazë kaq e zakonshme. Uluni rehat përballë njëri-tjetrit dhe thjesht shikoni njëri-tjetrin në sy. Nuk luani “ndalo së shkeluri syrin” ose “kush do të qeshë i pari”. Mjafton të qëndroni dhe të shikoni në heshtje njëri-tjetrin në sy për disa minuta. Dhe do të përjetoni emocionin e pashpjegueshëm që ngjall shikimi i përbashkët.

 

Shihni edhe këtë video të shkurtër: https://www.youtube.com/watch?v=OS0Tg0IjCp4

 

Është nga performanca e Marina Abramovic “Artisti është i pranishëm” në Muzeun MoMa të Artit Modern, Nju Jork – një vështrim i heshtur në sytë e tjetrit që disa kritikë thonë se ka kapur një nga momentet më intensive emocionale në artin bashkëkohor.

 

Përkëdhelja

Përqafimi është një gjë e mrekullueshme. Tingëllon njësoj si përqafimi, por nuk është ashtu. Përkëdhelja është më e butë dhe më intime se përqafimi, më i gjatë dhe më i dashur. Përkëdheluni, përkëdheluni, përkëdheluni! Mos kurseni një përkëdhelje të vetëm – është falas dhe kaq e çmuar. Merrni kohë të mjaftueshme për t’u përkëdhelur çdo ditë! Me dhe pa rast. Në mëngjes dhe në mbrëmje. Para gjumit, gjatë gjumit, në zgjim. Në divan, gjatë filmit, pas filmit. Brenda ose jashtë, spontane ose të planifikuara. Gjithmonë, kudo, kurdo që ju pëlqen. (Mirë, ndoshta ndërsa voziteni nuk është mjaft e përshtatshme). Përqafoni, ndjeni njëri-tjetrin, mësohuni me afërsinë, sinkronizoni dhe çiftoni frymëmarrjen dhe pulsin tuaj. Dhe jo vetëm që do të ndihet e mrekullueshme dhe e këndshme, por me kalimin e kohës do të vini re se si është rritur intimiteti seksual mes jush, si është intensifikuar lidhja juaj emocionale.

 

Dëgjimi

 

Siç do të thoshte një futbollist i njohur bullgar – “Dëgjimi aktiv është njësoj si të dëgjuarit, por aktiv”. Pra – dëgjoni, por në mënyrë aktive. Mos prisni vetëm radhën për të folur, por dëgjoni. Dhe përpiquni të kuptoni, të ndjeni partnerin tuaj, mos e ndërprisni, përveç në momentet e përshtatshme, kur duhet të bëni pyetje sqaruese. Ju as nuk duhet të pajtoheni. Dhe mjafton të kuptosh përvojën e tjetrit dhe të tij/saj (edhe nëse është krejtësisht e ndryshme nga e jotja) e të njëjtit realitet. Ushtrimi mund të jetë pak më i lehtë nëse specifikoni një kohë për dëgjim aktiv. Partneri juaj mund të zgjedhë temën ose ju mund të vendosni së bashku se cila është ajo. Dëgjoni me kujdes. Dhe vetëm pasi të ketë mbaruar koha – nëse partneri juaj e kërkon në mënyrë eksplicite – ju mund të jepni mendimin tuaj për këtë temë. Mos harroni të ndërroni role më pas.

 

Dhe tani çfarë?

 

Intimiteti i vërtetë nuk është si vezët e skuqura. Nuk mund të “gatuhet” që nga fjala “shko”. Nuk arrihet me një bisedë, një përkëdhelje apo një natë së bashku. Duhet kohë. Intimiteti i vërtetë ndërtohet me kalimin e kohës, dhe dëshira dhe përpjekja për të njohur tjetrin, për të zbuluar thelbin e tyre, për të ndarë emocionet, për të prekur trupin, për të parë në zemër janë të rëndësishme. Është një proces dhe një proces i dyanshëm.

 

Një proces ndërlidhjeje, zbulimi, dëgjimi. Edhe nëse ju bën të pambrojtur dhe ndonjëherë ju sjell ndjenja dobësi dhe pasiguri – kënaqësia e intimitetit – emocionale, mendore, shpirtërore, fizike – është më e fortë se çdo gjë tjetër që i mungon.

 

Dhe një buzëqeshje për të përfunduar: kujtoni sesi Sting u mburr pak kohë më parë se mund të bënte seks për 8 orë? Më vonë ai sqaroi se ato 8 orë përfshinin një darkë të këndshme, një film të mirë dhe një masazh të ndërsjellë. Ndoshta, nëse ai do të kishte thënë se mund të ishte intim me gruan e tij për 8 orë, do të ishte shumë më i saktë dhe nuk do të duhej ta justifikohej më vonë, apo jo?

 

—- Lexo më shumë: 6 GJËRA QË EDUKIMI SEKSUAL NUK KA ARRITUR TË NA MËSOJË

Share