ПОЛИТИКА НА ДОВЕРЛИВОСТ

ВОВЕД

Ви благодариме што ја посетивте нашата страница и за вашиот интерес за нашата компанија, производи и страница. За нас е важно да ги заштитиме вашите лични податоци кога ги користите. Затоа, обрнете внимание на следниве информации:

ОСНОВНИ ИНФОРМАЦИИ ЗА ОБРАБОТКА НА ЛИЧНИ ПОДАТОЦИ

Можете да ја посетите нашата страница без да дадете никакви лични податоци. За секој пристап до нашата страница, податоците за употреба на страницата ќе се пренесуваат од соодветниот интернет прелистувач и ќе се чуваат во лог датотеки, т.н. серверни регистрациони датотеки, како што се снимање на датумот и времето на повикот, името на страницата за пристап, обемот на пренесените податоци и името на давателот на податоци кој прашува. Овие податоци не можат да се припишат на одредено лице и се користат исклучиво со цел да се обезбеди непречено функционирање на нашата страница и да се подобрат.

Личните податоци се собираат само ако ги доставувате до нас.

Личните податоци ќе бидат собирани кога ќе ги споделувате вашите лични приказни и ќе качувате фотографии и друга корисничка содржина. Од соодветната форма за регистрација се гледа кои податоци се собираат. Овие податоци ќе бидат зачувани и обработени со цел да бидат поставени на страницата и да ги споделат вашите лични приказни и фотографии за рекламните и социјални медиуми и вие експлицитно се согласувате со ова испраќајќи ни и споделувајќи ги со нас вашата лична приказна и фотографија. Можете во секое време да ја повлечете вашата согласност за какво било идно дејствување со тоа што ќе ни испратите порака на адреса [email protected]. Откако ќе ја повлечете вашата согласност, вашите фотографии и лични податоци ќе бидат избришани.

Личните податоци ќе се собираат кога ќе контактирате со нас (на пример преку е-пошта или преку формуларот за контакт). Соодветниот формулар за контакт покажува какви податоци се собираат. Овие податоци ќе бидат зачувани и обработени исклучиво со цел да одговориме на вашето прашање или да контактираат со вас и заради соодветната техничка администрација. Вашите податоци ќе бидат избришани по конечната обработка на вашето прашање, доколку го сакате тоа, се додека не поминат законските периоди на чување на податоците, со бришење на податоците.

Личните податоци исто така ќе се собираат доколку се регистрирате за нашиот билтен на електронска пошта. Овие податоци ќе се користат за рекламни цели во форма на билтен испратен до вас на електронска пошта и вие со ова експлицитно се согласувате да се претплатите на нашиот билтен. Можете да се откажете од билтенот во кое било време со кликнување на врската дадена во билтенот или испраќајќи ни порака на [email protected]. По завршувањето на вашата претплата, вашата адреса за е-пошта ќе биде избришана веднаш од списокот со пошти на билтени со дејствие во иднина..

КОЛАЧИЊА

Меѓу другото, оваа страница ги користи т.н.  „колачиња“, кои имаат за цел да го направат нашето присуство на Интернет просторот подостапен за корисниците, ефикасно и заштитено – на пример, за забрзување на навигацијата на нашата платформа. Исто така, колачињата ни овозможуваат да ја пресметаме фреквенцијата на посети на нашата страница, како и навигацијата како целина.

Во секое време можете да ги промените поставките за колачиња од тука: Управувајте со согласност.

Колачињата се мали текстуални датотеки што се чуваат на вашиот компјутерски систем. Забележете дека некои од овие колачиња се префрлаат од нашиот сервер во вашиот компјутерски систем, тоа се т.н. „сесиски колачиња”. Следниот пат кога ќе ја посетите нашата страница од истиот уред, информациите зачувани во колачињата последователно ќе бидат префрлени на нашата страница или на друга страница на која припаѓаат колачињата (т.н. „колачиња од трето лице“).

„Сесиските колачиња“ се карактеризираат со фактот дека тие автоматски се бришат од вашиот хард диск со завршување на сесијата на прелистувачот.

Другите колачиња остануваат на вашиот компјутерски систем и ни овозможуваат да го препознаеме вашиот компјутерски систем на следната посета (т.н. постојани колачиња). Може да се откажете од овие колачиња во кое било време, под услов вашиот прелистувач да ни овозможи да го сториме тоа. Забележете дека откако вашиот прелистувач е поставен да одбие колачиња (од нашата страница), одредени функции на таа страница може повеќе да не бидат достапни или може да бидат ограничени.

