Adoleshentët

4 MËNYRA NATYRORE PËR PARANDALIMIN E SHTATËZANISË: KONTROLLI I LINDJES NATYRORE

Metodat hormonale të kontrollit të lindjes shpesh kanë efekte anësore dhe IUD mund të jetë e shtrenjtë dhe invazive. Por nëse nuk doni të mbeteni shtatzënë, cilat opsione të tjera keni? Kontrolli natyror i lindjeve mund të jetë pak i ndërlikuar dhe kërkon një përkushtim, por nëse përdoren si duhet, këto metoda mund të jenë mjaft efektive.
Në vitet 1700, gratë përdorën sfungjer të njomur me limon si një spermicid, por për fat të mirë për ne, kontrolli natyror i lindjeve ka përparuar që nga ajo kohë.

RRETH METODAVE për të kuptuar FERTILITETIn (FAM)

Bazuar në ciklin e trupit tuaj, FAM synon të parashikojë ovulimin dhe pjellorinë tuaj gjatë gjithë ciklit tuaj për t’ju lejuar të planifikoni marrëdhëniet në përputhje me rrethanat.
Për të përdorur FAM, idealisht do t’ju duhet një cikel menstrual i rregullt, kështu që parashikimi është i saktë dhe do të duhet të jeni të zellshëm. Përdorur në mënyrë korrekte, FAM mund të jenë deri në 98% efektive , por nëse nuk jeni të përkushtuar dhe të gatshëm për të monitoruar ciklin tuaj dhe për të zbatuar ndryshimet, atëherë efektiviteti bie ndjeshëm. Pra, nëse nuk jeni të kujdesshëm, shanset tuaja për të mbetur shtatzënë mund të rriten deri në 24%.
Këtu janë 4 opsione FAM për ata që dëshirojnë të parandalojnë shtatzëninë në mënyrë natyrale.

METODA E RITMIT

Kjo metodë përdor një cikël të femres për të parashikuar pjellorinë gjatë gjithë muajit dhe ju ndihmon të krijoni një kalendar që të mund të planifikoni në përputhje me rrethanat. Mesatarisht, veza shkeputet rreth 14 ditë para periodes së ardhshme menstruale të një gruaje, kjo do të jetë koha më pjellore e ciklit tuaj. Kjo metodë ju lejon të shmangni marrëdhëniet seksuale ose të përdorni metoda alternative gjatë ditëve tuaja me rrezik të lartë.
Për përdorimin më të mirë të kësaj metode, provoni të planifikoni paraprakisht. Nëse mund të gjurmoni periodat tuaja për 6 muaj para se të filloni, parashikimet tuaja do të jenë më të sakta dhe shanset tuaja për parandalim rriten. Kur përdoret vetëm, Metoda e Ritmit është vetëm rreth 80% efektive . Provoni të përdorni metoda të tjera të kontrollit të lindjes, kontraceptivë natyralë ose barrierë, për të rritur mbrojtjen tuaj të përgjithshme.

METODA E TEMPERATUrës BAZike të TRUPIT (tBT)

Ashtu si Metoda e Ritmit, TBT parashikon ditët tuaja pjellore dhe ndjek ciklin tuaj. Por në vend që të gjurmojë ditët pas menstruacioneve, përdor ndryshimet natyrale të temperaturës së trupit si bazë për parashikimin. Për shkak se termometri bazë i temperaturës së trupit duhet të zbulojë edhe ndryshimin më të vogël në temperaturën tuaj, sugjerohet që të matni temperaturën tuaj në të njëjtën kohë çdo mëngjes. Kjo do të rezultojë në parashikimet më të sakta dhe do t’ju lejojë të planifikoni marrëdhënie seksuale ose kontraceptivë alternative në përputhje me rrethanat.
Si një udhëzues, temperatura juaj do të zbrese pak para lëshimit të një veze, pastaj 24 orë pas lëshimit temperatura rritet dhe qëndron e ngritur për disa ditë.
Para ovulimit, TBT e një gruaje mesatare mes 36.1 ° C dhe 36.4 ° C. Pas ovulimit, ajo rritet në 36.4 ° deri C në 37 ° C.

MËNYRA E INSPEKTIMIT TË MUKUSIT

Kjo metodë mund të jetë pak më e nderlikuar dhe do të duhet të kuptoni mirë trupin tuaj. Trupi femëror prodhon mukus cervikal, shpesh i quajtur sekrecion, dhe është i ndryshëm në faza të ndryshme të ciklit. Prania, mungesa ose qëndrueshmëria e këtij sekrecioni është një tregues i mirë i fazës tuaj të ovulimit. Ju mund të mësoni të njihni ndryshimet në mukus duke ekzaminuar mbathjet ose pecetën higjenike tuajen.
Direkt pas periodes tuaj është zakonisht shansi më i ulët i shtatzënisë, por kur mukusi juaj fillon të ndryshojë, shanset tuaja rriten. Ju mund të mësoni të njihni ndryshimin e mukusit dhe të planifikoni në mënyrë të përshtatshme.

METODA E tërheqjes

Metoda e tërheqjes është 94% efektive nëse kryhet në mënyrë korrekte çdo herë. Por kjo metodë nuk është më e besueshmja pasi kërkon shumë vetëkontroll dhe planifikim, dhe një gabim do të rrisë ndjeshëm shanset tuaja për të mbetur shtatzënë. Këto sfida nënkuptojnë se Metoda e Tërheqjes është mesatare efektive vetëm 78% , kjo funksionon në 22 gra nga 100 që mbesin shtatzënë në vit.
E dinit se paraejakulimi i disa burrave përmban spermë , dhe kjo mund të ndikojë në efikasitetin e Metodës së Tërheqjes.
Nëse doni te ndiqni menyren natyrale, ne do t’ju sugjeronim një kombinim të të gjitha metodave. Për shkak se metodat natyrale nuk janë aq të besueshme sa kontraceptivët hormonalë, përfshirja e disa metodave do të rrisë mbrojtjen tuaj të përgjithshme.
Këshillë për Surecheck : është gjithmonë mirë të keni një prezervativ të dobishëm, për çdo rast!
Kontraceptivët hormonalë dhe ata natyralë kanë pro, kundra dhe rreziqe të mundshme. Mos harroni të konsultoheni me mjekun tuaj, klinikën lokale të shëndetit të grave ose gjinekologun për të gjetur metodën e duhur kontraceptive për ju.

Share