КАТЕГОРИИ

НЕТРАДИЦИОНАЛНИ СЕКСУАЛНИ ФАНТАЗИИ И ФЕТИШ: ШТО ЗНАЧАТ?

Kinks and fetishes

Нетрадиционални сексуални фантазии и фетиш – што се подразбира под овие поими? Сигурни сме дека сте ги чуле овие термини, ако не меѓу круговите на вашите пријатели, тогаш сигурно на интернет и популарните ТВ-емисии. Сепак, спротивно на популарното верување, овие поими не значат иста работа. Сексуалните фантазии не се фетиши, но фетишите вклучуваат сексуални фантазии.
Збунети? Не грижете се – ќе ви објасниме.

ШТО СЕ СЕКСУАЛНИ ФАНТАЗИИ?

Со едноставни зборови, сексуалните фантазии се нешто што ве возбудува и обично е нетрадиционална или атипична сексуална и интимна желба или фантазија. Иако „нетрадиционалното“ може биде субјективно во културата на секоја личност, генерално терминот се однесува на сè што не спаѓа во рамките на „нормата“ на романтизираниот сексуален однос помеѓу две лица.
Денес, има широк спектар на различни сексуални фантазии. Некои попознати примери вклучуваат игри со возраста и BDSM (ропство и дисциплина, доминација и покорност и садизам и мазохизам).

ДАЛИ ЈАС ИМАМ СЕКСУАЛНИ ФАНТАЗИИ? – ИДЕНТИФИКУВАЊЕ НА ВАШАИТЕ СЕКСУАЛНИ ФАНТАЗИИ

Ако сакате да бидете подплескани од страна на вашиот партнер или повремено да се вклучите во тројка – но не се идентификувате како личност со невкусни сексуални фантазја, не сте сами. Многу луѓе истражуваат, уживаат и пројавуваат различен сексуален интерес и практики, но не чувствуваат потреба да ги споделуваат своите желби.
Идентификувањето на вашите сексуални преференции како сексуалната фантазија е личен избор. Споделувањето и определувањето на вашите фантазии може да биде корисно за наоѓање заедница во која можете да се дефинирате и да пронајдете други луѓе кои имаат слични сексуални интереси.

ФЕТИШ – КАКО ДА СЕ РАЗЛИКУВА ОД СЕКСУАЛНА ФАНТАЗИЈА?

Фетишот е опишан како сексуален чин или предмет што обично е неопходен за возбудување. Ова може да значи дека имате фетишизиран предмет или да фантазирате за него, сами или со вашиот партнер, за да се стимулирате сексуално и / или да доживеете оргазам.

РАЗЛИКАТА ПОМЕЃУ СЕКСУАЛНА ФАНТАЗИЈА И ФЕТИШ

Една од најистакнатите разлики помеѓу сексуалната фантазија и фетишот може да се идентификува зависно од потребата. Доколку некој има фетиш нема да може да ужива без да ги задоволи своите специфични потреби и желби. Додека сексуалната фантазија претставува повеќе задоволување или претпочитање отколку услов за сексуално исполнување. Во зависност од фетишот, некои луѓе можат да станат сексуално возбудени од држење, триење, мирисање или дегустација на предметот на нивната желба – па дури и нивниот партнер треба да носи или да се придржува кон специфични потреби за време на сексуалните односи. За некого само фантазизирањето може да биде доволно, додека пак на други луѓе им е потребно физички да се вклучат во исполнување на нивната желба.

Еве неколку вообичаени примери за сексуална фантазија и фетиш…
Игра со возраста
Ова е многу честа форма на сексуална фантазија или фетиш. Ова е форма на играње улоги кога едниот или обајцата партнери се преправаат дека се на друга возраст. Најчест е „доминантен татко“ и „покорно девојче“. Ако го нарекувате вашиот партнер „тато“ или „девојче“ за време на сексуалниот однос, можеби веќе уживате во играта со променета замислена возраст.
Исто така е важно да се напомене дека секој што е склон кон ваков вид улоги мора да е полнолетен и да даде своја согласност. Играта со возраста не е ништо нелегално или консензуално.

Заложништво
Заложништвото е дел од BDSM сексуалните практики што подразбира дека едниот партнер е во заложништво или е врзан. Типичен пример е јапонското ропство, познато и како кинбаку или шибари и е всушност со векови стара форма на BDSM.
Некои луѓе уживаат да бидат врзани, некои уживаат да го врзуваат партнерот, а други и едното и другото. Ако уживате да бидете врзани тогаш се сметате за „покорен“. Спротивно на тоа, ако уживате да го врзете вашиот партнер, тогаш се сметате за “доминантен”. Има и луѓе кои сакаат да бидат и доминантни и покорени.

Фетиш на стапала
Овој фетиш е особено чест кај хетеросексуалните мажи. Некој луѓе со фетиш за стапала би можеле потенцијално да се возбудат на се што е поврзано со стапала – вклучително и бакнување, галење и масирање на стапалата на партнерот. За партнерот ова би можело да биде особено пријатно (кој не сака добра масажа на стопалата?). Други активности поврзани со фетиш на стапалата вклучуваат правење педикир и мирисање на валкани стапала или чевли.
Игра на надмоќ
Играњето на надмоќ е практика на BDSM, кога едниот или обата партнери го задоволуваат другиот со своите раце или сексуални играчки. Во овој случај се применува плескање, камшикување, гребење и така натаму.
Наспроти верувањата, ова не мора да значи дека е злоставувачко, па дури и болно! Доколку се направи правилно, со двајца возрасни кои се согласуваат, играта на еротското истражување може да резултира во контролирана болка и екстремно задоволство.
Интензитетот може да варира врз основа на преференциите, така што комуникацијата, особено во раните експериментирања е многу важна -затоа велиме, инвестирајте во добар и „безбеден сексуален однос“!

ДАЛИ Е „НОРМАЛНО“ ДА ИМАТЕ ФЕТИШИ И СЕКСУАЛНИ ФАНТАЗИИ?

Да! Важно е да се сфати дека сексуалноста е спектар. Сè додека тоа што го правите е безбедно, консензуално и легално, истражете ја својата сексуалност. И ако сакате да дознаете повеќе за некои сексуални истражувања, проверете го нашиот блог – 5 секс пози кои што не сте ги знаеле, а ќе ги засакате.

Share