Adoleshentët

PRO & KUNDËR KONDOMEVE

Safe Sex

Prezervativët janë një nga format më të zakonshme të kontracepsionit në botë. Por megjithëse ato kanë një bollëk përfitimesh, ato gjithashtu kanë disa disavantazhe.

Shihni disa nga pro dhe kundrat e prezervativëve për të parë nëse kjo metodë është e përshtatshme për ju.

PRO

Parandalon shtatzëninë

Përfitimi i parë dhe më i dukshëm i prezervativëve është se ai është një mjet shumë efektiv për të parandaluar shtatzëninë. Nëse përdoren si duhet, këto “goma” të vogla janë mbi 98% të efektshme.

Prezervativët janë të lirë dhe të përshtatshëm

Prezervativët shiten pothuajse kudo! Nga farmacitë te mensat, pothuajse mund të merrni një kondom kudo. Ju nuk keni nevojë për një recetë për t’i blerë ato, dhe ato janë me të vërtetë të përballueshme (ose ndonjëherë falas).

Prezervativët janë një mënyrë e vogël, diskrete dhe e lëvizshme për të marrë mbrojtje të madhe nga shtatzënia dhe sëmundjet ngjitëse seksuale.

Prezervativët janë seksi

Po, keni lexuar mirë – prezervativët mund të jenë seksi! Mbrojtja është e rëndësishme por edhe kënaqësia Fatmirësisht, prezervativët i ofrojnë të dyja.

Këto doreza dashurie vijnë në shumë madhësi, stile, cilësi dhe madje aromë të ndryshme për të rritur ndjesinë. Mund t’i përdorni për seks oral, anal dhe vaginal.

Për më tepër, vendosja e prezervativit tek partneri juaj mund të jetë gjithashtu një pjesë seksi e paralojes, veçanërisht nëse shtoni ndonjë lubrifikim me bazë uji. Prezervativët madje mund të vonojnë ejakulimin, kështu që seksi zgjat më shumë.

Por një nga pjesët më seksi të tij është që ofron kaq shumë mbrojtje. Kështu që, ju mund të përqendroheni tek kënaqësia dhe partneri juaj pa u shqetësuar për shtatzëninë ose sëmundjet ngjitëse seksuale. Seksi i sigurt është seksi më i mirë sepse ndalon stresin nga vrasja e humorit.

Efektive Kundër SST

Edhe kur jeni duke përdorur kontracepsion hormonal si pilula e kombinuar, kjo nuk mund t’ju parandalojë të merrni ndonjë sëmundje ose infeksione seksualisht të transmetueshme. Prezervativët janë një nga mënyrat më efikase të parandalimit të sëmundjeve ngjitëse seksuale pasi është një ‘metodë pengese’ e cila bllokon lëngjet nga përzierja ose hyrja në trup duke shmangur kështu zhvillimin e STD ose shtatzëninë.

Asnjë Ndryshim i Fertilitetit të Përhershëm

Kontraceptivët hormonalë mund të ndryshojnë ekuilibrin natyror hormonal të trupit tuaj dhe të rrisin shanset tuaja për mpiksje gjaku, goditje në tru dhe më shumë. Prezervativët nuk i ndryshojnë fizikisht nivelet tuaja të pjellorisë dhe nuk kanë ndonjë efekt anësor. Kjo do të thotë se nuk ka asnjë pengesë që personi të jetë në gjendje të krijoj herën tjetër kur dëshiron të bëjë seks. Ato janë një metodë kontraceptive “përdor dhe hedh”.

KUNDRa

Alergjitë nga Latex

Ndoshta ankesa më e madhe në lidhje me prezervativët vjen nga ata me alergji nga latex. Prezervativët mund të shkaktojnë alergji nga latex të cilat mund të shkaktojnë skuqje, irritime, rrjedhje të hundëve dhe në raste të rënda, shtrëngim të rrugëve të frymëmarrjes dhe humbje të presionit të gjakut – gjë që me të vërtetë mund të ndikojë në humorin!

Sidoqoftë, ekzistojnë alternativa të latexit si prezervativë poliuretani ose lëkure qengji, por këto priren të kushtojnë pak më shumë.

Prezervativët nuk janë të pagabueshem

Asnjë metodë e njohur e kontracepsionit nuk është 100% efektive – madje as disa forma të sterilizimit. Me prezervativët, ekziston ende një rrezik për të marrë një IST ose për të mbetur shtatzënë.

Kjo është arsyeja pse shumë praktikues të kujdesit shëndetësor rekomandojnë përdorimin e prezervativëve përveç kontracepsionit hormonal për të ulur shanset tuaja për të shfaqur sëmundje ngjitëse seksuale dhe për të lindur. Nëse nuk jeni të sigurt, vizitoni mjekun tuaj lokal për të gjetur opsionin më të mirë për ju.

Edhe pse mund të duket e lehtë, e vërteta është se mund të duhet pak kohë që të mësohesh. Prezervativët duhet të përdoren vazhdimisht dhe me zell.

Ndiqni këto këshilla për përdorim të sigurt dhe efektiv të kondomit:

KeSHILLA per sigurine e kondomit

Ruhet në një vend të freskët dhe të thatë. Ekspozimi ndaj ajrit, nxehtësisë dhe dritës rrit mundësinë që një prezervativ të çahet. Fërkimi dhe nxehtësia mund të bëjnë që prezervativët të prishen dhe të bëhen më pak të besueshëm. Shumë njerëz e mbajnë atë në kuletat e tyre, xhepat e pasmë dhe ndarjet e dorezave, por kjo mund të zvogëlojë efikasitetin për shkak të fërkimit dhe ekspozimit të nxehtësisë.

Kontrolloni datën e skadencesPo, prezervativët kanë një datë skadence. Para se të bëni seks, gjithmonë kontrolloni datën e skadences për të siguruar efektivitetin.

Kontrolloni për dëmtim . Kërkoni brishtësi, çarje të vogël ose vrima me thika para se të përdorni një të tillë.

Përdorni vetëm lubrifikim me bazë uji . Lubrifikantët me bazë vaji mund të dobësojnë prezervativët latex dhe mund të shkaktojnë çarjen e tij.

Asnjëherë mos e ripërdor. Ripërdorimi rrit rrezikun e shtatzënisë dhe kalimin e IST-ve. 

Përdorni vetëm një në një kohë . Edhe pse mund të duket si një ide e mirë, dyfishimi i prezervativëve zvogëlon efikasitetin e tyre për shkak të fërkimit. Përdorni vetëm një prezervativ në të njëjtën kohë.

Përdorni prezervativ për çdo aktivitet seksual . SST mund të ndodhin përmes kontakteve gjenitale vaginale, orale, anale dhe madje edhe lëkurë më lëkurë.

Share