Intimitet

Përtej prekjes dhe mendimit: Efekti i qëndrueshëm i intimitetit shpirtëror në një marrëdhënie

Përtej prekjes dhe mendimit: Efekti i qëndrueshëm i intimitetit shpirtëror në një marrëdhënie

Marrëdhëniet romantike vibrojnë në frekuenca të ndryshme.

Duhet të mendojmë përtej asaj thjesht fizike dhe të eksplorojmë intimitetin emocional, mendor dhe shpirtëror si rrugët drejt një marrëdhënieje afatgjatë.

Nga të gjitha llojet e intimitetit, intimiteti shpirtëror merr vëmendjen më të vogël. Jo shumë njerëz mendojnë për spiritualitetin në kulturën e sotme laike.Por ajo vazhdon edhe kur mendon se nuk je një person shpirtëror. Intimiteti shpirtëror pret të shfrytëzohet në potencialin e tij të plotë.

Pasi ta gjeni me partnerin tuaj, do të shihni se sa i domosdoshëm është për marrdhënien tuaj.

Por çfarë është ajo? Me fjalët më të thjeshta, intimiteti shpirtëror është t’i zbuloni partnerit tuaj spiritualitetin tuaj dhe të dëgjoni zbulimet e tij shpirtërore me mbështetje dhe mirëkuptim. Ngjashëm me intimitetin mendor, ju ndani njëri-tjetrin, por në vend të mendimeve të mëdha, ndani besime të thella.

Intimiteti shpirtëror nuk kërkon të jeni fetar

Ndoshta kur dëgjoni fjalën shpirtërore, mendja juaj shkon në kornizën e ngurtë të feve si Krishterimi, Islami, Budizmi dhe Judaizmi. Po, të qenit fetar dhe të praktikosh të njëjtin besim bien në përkufizimin e intimitetit shpirtëror, por feja nuk është gjithçka dhe e fundit.

Shumë çifte të suksesshme vijnë nga njerëz me besime të ndryshme fetare ose nuk i përkasin asnjë besimi. Ka çifte të përbëra nga agnostikë dhe ateistë të plotë, të cilët ende arrijnë të përmbushin intimitetin shpirtëror. Spiritualiteti nuk përfshihet vetëm nga besimi fetar.

Është besimi më i madh në virtyte si drejtësia, dhembshuria, durimi, bujaria, maturia, dashuria, guximi dhe mirënjohja, të cilat janë në shumë raste shtyllat themelore të feve të përmendura më sipër. Vetëm ato vijnë në formën më të pastër dhe mbeten rreptësisht individuale.

Spiritualiteti është një ndjenjë e mirëqenies së brendshme dhe mënyra se si lidheni me diçka më të madhe se vetja – pavarësisht nëse kjo është një fuqi më e lartë, natyra, muzika, arti apo njerëzimi në tërësi. Janë idealet dhe besimet që ju krijoni gjatë gjithë jetës suaj që formojnë spiritualitetin tuaj unik, “shpjegon Carrie Wester, një kapelane në Spitalin Shëndetësor të Sjelljes Banner në Scottsdale, AZ.

Si duket praktikimi i intimitetit shpirtëror?

Siç është rasti me intimitetin emocional dhe intimitetin mendor, shoku juaj më i mirë është komunikimi. Me sinqeritet dhe ndershmërinë si mjetet tuaja, ju mund të kapërceni çdo kërcënim për marrëdhënien tuaj dhe të lidhni shpirtin me shpirtin.

Dëgjoni partnerin tuaj me respekt dhe pa paragjykime

Nuk mund të arrini intimitet shpirtëror pa dëgjim të vëmendshëm dhe pranim të bindjeve personale të partnerit tuaj. Krijoni hapësirën e nevojshme që partneri juaj të vijë tek ju me besimet e tij të thella, qoftë në praktikën e tyre fetare apo në ndonjë kuptim tjetër. Ju mund të mos besoni në një Zot të gjithëfuqishëm, që sheh gjithçka, rimishërim ose çakrat, por për partnerin tuaj këto mund të jenë pjesë e pandashme e asaj që janë dhe kozmologjisë së tyre personale

Dashuria afatgjatë kërkon që ne t’i hapim derën çdo pjese të partnerëve tanë – veçanërisht pjesëve që mund të mos i kuptojmë apo besojmë në vetvete. Për më tepër, spiritualiteti nuk duket si një shekull më parë. Gjithnjë e më shumë njerëz largohen nga fetë e organizuara, por ne shohim rilindjen e praktikave shpirtërore si leximi i tarotit, horoskopët dhe kristalet. Industria e mirëqenies shpirtërore ka gjetur gjithashtu themelet e saj, kështu që është shumë më e zakonshme të takosh njerëz me një jetë shpirtërore aktive.