Колачињата исто така се поделени на:

Неопходни/задолжителни колачиња кои помагаат страницата да може да се употреби со активирање на основните функции, како што се навигација низ страници и пристап до одредени делови на страницата. Страницата не може да функционира правилно без овие колачиња. Задолжителните/потребните колачиња се претежно сесиски колачиња, но можат да бидат и други колачиња. Употребата на строго неопходни/задолжителни колачиња на оваа страница е можна без ваша согласност, бидејќи со закон може да чуваме колачиња на вашиот уред ако тие се строго неопходни за функционирање на оваа страница. За сите други видови колачиња, потребна ни е ваша согласност.

Колачиња за претпочитање, кои и овозможуваат на страницата да ја запомни информацијата што го менуваат начинот на функционирање или изгледот на страницата, како што е вашиот посакуван јазик.

Статистички колачиња кои им помагаат на сопствениците на страницата да разберат како посетителите ги контактираат нашите страници со собирање и пријавување на анонимни информации.

Маркетинг колачиња што се користат за следење на посетителите при разгледување на разни страници. Нивната главна цел е да покажуваат реклами што можат да бидат поврзани со соодветниот корисник и да се интересни за него.

Колачиња на трето лице /главно статистички и маркетинг колачиња, но не само/- како што е опишано подолу, нашата страница им дозволува на трети лица, со анализирање на сообраќајот или обезбедување на специфични услуги и содржини на нашата страница, да постават свои колачиња на вашиот уред и да имаат пристап до нив.

Забележете дека Поставките за колачињата на нашата страница може да не резултираат со бришење на кои било колачиња што се веќе поставени. Можете да го направите ова преку поставките на вашиот интернет прелистувач, како што е опишано подолу.

Со користење на нашата страница без да ги менувате поставките на вашиот прелистувач и ако продолжите да ја користите нашата страница откако ќе ви се  прикаже нашиот банер за колачиња без да ги менувате поставките на вашиот прелистувач, вие се согласувате ние да користиме колачиња како што е опишано во оваа политика за доверливост (освен за задолжителните/потребните колачиња, за употребата на кои не ни треба ваша дозвола).

КАКО ДА  ГИ УПРАВУВАТЕ ИЛИ  ДА ГИ ИСКЛУЧИТЕ КОЛАЧИЊАТА ВО ВАШИОТ ПРЕЛИСТУВАЧ

Иако повеќето прелистувачи се поставени автоматски да ги прифаќаат колачињата по дифолт, вие можете во секое време да управувате со поставките за колачињата во вашиот прелистувач. Ако едноставно ги исклучите сите колачиња или сите наши колачиња во поставките на вашиот прелистувач, може да откриете дека одредени делови или одлики на нашата  (нашите) страница (страници)нема да работат затоа што вашиот прелистувач може да не спречи да правиме функционални поставки на задолжителните колачиња. Затоа, препорачуваме да ги користите Поставките за колачиња на нашата страница, наместо да ги исклучувате сите колачиња преку вашиот интернет прелистувач.

Најчестите тековни прелистувачи – во менито „преференции/опции”, дозволуваат да можете да направите измени во нивните поставки во врска со колачињата. Дополнителни информации за поставките на некои од најчесто користените прелистувачи во врска со колачињата се дадени на следниве врски:

For Chrome

For Mozilla Firefox

For Internet Explorer

For Safari

For iOS

For Opera

 

За дополнителни информации за колачињата и како да ги управувате и бришете, посетете го овај website.

