Këshilla dhe sugjerime

10 KËSHILLA HIGJIENE VAGINALE QË TË GJITHA GRATË DUHET TË NDJEKIN

feature-img

Higjiena seksuale nuk është e rëndësishme vetëm për të mbajtur erë të freskët, por edhe për të ruajtur sistemin tuaj riprodhues, si dhe shëndetin e traktit tuaj unitar! Vagina juaj është një zonë shumë e ndjeshme dhe çdo ndërhyrje në ekuilibrin tuaj të PH mund të shkaktojë infeksione vaginale dhe probleme të tjera shëndetësore.

Vazhdoni të lexoni për disa praktika themelore të higjienës seksuale që çdo grua, pavarësisht nga mosha, duhet të ndjekë!

1) SHMANGNI SAPUNIN  

Po, e keni lexuar saktë. Shumica e sapunëve me aromë janë të ashpra në pjesët tuaja intime.. Këto sapunë shpesh përmbajnë kimikate të dëmshme si glicerina, parfumet dhe antiseptikët mund të ndikojnë në ekuilibrin e shëndetshëm të baktereve në vaginë. Për më tepër, një ndryshim drastik në ekuilibrin e PH mund të shkaktojë acarim dhe të çojë në rritjen e baktereve jo të shëndetshme.

Në vend të kësaj, përdorni xhel të higjienës femërore të formuluar posaçërisht, larje pa sapun ose të paktën ujë të vakët dhe sigurohuni që të pastroni tërësisht zonën përreth vaginës.

2) FSHIHUNI NË MËNYRËN E DUHUR

Ju do të mendonit se është mjaft e thjeshtë, apo jo? Sidoqoftë, shumë gra nuk fshihen siç duhet pasi përdorin banjën, e cila më vonë mund të shkaktojë infeksione serioze. Mënyra e saktë për të pastruar vaginën është nga përpara prapa (vagina në anus) – jo e kundërta! Fshirja prapa në të vërtetë sjell baktere të dëmshme nga anusi në vaginë dhe shkakton kontaminim fekal.

3) URINONI PARA DHE PAS SEKSIT

Për shkak se seksi fut bakteret në brendësi të trupit tuaj, ai rrit shanset për të zhvilluar infeksione. Edhe nëse partneri juaj ka vendosur prezervativ, grimcat e prezervativit mund të shkaktojnë acarim.

Një tjetër këshillë e thjeshtë për të ruajtur higjenën e mirë të vaginës është të urinoni ! Urinimi para dhe pas seksit parandalon ndërtimin e baktereve të sjella nga marrëdhëniet seksuale. Kur ju urinoni, rryma juaj e urinës pastron menjëherë dhe shpërndan bakteret që mund të hyjnë në uretër dhe të shkaktojnë infeksione si ITU (infeksionet e traktit urinar). Në fakt, urinimi para seksit mund të kontribuojë edhe drejt një stimulimi më të mirë sepse dekompreson fshikëzën për rehati.

4) NDRYSHONI RREGULLISHT PRODUKTET E MENSTRUACIONEVE

Përdorimi i produkteve të papastra sanitare dhe mosndryshimi i rregullt i tyre mund të çojë në infeksione të kërpudhave, infeksione të traktit riprodhues, infeksione urinare, skuqje të lëkurës, erë të keqe dhe madje ju bën të prekshëm nga infertiliteti.  Është e rëndësishme të ndryshoni tamponët, jastëkët dhe produktet e tjera të menstrucioneve çdo 4-6 orë (maksimumi 8 orë, por do të thonim që kjo është e tepërt). Pavarësisht se sa e lehtë është gjakderdhja juaj, është gjithmonë më e sigurt të bëni një pastrim të shpejtë dhe ndryshimin e produkteve tuaja menstruale pas disa orësh përdorimi.

Së fundmi, pecetat aromatike në të vërtetë janë kundërproduktive, prandaj shmangni ato! Kur gjaku juaj përzihet me parfume kimikë në produktet menstruale, në të vërtetë mund të shkaktojë një erë të keqe në vend që të maskoni erën.

