Nuk jam shtatëzënë

Problemet e konceptimit: Testimi

Shumë çifte në ditët e sotme kanë probleme të konceptimit. Gratë nën moshën 35 vjeç që janë përpjekur të mbeten shtatzënë për më shumë se 1 vit ose gratë mbi moshën 35 vjeç që kanë provuar për më shumë se 6 muaj, duhet të konsultohen me një mjek. Infertiliteti nuk është vetëm çështje femërore. Infertiliteti mund të prekë të dy partnerët. Ekspertët e pjellorisë bien dakord që, mesatarisht, 30% e rasteve të infertilitetit mund t’i atribuohen vetëm femrës, 30% vetëm mashkullit, 30% një kombinim i të dy partnerëve dhe në 10% ka infertilitet të pashpjegueshëm.

 

Këtu janë hapat që duhet të ndërmerrni kur keni probleme të konceptimit:

Me kë duhet të këshillohemi?

 

Gratë e moshës nën 35 vjeç që janë përpjekur të mbeten shtatzënë për më shumë se një vit dhe gratë e moshës mbi 35 vjeç që janë përpjekur për më shumë se 6 muaj duhet të konsultohen me specialistë si:

 • Gjinekolog
 • Mjek endokrinolog
 • Androlog
 • Urolog
 • Imunolog

 

Testi i fertilitetit për femrat:

 • Ekzaminimi i legenit dhe ekografia
 • Testi i Hormonit të Femrave (estrogjenet, progesteroni, LH, FSH, prolaktina, etj.) + Testi rezervë i vezoreve ( hormoni Anti-Mullerian )
 • Kultura mikrobiologjike dhe testimi ADN-së i mukusit të qafës së mitrës + teste të gjakut për klamidia
 • Testet për antitrupat vezore dhe anti-spermatozoide
 • Histerosalpinografia (HSG)

 

Testet e fertilitetit për meshkujt:

 • Analiza e spermës 
 • Kultura mikrobiologjike e spermës dhe testet e gjakut për klamidia
 • Fragmentimi i ADN-së së spermës
 • Testi i Hormonit Mashkullor
 • Konsultimi i urologjisë

 

Këtu janë informacione shtesë në lidhje me analizat e përmendura më lart, dhe cilat do të ishin hapat e mëtejshëm:

 

Testi i fertilitetit për femrat:

 

 1. Ekzaminimi i legenit dhe ekografia – ekzaminimi vizual dhe fizik i sistemit riprodhues të një gruaje.
 2. Testi i hormonit femëror – nivelet e hormoneve femërore (estrogjenet, progesteroni, LH, FSH, prolaktina, etj.) janë thelbësore për përcaktimin e hapave të ardhshëm. Testi rezervë ovarian përcakton numrin dhe cilësinë e qelizave tuaja vezë. Hormon Anti-Mullerian (AMH) është prodhuar nga follicles ovarian. Sa më të ulëta të jenë nivelet e AMH, aq më e ulët keni rezervën e vezoreve. Mjeku juaj mund të kryejë teste shtesë për nivelet e hormoneve tiroide dhe rezistencën ndaj insulinës.
 3. Sëmundjet infektive – infeksionet e organeve riprodhuese mund të shkaktojnë infertilitet. Për shembull, inflamacioni mund të çojë në bllokimin e tubave fallopiane. Kjo është arsyeja për analizen e një kulture mikrobiologjike dhe testimin ADN- së në musku qafës së mitrës . Bakteret Klamidiadihet se shkaktojnë infertilitet. Ai shkakton një infeksion që transmetohet seksualisht. Infeksioni shkakton ngritjen e antitrupave të caktuar, të cilat mund të përcaktohen duke kryer analiza gjaku .
 4. Testet e antitrupave – është e mundur që sistemi ynë imunitar të prodhojë antitrupa që sulmojnë organet dhe gametet tona riprodhuese (vezët e vezoreve dhe qelizat e spermës). Gratë testohen për antitrupa vezore dhe anti-spermatozoide. Antitrupat e vezoreve kanë një efekt të keq në vezët e vezoreve dhe zhvillimin e embrioneve. Gjithashtu, ato kanë një ndikim negativ në ovulimin. Antitrupat antispermë sekretohen në vaginën femërore dhe dëmtojnë qelizat e spermës.
 5. Histerosalpingografia (HSG) – një procedurë radiologjike për të hetuar formën e zgavrës së mitrës dhe formën dhe hapshmërinë e tubave fallopiane. Një substancë e njohur si material kontrasti përdoret në procedurë.

Testet e fertilitetit për meshkujt:

 1. Analiza e spermës – vlerëson cilësinë e spermës. Karakteristikat më të rëndësishme janë vëllimi i ejakuluar, morfologjia, lëvizshmëria, gjallëria, përqendrimi i spermës dhe numri i përgjithshëm i spermës.
 2. Kultura mikrobiologjike e spermës për agjentët infektivë dhe një test gjaku për klamidia.
 3. Fragmentimi i ADN-së së spermës – Qelizat e spermës me ADN të fragmentuar kanë norma të ulëta fekondimi. Teknikat e reja mundësojnë zgjedhjen e qelizave spermatozoide me karakteristikat më të mira.
 4. Testet e hormoneve mashkullore – hormonet seksuale dhe përveç kësaj, nivelet e hormoneve të gjëndrës tiroide.
 5. Konsultimi i urologjisë – nëse është e nevojshme

 

Çfarë ndodh më pas?

Pas ekzekutimit të testeve, specialisti që po konsultoheni do të jetë në gjendje të kuptoje problemin, nëse ekziston një. Opsionet tuaja janë:

 

 • Konceptim natyror pas terapisë që zgjidh problemet e pjellorisë nëse ka.
 • Konceptim natyral pas stimulimit të kontrolluar të vezoreve

Nëse opsionet e përmendura më sipër nuk çojnë në shtatzëni në më pak se 6 muaj, hapi tjetër është Teknologjia e Riprodhimit të Asistuar (TRSH). Ajo përfshin:

 

 • Teknologjia e Riprodhimit të Asistuar –mbarësimi intrauterin . Spermatozoidët që janë larë dhe përqendruar vendosen direkt në mitër rreth kohës së ovulimit.
 • Teknologjia e Riprodhimit e Asistuar – fekondimi in vitro. Një seri komplekse procedurash, gjatë së cilës vezët e pjekura nxirren nga vezoret dhe fekondohen nga spermatozoidi në një laborator. Pas kësaj, vezët e fekonduara (embrionet) transferohen përsëri në mitër. Lexoni blogun tonëpër informacion shtesë në lidhje me fekondimin in vitro.  
 • Teknologjia e Riprodhimit e Asistuar – dhurimi i vezëve dhe spermës. Nëse një çift nuk mund të ndihmohet përmes procedurave të tilla si fekondimi in vitro, ata mund të dëshirojnë të marrin në konsideratë përdorimin e vezëve të dhuruesit. Vezët e dhuruesve lejojnë që gratë jopjellore të mbajnë një fëmijë dhe të lindin.

Mos e shtyni konsultimin me specialistin e mjekësisë riprodhuese. Ka qendra të shumta të mjekësisë riprodhuese me specialistë që ndjekin një qasje multidisiplinare për të trajtuar problemet individuale të riprodhimit. Është thelbësore që të dy partnerët të testohen për probleme të mundshme të pjellorisë. Klikoni këtu për më shumë në lidhje me procesin shkencor prapa konceptimit.

Share