КОРИСТЕЊЕ НА КОНВЕРЗИОНО  СЛЕДЕЊЕ ВО GOOGLE ADWORDS

Оваа страница користи онлајн програма за реклами на „Google AdWords“ и конверзионо следење во Google AdWords. Колачето за конверзионо следење е поставено на корисничкиот прелистувач ако тој кликне на дадена реклама обезбедена од Google. Колачињата се мали текстуални датотеки што Интернет-прелистувачот ги става на твојот. Важноста на овие колачиња истекува по 30 дена. Тие не се користат за извлекување на податоци за лична идентификација. Ако корисникот посети одредена страница на нашата страница, и ако колачето сè уште не е истечено, Google и ние ќе можеме да му кажеме на корисникот дека кликнал на рекламата и ја пренасочил на таа страница. Секој клиент на Google AdWords прима различно колаче. На овој начин, колачињата не можат да се следат преку страната на клиентите на AdWords. Информациите собрани од конверзионите колачињата се користат за да се обезбеди збирна конверзиона статистика на клиентите на AdWords кои се претплатиле на конверзионо следење. Клиентите се известуваат за вкупниот број на посетители кои кликнале на рекламата и биле пренасочени кон страницата за конверзионо следење. Сепак, тие не добиваат никакви информации што им овозможува да го идентификуваат идентитетот на корисниците. Ако не сакате да учествувате во програмата за следење, можете да се откажете од користење на оваа програма со оневозможување на колачето за конверзионо следење во Google преку вашиот интернет прелистувач, користејќи ги корисничките поставки. Во овој случај, нема да бидете вклучени во статистиката за конверзионо следење. Повеќе информации за доверливоста на Google можете да најдете овде.

ПЛУГИНИ ЗА СПОДЕЛУВАЊЕ НА СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ

На нашата страница ги вклучивме таканаречените плугини на социјалната мрежа facebook.com (нарекувано кратко „Фејсбук“). Facebook е производ на компанијата Facebook Inc., California Ave, Palo Alto, CA 94304, САД. Списокот и изгледот на овие Фејсбук плугини може да ги погледнете на следната веб-страница: Facebook Social Plugins

Секој пат кога ќе посетите некоја страница од нашето присуство на Интернет што има ваков плугин, овој плугин прави вака,  прелистувачот што го користите ја презема видливата слика на овој плугин од серверот на Фејсбук и ви ја покажува. Со интегрирање на плугинот, Фејсбук ги прима информациите дека вашиот прелистувач ја посетил соодветната страница на нашата страница, дури и ако немате кориснички профил на Фејсбук или во моментот не сте најавени на Facebook. Оваа информација (вклучувајќи ја и вашата IP адреса) ќе биде испратена директно од вашиот прелистувач до одреден сервер на Фејсбук во САД и ќе биде снимена таму.

Доколку сте член на Фејсбук и се најавувате на Фејсбук додека ја посетувате нашата страница, Фејсбук, благодарение на информациите испратени од овој плугин, препознава која страница конкретно од нашата страница во моментот се посетува и го префрлува тоа на вашиот личен профил на Фејсбук, независно дали активирате некој од овие плугини. Ако потоа активирате некои од овие плугини, на пример со кликнувате на копчето „Ми се допаѓа” или испраќате коментар, ова ќе биде испратено до вашиот личен кориснички профил на Фејсбук и ќе се сними таму. За да спречите Фејсбук да ги префрлува собраните податоци на вашиот кориснички профил на Фејсбук, мора да излезете од Фејсбук пред да ја посетите нашата страница.

За да ги блокирате плугините на Фејсбук, така што во иднина не собираат и пренесуваат податоци за вашите посетители, можете да добиете Browser Add On од „Фејсбук блокатор“ за неколку интернет прелистувачи на следната врска; не бришете го Browser Add On за времето кога сакате да блокирате плугини на Фејсбук: Facebook Blocker.

Политиката за доверливост на Фејсбук можете да ја најдете на следната адреса со подетални информации за прибирање и употреба на податоци од Фејсбук, за вашите права во овој поглед, како и за поставките за заштита на вашите лични податоци: Facebook Data Policy

Ние исто во нашата страница вклучивме и  плугини на социјалната мрежа instagram.com (кратко наречена „Инстаграм“). Списокот и сликата на овие плугини на Инстаграм може да се видат на следната адреса: Instagram Embedding.

За да ги блокирате овие плугини на Инстаграм, за да не соберат и пренесат податоците за вашите посетители во иднина, можете да добиете Browser Add On од „Instagram Blocker“ за неколку интернет прелистувачи на следниот линк; не бришете го Browser Add On за времето кога сакате да блокирате плугини на Инстаграм: Instagram Blocker.

На наведената подолу Интернет адреса можете да ја најдете политиката на доверливост на Инстаграм со подетални информации за собирањето и употребата на податоцте на Инстаграм, вашите права во овој поглед како и поставките за заштита на вашите лични податоци: Instagram Data Policy.

YOUTUBE ВИДЕО

Оваа страница ги користи функциите за вградување на Youtube за прикажување и репродукција на видеа, понудени од „Youtube“. За таа цел, напредниот режим за заштита на податоците се користи за да се обезбеди дека информациите на корисникот, според информациите на давателот на услуги, се зачувуваат со започнување на функцијата за репродукција на видеото.

