Идеи и совети

ПЛУСОВИ И МИНУСИ НА НАЈПОПУЛАРНИТЕ МЕНСТРУАЛНИ ПРОИЗВОДИ

Period products

Кога станува збор за менструални производи, не постои стандардно решение. Она што е соодветно за една жена можеби не е соодветно за друга. Ова е затоа што сите имаме различни должини на циклусот, изобилство на крвавење, вагинални состојби и различни нивоа на чувство за удобност. Затоа е важно да дознаеме за различните методи на грижа за нашиот циклус.
Погледнете го нашиот список со плусови и минуси на најпопуларните менструални производи.

ТАМПОНИ

Денес, тампоните се едни од најпопуларните менструални производи и со добра причина. Овие мали парчиња памук ни тераат да се чувствуваме удобно и да бидеме активни без да се грижиме за протечување

Плусови

Дискреција

Тампоните се мали и лесни за носење во вашата чанта, па дури и во џебот.Со нив се чувствуваме подготвени и можеме брзо и лено да ги менуваме. Во зависност од количината на крвавење, повеќето марки тампони препорачуваат промена на тампонот на секои 4 до 8 часа. Прекрасно е да имате дискретна и лесна за користење опција.

Активност

Со тампоните се чувствуваме со поголема самодоверба кога се без да се чувствуваме влажни. Со тампони можеме да вежбаме, да спортуваме, па дури и да пливаме удобно.

Недостатоци

Синдром на токсичен шок

Иако ретко, синдромот на токсичен шок (TSS) е сè уште можен. Токсичниот шок може да биде фатална состојба предизвикана од бактерии кои навлегуваат во телото и испуштаат штетни токсини. Сепак, менувањето на тампонот во одреденото време го намалува ризикот.

Крвавење

Ако имате лесно крвавење, ставањето на тампон може да ве натера да се чувствувате некомфорно. Спротивно на тоа, тешко крвавење може да доведе до валкање ако носите погрешен тампон или ако не го менувате доволно често.

ВЛОШКИ

Влошките се уште еден вообичаен менструален производ кој има свои плусови и минуси . Постојат голем број на различни големини, форми и материјали.

Плусови

Тие се лесни за употреба и се безбедни

Влошките се добро решение за почетокот на циклусот, бидејќи тие се исклучително лесни за употреба – едноставно ги лепете на вашата долна облека. Тие се исто така безбедни за употреба со помалку контраиндикации и се доволно безбедни за употреба во текот на ноќта без ризик од синдром на токсичен шок.

Различно по интензитет крвавење

Влошките се достапни во различни варијанти за да ги земаат во предвид промените во интензитетот на вашето крвавење и активностите што ги извршувате. Удобни се затоа што силата на крвавењето обично се менува секој ден во текот на вашиот менструален циклус.

Минуси

Може да се видат

Влошките не се многу дискретни, бидејќи тие обично се гломазни, затоа ризикувате да се гледаат низ вашата облека. Исто така, постои можност за протечување, бидејќи тие често се поместуваат од своето место додека се движите. Нивната замена исто така не е дискретна! Тие прават бучава кога ги симнувате од вашата долна облека.

Ограничувања за долна облека

Ако имате намера да носите влошка, танга не се вистинскиот избор на долна облека. Поради дизајнот на влошката, тие мора да се залепат на долна облека доволно голема за целта. Во овој случај, видливата линија на гаќите е неизбежна.

Менструални чашки

Ако не сте поддржувач на гломазните влошки или потенцијалните ризици од употреба на тампони, постојат и други опции за вас. Во последниве години, има многу врева околу овој мал силиконски менструален производ.

Плусови

Тие се еколошки

Менструалната чашка е еколошка, затоа што треба да ја менувате само на секои 1-5 години (во зависност од производителот) и истата може безбедно да се испразни и исчисти на секои 8 до 12 часа. Повеќето чаши не содржат бисфенол (ВРА), латекс и фталати, што ги прави подобри за околината и подобри за вашето тело.

Тие се безбедни за употреба

Менструалните чашки ја собираат крвта, а не ја апсорбираат, ова го намалува ризикот од синдром на токсичен шок. Ова ја одржува полесно вашата вагинална pH рамнотежа и некои корисни бактерии. Покрај тоа, не треба да се грижите за непријатни мириси, бидејќи течноста не се изложува на воздух, за разлика од другите популарни менструални производи.

Минуси

Непријатни за менување

Ако досега не сте употребувале менструален чашка, тогаш таа промена во почетокот може да биде малку непријатна. Уште повеќе, може да се чувствувате непријатно да ја чистите чашката во јавен тоалет.

Менструални гаќички

Менструалните гаќички се долна облека што ја апсорбира вашата менструација. Тие можат да се користат сами или во комбинација со тампони или влошки како резервна заштита од протечување. Тие се исто така корисни за жени кои страдаат од неволно мокрење.

Плусови

Еднократно купување

Менструалните гаќички се како обична долна облека што ја носите и можете постојано да ги користите – што значи дека го намалувате натрупувањето на отпад.

Не оставаат дамки на нив

Не мора да се грижите дали треба да ја фрлите вашата долна облека откако ќе пронајдете дамка од крв, бидејќи овие гаќички се специјално дизајнирани за да ја одведуваат влагата и да не задржат дамки. Тие исто така се нудат во различни стилови и за различна обилност на крвавење.

Недостатоци

Мирис

Бидејќи вашата менструација истекува надвор од вашето тело, постои можност за несакан мирис.
Покрај тоа, мокрото чувство може да биде непријатно за некои луѓе.

Тие се скапи

Бидејќи е создадена со специјална технологија и специјален текстил, оваа долна облека е поскапа од гаќички од средна класа. Во зависност од тоа колку трае вашиот циклус и колку често ги менувате, ова може во голема мерка да ги зголеми вашите трошоци! Ако барате други интересни блогови за вас и вашето тело, имаме колекција на информативни и забавни информации за вас!

Дали сакате да дознаете повеќе за женското тело? Разгледајте го нашиот блог на тема Топ 7 начини за зголемување на либидото.

Share