Këshilla dhe sugjerime

PREZERVATIvËT E FEMRAVE 101

Everything You Need To Know About Female Condoms

Të gjithë kanë dëgjuar për prezervativë (të jashtëm), por a e dini se ka edhe prezervativë ‘femra’ (të brendshëm)? Ata janë shumë më të mëdhenj, përshtaten brenda vaginës dhe nëse përdoren si duhet ato ofrojnë një përqindje shumë më të lartë të mbrojtjes nga shtatzënia dhe zhvillimi i IST.

Kjo metodë mbrojtëse preferohet nga shumë femra sepse ju jep një ndjenjë sigurie duke ditur që ju jeni në kontroll të shëndetit tuaj seksual dhe riprodhues.

Nëse jeni kurioz të mësoni më shumë rreth prezervativit femëror qëndroni me ne dhe do t’ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me këtë mjet mbrojtës!

SI FUNKSIONOJNË ATO

Prezervativi femëror mund të futet në vaginë deri në tetë orë para se të kryhet marrëdhënia seksuale. Shumica e modeleve të disponueshme komerciale kanë një unazë fleksibël në të dy skajet. Unaza e brendshme mban prezervativin lart brenda në vaginë dhe unaza e jashtme parandalon që prezervativi të shtyhet lart në vaginë (dhe gjithashtu mbulon një pjesë të vulvës).

Sidoqoftë, ekziston një lloj tjetër i prezervativit femëror i njohur si ‘prezervativi bikini’. Këto janë të brendshme me një hapje në zonën e vaginës me elemente lidhëse që mund të kapen me prezervativët femëror, në mënyrë që prezervativi të mos shtyhet plotësisht në vaginë. Një lloj tjetër i prezervativit bikini janë të brendshmet që kanë një prezervativ të bashkangjitur në një ndarje të mbyllur përpara vulvës, e cila mund të hapet para seksit.

Për më tepër, ky prezervativ i brendshëm mund të përdoret për seks anal për të parandaluar zhvillimin e IST.

PSE TË PËRDORIM NJË PREZERVATIV FEMËROR

Shumica e prezervativëve femëror janë të përbërë nga poliuretani ose materiali nitrile, kështu që është i sigurt për t’u përdorur për njerëzit me alergji nga lateksi. Një përfitim tjetër për prezervativët poliuretani ose nitrile femra është se ato mund të përdoren me shumicën e llojeve të lubrifikantëve.

Për më tepër, prezervativi i brendshëm nuk ka nevojë për ereksion për tu vendosur. Disa njerëz tregojnë se ndalesa për të gjetur, hapur dhe veshur prezervativin (e jashtëm) mund të ndikojë tek ereksioni dhe të prishë humorin, prandaj prezervativi femëror është alternativa perfekte! Në fakt, futja e një prezervativi të brendshëm madje mund të kontribuojë në lojërat erotike.

DISA PËRFITIME TË TJERA

  • Prezervativët femëror ofrojnë mbrojtje të lartë nga shtatzënia dhe IST-të.
  • Mbrojtësit si prezervativët femëror janë menjëherë efektive.
  • Në përgjithësi të përballueshme dhe shpesh të disponueshme pa recetë.
  • Prezervativët femëror mund të vendosen deri në tetë orë para seksit.
  • Rrallë shkakton reaksione alergjike dhe ka rrezik minimal të efekteve anësore

RREZIQET

Nëse përdoret si duhet, prezervativi femëror është efektiv mbi 95%. Por shumë njerëz nuk i ndjekin udhëzimet siç duhet, kështu që realisht, prezervativët femërorë janë rreth 79% të efektshëm. Në terma laik, 21 në 100 njerëz që përdorin prezervativë të brendshëm si metodë kryesore e kontrollit të lindjes do të mbeten shtatzënë çdo vit.

Disa të papritura të tjera që mund të ndodhin me prezervativët femëror janë:

  • Prezervativi mund të prishet
  • Prezervativi rrëshqet nga vagina
  • Penisi rrëshqet midis vaginës dhe sipërfaqes së jashtme të prezervativit
  • Unaza e jashtme e prezervativit shtyhet në vaginë gjatë seksit

Megjithëse këta faktorë mund t’ju ndalojnë të përdorni prezervativë femëror, kini parasysh se asnjë metodë e njohur e kontrollit të lindjes nuk është 100% efektive. Kështu që, shumë mjekë rekomandojnë përdorimin e pilulës kontraceptive orale përveç metodave të pengesave (të tilla si prezervativët) për t’u rritur mbrojtja nga shtatzënia e padëshiruar, si dhe IST-të.

SI TË PËRGATITESH

Nëse nuk keni përdorur një prezervativ femëror më parë, lexoni me kujdes udhëzimet. Për më tepër, GJITHMONË kontrolloni datën e skadimit dhe për ndonjë shenjë dëmtimi si vrima të vogla ose çarje.

Para se ta përdorni për herë të parë, praktikoni futjen e prezervativit femëror. Për më tepër, sigurohuni që prezervativi të qëndrojë në vend pas vendosjes.

Mos përdorni prezervativ femëror në të njëjtën kohë me prezervativin mashkullor pasi ato mund të ngjiten së bashku dhe të shkaktojnë fërkime që rezultojnë në prishjen e njërit ose të dy prezervativëve. Së fundmi, kurrë mos ripërdorni një prezervativ të brendshëm ose të jashtëm.

Share