Një aspekt tjetër për t’u marrë parasysh janë dallimet kulturore. A vini nga një kulturë që ka besime specifike shpirtërore në lidhje me jetën e përtejme, fantazmat dhe entitetet, por partneri juaj jo? Ndoshta është e kundërta. Duke pasur një bisedë të sinqertë mbi këto sjellje të ndjeshme dhe për t’iu qasur atyre me respekt, është mënyra se si zhvilloni intimitet shpirtëror.

Sigurisht, kjo nuk do të thotë që njëri prej jush duhet të konvertojë tjetrin. Besimi nuk funksionon kështu. Nuk është një luftë e pikëpamjeve botërore që duhet të ketë një fitues përfundimtar për të provuar se kush ka të drejtë. Asnjë marrëdhënie nuk bazohet në epërsinë morale të një partneri.

Kryeni aktivitete shpirtërore së bashku

Ja se si të angazhoheni shpirtërisht me partnerin tuaj. Ndoshta ata janë një frekuentues i zjarrtë i kishës. Një ide e mirë do të ishte të bashkoheni me ta për shërbim dhe të takoni komunitetin e tyre të kishës, pasi kjo luan një rol të madh në jetën shpirtërore të partnerit tuaj.

A e ushqeni spiritualitetin tuaj nëpërmjet meditimit? Lëreni partnerin tuaj të bashkohet në një seancë meditimi së bashku për t’u lidhur me trupat dhe frymëmarrjen tuaj. Joga gjithashtu bën mrekulli për mirëqenien shpirtërore.

Ide të tjera për t’u testuar përfshijnë vizitën në vendet e rëndësishme të njëri-tjetrit, kalimin e një pasdite në soditje të heshtur pa pajisje elektronike, kryerjen e akteve të bamirësie dhe punës vullnetare.

Guxoni të falni rrënjësisht njëri-tjetrin

Falja është një akt i forcës dhe integritetit shpirtëror. Është një nga gjërat më të vështira për t’u bërë kur jemi në një lidhje pasi gabimet e partnerëve tanë shpesh i konsiderojmë si tradhti veçanërisht mizore.

Shumë çifte priren të bien në ciklin e dëmshëm të mbajtjes së inatit. Fakti është se ne të gjithë jemi njerëz. Ju bëni gabime ashtu siç gabon partneri juaj. Dhe ju të dy do të vazhdoni të jeni jo të përsosur së bashku – ky është thelbi i natyrës njerëzore.

Është mënyra se si ne i trajtojmë pasojat e gabimeve tona që bën të gjithë ndryshimin. Çiftet që praktikojnë faljen krijojnë një lidhje të fortë dhe aftësi të përsosura për zgjidhjen e konflikteve. Këta çifte qëndrojnë së bashku shumë më gjatë dhe raportojnë më shumë kënaqësi romantike në krahasim me çiftet që mbledhin ankesa. Akti i faljes kërkon shumë vendosmëri dhe dashuri të pakushtëzuar, si dhe lënien e egos mënjanë.

Përfitimet e faljes janë disa. Ju çlironi të gjithë zemërimin dhe hidhërimin që përndryshe mund të turbullojnë të menduarit tuaj dhe e shkarkon veten në mënyrë që të jeni shumë më të pranishëm në këtë moment. Njerëzit, të cilët falin partnerët e tyre, raportojnë një rënie të ankthit dhe depresionit sipas Dr. Lisa Firestone në një artikull për PsychAlive. (1)

Ka gjithashtu fuqi në kërkimin e faljes. Akti demonstron zhgënjim dhe gatishmëri për të marrë përgjegjësi. Ju lutemi mbani mend se është në rregull të gaboni dhe duhet shumë forcë për të pranuar kur jeni lënduar me sjelljen tuaj. Arsyetimi i veprimeve tuaja mund të ruajë egon tuaj, por nuk i shërben marrëdhënies në planin afatgjatë.

Pavarësisht nëse kërkoni falje ose ia jepni, duhet të zhveshni shpirtin tuaj dhe të arrini një lartësi të re cenueshmërie dhe hapjeje me partnerin tuaj. Ky është intimiteti shpirtëror në formën e tij më të pastër.

