opening photo BG

Bullgaria, ashtu si vendet fqinje në Evropën Lindore, nuk ofron edukim seksual në shkolla si pjesë e detyrueshme e kurrikulës. Në një fjalim të vitit 2019, Avokati i Popullit bullgar, Maya Manolova zbuloi se vetëm 10% e shkollave bullgare ofrojnë klasa edukative seksuale.

THE WORK OF LOVEGUIDE

Loveguide është një organizatë bullgare që fokusohet në promovimin e edukimit seksual në një mënyrë gjithëpërfshirëse dhe pozitive. E themeluar në vitin 2015, Loveguide përdor disa   platforma, si YouTube, dhe takime personale me studentë anembanë Bullgarisë për të diskutuar seksin dhe marrëdhëniet intime.

Një nga vlerat thelbësore të Loveguide është besimi se bisedat rreth seksit dhe marrëdhënieve duhet të futen herët si një masë parandaluese kundër shtatzënive aksidentale dhe përhapjes së sëmundjeve seksualisht të transmetushme (STD). Duke edukuar fëmijët dhe adoleshentët për marrëdhëniet, pëlqimin dhe trupin e tyre, Loveguide synon të ndihmojë të rinjtë të bëjnë një jetë seksuale më të shëndetshme, më të lumtur dhe më të përmbushur.

Me vlerat e tyre të përbashkëta dhe pasionin për edukimin e të rinjve, Surecheck dhe Loveguide kanë krijuar një program të fuqishëm për lëndën  e edukimit seksual, i cili tashmë është zgjeruar  me sukses në të gjithë vendin.

Surecheck fillimisht u bashkua me Loveguide në një seri orësh gjithëpërfshirëse të edukimit seksual, duke diskutuar hapur tema të tilla si marrëdhëniet romantike, kufijtë, komunikimi, seksi i sigurt dhe shëndeti seksual në 2017. Vlera e parë e klasave arriti rreth 2000 fëmijë përpara se të zgjerohej dhe përhapej në të gjithë vendin në vitet në vijim. Përveç kësaj , Surecheck u shpërndau studentëve një broshurë për të ju ofruar  informacion shtesë  mbi këto tema.

Janë krijuar një seri videosh, kryesisht për testet e shtatzënisë, shtatzëninë dhe tema të ngjashme, por edhe disa tema specifike si qasja ndaj rreziqeve dhe sfidave të shkaktuara nga pandemia në lidhje me seksin dhe marrëdhëniet intime, të cilat prekin  mijëra adoleshentë.

Surecheck ndihmoi në zhvillimin e të gjitha paketave të mësimeve e-learning të ofruara në shkolla si burimi kryesor i informacionit të saktë dhe të besueshëm për seksin për të rinjtë.

HOW SURECHECK SERVES THE CAUSE FOR SEX EDUCATION IN BULGARIA
Slide 1 Bulgaria
GJENDJA E EDUKIMIT SEKSUAL NË BULLGARI

Bullgaria, ashtu si vendet fqinje në Evropën Lindore, nuk ofron edukim seksual në shkolla si pjesë e detyrueshme e kurrikulës. Në një fjalim të vitit 2019...

Slide 2 Albania
GJENDJA E EDUKIMIT SEKSUAL NË

Shqipëria ka bërë përparim të rëndësishëm që nga futja e lëndëvë të shëndetit dhe edukimit seksual në sistemin e saj arsimor në viti 1995...

Slide 3 Romania
GJENDJA E EDUKIMIT SEKSUAL NË RUMANI

Në Rumani, edukimi seksual është ende një lëndë zgjedhore në shkolla. Pavarësisht fushatës për dy vjet për të shtuar edukimin seksual si lëndë të detyrueshme në kurrikulën...

Slide 4 Macedonia
GJENDJA E EDUKIMIT SEKSUAL NË MAQEDONINË E VERIUT

Ashtu si fqinjët e saj të Evropës Lindore, Maqedonia e Veriut mbetet prapa kur bëhet fjalë për edukimin seksual. Edukimi i detyrueshëm seksual është larg realitetit...