Кога ќе се активира функцијата за репродукција на вградените видеа на Youtube,, провајдерот ги поставува колачињата „Youtube” за да собираат информации за корисниците. Според упатствата од „Youtube“, употребата на овие колачиња е наменета за снимање статистички податоци за видеата, да ги прави полесно достапни за корисниците и да спречи несакани дејства. Без разлика дали се репродуцира вграденото видео, или при посетата на оваа страница се воспоставува врска со Google network „double click”.  Ова може да предизвика понатамошна обработка на податоците надвор од нашата контрола.

Дополнителни информации за заштита на податоците на „YouTube“ може да се најдат во декларацијата за заштита на податоците на давателот  овде.

УСЛУГАТА ВЕБ АНАЛИЗА

Оваа страница користи Google Analytics, услуга за анализа на податоците во интернет на Google Inc. („Google”). Google Analytics користи т.н. Колачиња, текстуални датотеки што се чуваат на вашиот компјутер и кои ви овозможуваат да ја анализирате употребата на страницата. Информациите создадени од колачињата за вашата употреба на страницата, во принцип се пренесуваат на сервер во САД каде што се чуваат.

Меѓутоа, при активирање на услугата за анонимизација на вашата IP адреса за оваа страница, вашата IP адреса ќе биде скратена од Google во земјите-членки на Европската унија или во други земји-членки според Договорот за Европската економска зона. Само во исклучителни случаи, на сервери во САД ќе биде предадена целосната IP адреса каде што таа се скратува. Во име на операторот на страницата, Google ќе ги користи овие информации со цел да ја процени вашата употреба на страницата, да собира извештаи за активностите поврзани со страницата и за да обезбеди дополнителни услуги поврзани со употребата на страницата и користењето на Интернет во корист на операторот на страницата.

IP адресата пренесена преку вашиот прелистувач во контекстот на Google Analytics нема да биде поврзана со други податоци извлечени од Google. Вие можете да го спречите складирањето на колачињата со правење соодветни поставки во вашиот прелистувач. Сепак, мора да нагласиме дека во овој случај можеби нема да имате можност да ја користите целата функционалност на оваа страница. Може да се откажете трајно од тоа Google да собира податоци создадени од колачињата во врска со користењето на страницата (вклучително и вашата IP адреса) и да ги обработува со преземање и инсталирање на browser plugin, кој е достапен овде.

Како алтернатива на browser plugin или за прелистувачи поврзани со мобилни уреди, кликнете на линкот подолу за да го поставите колачето за отпишување, што ја дезактивира функцијата на Google Analytics за собирање на податоци на оваа страница во иднина (ова  колаче за отпишување работи само за овој прелистувач и овој домен. Доколку сакате да ги избришете вашите колачиња на овој прелистувач, мора повторно да кликнете на овај линк: Deactivate Google Analytics

Забележете дека оваа страница користи Google Analytics со проширувањето „ anonymizetp()”. Затоа, IP адресите може да се обработуваат само во скратена форма за да ги спречат личните преференции.

РЕТАРГЕТИРАЊЕ

Оваа страница ја користи технологијата за ретаргетирање на Google Inc. („Google“). Оваа технологија ни овозможува да ги таргетираме посетителите на нашата страница со реклами во зависност од нивните интереси, кои веќе покажаа интерес за нашата продавница и нашите производи. Рекламите се прикажуваат со помош на анализа базирана на колачињата од претходните податоци за употреба на страницата. Личните податоци не се чуваат. При  технологијата на ретаргетирање, колачето ќе се чува на вашиот компјутер или на вашите мобилни уреди со цел да собира анонимни податоци за вашите интереси и да ги прилагодува рекламите исклучиво според запишаните информации. Колачињата се мали текстуални датотеки зачувани на вашиот компјутер или на вашите мобилни уреди. Тие ни помагаат да прикажеме реклами што најдобро одговараат на вашите интереси за производи и информации.

Вие може трајно да се откажете од поставките за колачињата за рекламни цели со преземање и инсталирање на browser plug-in користејќи го следниот линк: Google Ads Personalization.. Дополнителни информации за тоа како да ги блокирате рекламите, можете да ги најдете овде.

Ние користиме технологија за таргетирање заснована на вашата согласност, ако продолжите да ја користите нашата страница без да ги менувате вашите поставки на колачињата откако ќе ви се прикаже нашиот банер за колачиња. Во секое време можете да ги промените вашите поставки за колачињата,  како што е опишано погоре во оваа политика за доверливост.