Kultivoni paqen e brendshme dhe jetoni në të tashmen

Kjo këshillë ka të bëjë më shumë me ju si individ. Thuhet shpesh se të kesh ankth është shqetësimi për të ardhmen dhe depresioni është paaftësia për të lëvizur nga e kaluara. Edhe pse nuk është një diagnozë, ka disa të vërteta në këto fjalë pasi ankthi dhe depresioni na heqin mundësinë për të qenë në të tashmen. Marrja e përgjegjësisë për veten dhe shëndetin tuaj mendor dhe shpirtëror përmirëson jo vetëm mirëqenien tuaj personale, por edhe marrëdhënien tuaj. Një nga gjërat thelbësore për të qenë në një marrëdhënie të shëndetshme është të jesh mirë dhe i ekuilibruar.

Ne jetojmë në kohë të trazuara, të cilat testojnë aftësitë tona në baza ditore, kjo është arsyeja pse marrja e përgjegjësisë dhe kujdesit për mirëqenien tonë personale, mendore dhe shpirtërore ka rëndësi edhe më shumë se më parë. Ju ndoshta keni dëgjuar për vëmendjen, e cila është praktikë e të bazuarit në këtë moment. Shkundni skenarin e brendshëm që sundon mendimet dhe emocionet tuaja. Është kaq e lehtë të ekzistosh në autopilot.
Identifikoni nevojat tuaja shpirtërore, çfarëdo qofshin ato – lutje, art ose thjesht shikimi i yjeve natën para gjumit. Merrni kohë për të qenë të ndërgjegjshëm dhe për të qenë në të tashmen. Kështu i përqafoni të gjitha momentet e vogla që kaloni me të dashurin tuaj. Ju keni vetëm të tashmen. Përdoreni atë me mençuri.

Pikat kryesore – propozimet, pushimet, dasmat dhe aventurat – mbeten në kujtesë, por momentet më të vogla janë po aq të ëmbla.

Diskutoni planet dhe ëndrrat personale për të ardhmen

Ndërtimi i një jete të përbashkët kërkon ulje në të njëjtën faqe në lidhje me mënyrën se si e shihni të ardhmen tuaj në çift. A harmonizohen planet tuaja individuale me njëri-tjetrin? Çfarë vlerësoni më shumë? E ardhmja është një gjë shumë e mjegullt. Më në fund arrin, por mënyra se si dikush përgatitet për të dhe çfarë presin prej tij, zbulon shumë më tepër për qenien e një personi se çdo gjë tjetër.

Ëndrrat e partnerit tuaj zbulojnë atë që ai vlerëson më shumë dhe çfarë i jep përparësi. Këto diskutime janë të nevojshme për të ndërtuar themelet e historisë suaj të përbashkët, por edhe për të hapur dyert për tema, shpresa, frikë dhe besime më të thella.

Në një moshë më të madhe, kjo bisedë mund të përfshijë mendimet dhe ndjenjat për jetën e përtejme – kufiri i fundit. Po, është e pakëndshme dhe e frikshme të flasësh për diçka kaq të sëmurë, por nëse mund të flasësh për gjënë më të keqe që ndodh në jetë, mund të flasësh për çdo gjë. Nuk ka mbetur asnjë pengesë, dhe kjo është kulmi i intimitetit shpirtëror.

Asnjë nga këto nuk ndodh brenda një dite

Leximi i këtij artikulli do të thotë se për ju është e rëndësishme të udhëheqni një jetë shpirtërore, pavarësisht nga forma e saj. Pavarësisht nëse ky është bashkimi me natyrën, letrat tarot ose vizitë një tempulli, ju dëshironi ta ndani këtë aspekt thellësisht kuptimplotë të vetes me personin që e doni më shumë.

Të duash dikë është, në një farë kuptimi, një kërcim besimi. Është e natyrshme të dëshirojmë një afërsi të tillë kuptimplote

Zgjeronjeni temën kur të jeni gati të diskutoni se çfarë do të thotë shpirtërore për ju dhe pyesni se çfarë do të thotë për ta. Ndoshta ju jeni duke kuptuar se çfarë roli luan në jetën tuaj. Mos kini frikë të përdorni partnerin tuaj si një tabelë tingëlluese dhe të merrni perspektivën e tij.

Spiritualiteti është diçka kaq thellësisht personale sa është e vështirë të përshkruhet me fjalë. Gjeni gjuhën që përcjell më mirë nevojat tuaja shpirtërore dhe guximin për t’ia komunikuar ato qartë partnerit tuaj.

Pjesa tjetër vijon natyrshëm.

Share