5) SHMANGNI DOUCHING

Vagina është në të vërtetë një organ vetë-pastrues dhe përdorimi i produkteve të panevojshme të pastrimit si dushët mund të jetë joproduktive. Douches përmbajnë disa kimikate të cilat mund të ndërhyjnë në PH tuaj vagjinal.

Për më tepër, nuk ka ndonjë provë shkencore që dou9ching ju mbron nga IST dhe infeksione të tjera vaginale gjithsesi.

6) PRAKTIKO SEKS TË SIGURT

Kur kryeni marrëdhënie seksuale të pambrojtura, ju rrezikoni të merrni IST si klamidia, gonorrea, herpesi, lythat, sifilizi, HIV dhe shumë më tepër. Përdorimi i mbrojtjes si prezervativët , prezervativët per femra (të brendshëm) dhe metodat e tjera mbrojtese janë një mënyrë e thjeshtë dhe efektive për të parandaluar IST, infeksionet vaginale dhe shtatzënitë e padëshiruara.

Por para se të përdorni një, sigurohuni që të mos jeni alergjik ndaj materialit të prezervativit dhe gjithmon kontrolloni datën e skadimit.

7) SHMANGNI RROBAT DHE NDERRESAT E NGUSHTA

Rrobat dhe mbathjet e ngushta të bëra nga pëlhura sintetike shkaktojnë djersitje për shkak të qarkullimit të zvogëluar të ajrit. Për më tepër, djersitja e tepërt dhe rritja e lagështisë mund të çojnë në rritjen e baktereve dhe infeksioneve. Shmangni veshjen e pantallonave të ngushta, material elastik dhe rroba banje të lagura për një kohë të gjatë. Për më tepër, këshillohet të vishni mbathje me pëlhurë të ajrosur siç është pambuku.

Gjithashtu, rekomandohet të ndryshoni rrobat tuaja të stërvitjes ose çdo veshje tjetër që bëhet me djersë.

8) MBANI TË THATA MBATHJET TUAJA

Mos fshirja e vaginës pas përdorimit të tualetit mund të shkaktojë lagështimin e brekëve tuaj, të cilat jo vetëm që shkaktojnë erë të keqe, por edhe e shndërrojnë atë në një hapesire shumimi për bakteret. Prandaj, gjithmonë duhet të siguroheni që ta fshini zonën me letër higjienike ose leckë të butë në mënyrë që të brendshmet të mbeten të pastra dhe të thata.

9) MOS INJORONI SHENJAT E INFEKSIONEVE

Nëse vini re ndonjë shenjë dhe simptomë të një infeksioni, qoftë një erë e keqe, sekrecion i tepërt, sekrecion i çngjyrosur, kruajtje apo ndonjë shenjë tjetër, atëherë kontaktoni menjëherë një mjek. Injorimi i një infeksioni mund të çojë në gjendje të rënda, kështu që është e rëndësishme që ta trajtoni menjëherë. Për më tepër, simptoma si kruajtja dhe dhimbja janë gjithashtu tregues të zakonshëm të kushteve të tjera serioze të shëndetit.

10) MOS BËNI VETËMJEKIM

Ne e dimë që mund të jetë e vështirë të flasësh me një mjek të përgjithshëm ose gjinekolog, veçanërisht kur bëhet fjalë për aromën e vaginës, tharjen, kruajtjen, infeksionet pubike dhe më shumë. . . por është gjëja e duhur për të bërë. Ju mund të mendoni se keni një infeksion myku dhe ta trajtoni atë si të tillë, por mund të jetë diçka krejtësisht e ndryshme dhe trajtimi i pasaktë mund ta përkeqësojë atë. Gjëja më e mirë për të bërë është të keni guxim dhe të flisni me një mjek për këtë. Këto kushte janë mjaft të zakonshme dhe nuk ka asgjë për t’u turpëruar.

Çdo grua duhet të ndjekë këto këshilla themelore të higjienës femërore për të siguruar një vaginë të shëndetshme. Ndihmoni motrat, nënat, miqtë dhe bijat tuaja duke shpërndarë këtë informacion. Ju mund t’i kurseni dikujt shumë dhimbje! Në fakt, ndjekja e këtyre këshillave që nga puberteti mund të bëjë një ndryshim të madh në shëndetin e përgjithshëm të grave.

Share