ЛИНКОВИ КОН СТРАНИЦИ НА ТРЕТИ ЛИЦА

Нашата страница и информациите што ви се испраќаат по е-пошта, понекогаш може да содржи линкови до страници на трети лица. Личните податоци што ги обезбедувате додека ги посетувате овие страници не подлежат на оваа Политика за доверливост и обработката на вашите лични податоци од овие страници не е наша одговорност. Ако го  следите линкот до другите страници, имајте на ум дека овие страници имаат своја политика на доверливост, што одредува како се собираат и обработуваат вашите информации додека ги посетувате овие страници.

ВАШАТА СОГЛАСНОСТ

Со користење на нашата страница, вие се согласувате со оваа политика на доверливост.

ОПШТИ ИНФОРМАЦИИ ЗА ПРАВАТА НА КОРИСНИЦИТЕ И ПОДАТОЦИ ЗА КОНТАКТ

Вие имате право да добивате информации за вашите снимени податоци и како да ги поправите, блокирате или избришете овие податоци ако е потребно. Контактирајте нè за дополнителни прашања во врска со собирањето, обработката или користењето на вашите лични податоци. Истото важи и за добивање на информации, за вашите барања за блокирање, бришење или корекција на вашите лични податоци, како и за повлекување на дадената согласност. Можете да не контактирате на [email protected]

ЛИЧНИ ПОДАТОЦИ НА ФИЗИЧКИ ЛИЦА ВО ЕУ/ЕЕА

Личните податоци на поединците во ЕУ/ЕЕА ќе бидат обработени во согласност со Регулативата (ЕУ) 2016/679 на Европскиот парламент и Советот од 27 април 2016 година за заштита на физичките лица во однос на обработката на личните податоци и на слободното движење на таквите податоци. податоци и укинување на Директива 95/46/ЕЗ (Општа регулатива за заштита на личните податоци /GDPR/).

Во согласност со GDPR, вашите лични податоци ќе ги обработуваме само во согласност со законските основи во чл. 6 GDPR и поконкретно:

Врз основа на вашата согласност, вклучително и употребата на колачињата (со исклучок на потребните колачиња, за употребата на кои не ни треба ваша дозвола) / чл. 6 (1), (а) GDPR/.

За извршување на договор со вас/чл. 6 (1), (б) GDPR/.

Во исполнување на нашите законски обврски /чл. 6 (1), (в) GDPR /.

Кога обработката е неопходна за заштита на нашите легитимни интереси /чл. 6 (1), (е) ​​ GDPR/. Правната основа за употреба на потребните/задолжителните колачиња од оваа страница е само легитимниот интерес (т.е. интересот за правилното функционирање на оваа страница) во смисла на чл. 6 (1), (е) GDPR, бидејќи согласно законот ние можеме да ги чуваме колачињата на вашиот уред без ваша дозвола, доколку тие се строго неопходни /задолжителни зс функционирањето на оваа страница.

Ние ќе ги обработуваме и користиме личните податоци дадени од вас:

За да можеме да ги обезбедиме нашите услуги.

Во согласност со законските барања кои ни се наметнати со закон.

Да ги заштитиме нашите легитимни интереси.

Да ја одржуваме и подобриме нашата страница и да ја оптимизираме неговата употреба со цел да ја направиме соодветна и корисна за вас.

Во случај личните податоци на физички лица во ЕУ/ЕЕА да бидат обработени помеѓу нашата компанија и трети лица/компании во ЕУ/ЕЕА, т.е. Прекуграничен трансфер на податоци помеѓу администраторите на податоци во Швајцарија и ЕУ/ЕЕА и обратно, тоа може да се случи без потреба да добиеме конкретно овластување од национален орган или орган на ЕУ во согласност со Одлуката на Комисијата од 26 јули 2000 година (2000/518/ЕК)

Европската комисија одлучи Швајцарија и нејзиното законодавство да обезбедат доволно ниво на заштита на личните податоци. Според чл. 45 (9) Одлуките за GDPR, донесени од Комисијата врз основа на член 25 (6) од укинатата Директива 95/46/ЕЗ, остануваат во сила сè додека не се изменат, заменат или укинат со Одлука на Комисијата донесена според GDPR.

Последно, но не и најмалку важно – без разлика дали сте во ЕУ/ЕЕА или не, би сакале да знаете дека ги обработуваме сите лични податоци со еднаква грижа и одговорност, затоа што сите се важни за нас!