KATEGORITË

Ovulimi – gjithçka që duhet të dini

Жена държи календар за проследяване на менструален цикъл и овулация

Ovulimi është një nga fazat më të rëndësishme të ciklit menstrual. Lexoni këtë blog për informacion shtesë në lidhje me atë që është ovulimi dhe çfarë ndodh me trupin tuaj kur jeni në ovulim.

Çfarë është ovulimi?

Përveç menstruacioneve, cikli menstrual i grave përbëhet nga tre faza – faza folikulare, ovulacioni dhe faza luteale. Ovulacioni është lirimi i një veze të pjekur nga një prej vezoreve. Pas kësaj, strukturat e veçanta të tubave fallopiane, të quajtura fimbria, mbajnë vezën nga vezorja drejt mitrës.

Kur ndodh ovulimi dhe sa zgjat?

Ovulimi zakonisht ndodh në mes të ciklit tuaj menstrual. Për shembull, nëse cikli juaj menstrual zgjat 28 ditë, ovulimi juaj ndodh rreth ditës 14. Më e rëndësishmja, ovulimi zgjat për një periudhë të shkurtër kohe – nga 12 në 24 orë.

Çfarë ndodh me vezoret tuaja gjatë ovulimit?

Çdo grua lind me të gjitha qelizat vezë që do të kenë gjatë jetës së tyre. Kur lind një vajzë, ajo ka afërsisht 2 milion vezë. Kur ajo të arrijë pubertetin, numri i vezëve zvogëlohet në 500,000. Përkundër kësaj , vetëm 300 -400 nga këto vezë do të pjeken gjatë gjithë jetës së grave.

Njësitë themelore të sistemit riprodhues të femrave janë gjëndrat e vezoreve. Ato janë të vendosura në korteksin e vezoreve dhe pësojnë një seri ndryshimesh gjatë zhvillimit të tyre. Çdo muaj, një nga gjëndrat rritet në mënyrë të konsiderueshme. Kjo është quajtur një gjëndër dominuese dhe sherben për lirimin e vezës të pjekur gjatë ovulimit . Qelizat e spermatozoideve takohen me qelizën vezë në tubin fallopian , ku bëhet fekondimi. Nëse qeliza vezë është fekonduar, ajo migron në mitër ku bashkohet me murin e mitrës. Përndryshe , menstruacionet ndodhin.

Cilat hormone përfshihen në ovulim?

Në mënyrë që të dimë se çfarë ndodh me hormonet gjatë ovulimit, duhet të jemi të vetëdijshëm se çfarë ndodh me to përpara këtij procesi. Gjatë fazës folikulare, gjëndra e hipofizës sonë prodhon hormon stimulues të gjëndrës (FSH). FSH stimulon rritjen e vezëve në vezore. Gjatë ciklit menstrual, folikulat janë në faza të ndryshme të zhvillimit. Folikuli dominant fillon të prodhojë estrogjen. Kjo çon në një rritje të madhe të hormonit luteinizues (LH), i prodhuar gjithashtu nga gjëndrra e hipofizës. Rritja e LH shkakton ovulim. Pas ovulacionit, nga folikuli i zbrazur lënë pas është formuar corpus luteum ose trupi i verdhë. Ai prodhon progesteron që përgatit mitrën për shtatzëni. Nëse fekondimi nuk do të kishte ndodhur, nivelet e estrogjeneve dhe progesteronit ulen gjë që çon në menstruacione.

Çfarë ndodh me trupin tim gjatë ovulimit?

 • Ndryshimi i mukusit të qafës së mitrës – për shkak të niveleve të larta të estrogjenit, mukusi i qafës së mitrës rritet në vëllim dhe bëhet më i trashë, i krahasuar me të bardhat e vezëve. Kjo i ndihmon qelizat e spermatozoideve të arrijnë në vezë.
 • Jeni me humor të mirë – në kontrast me disponimin tuaj të keq gjatë periodave, ndiheni mirë, qeshni më shumë dhe ndiheni plot energji kur ovuloni .
 • Libidoja juaj rritet
 • Gjinjtë ndihen më të ndjeshëm
 • Mund të ndodhin edhe disa njolla
 • Dhimbje barku – disa gra raportojnë dhimbje barku të ngjashme me atë gjatë menstruacioneve. Kjo është shkaktuar si rezultat i lëshimit të vezës.
 • Ndryshimet e qafës së mitrës – gjatë ovulimit, qafa e mitrës ngrihet dhe bëhet më e butë. Kjo gjithashtu e bën më të lehtë për qelizat e spermës për të hyrë në mitër.

Unë jam duke u përpjekur të mbetem shtatzënë

Gratë që planifikojnë të kenë një fëmijë duhet të monitorojnë kur ndodh ovulimi i tyre, pasi kjo është periudha më e pjellore e tyre . Qeliza e spermës jeton deri në 5 ditë brenda trupit të grave. Domethene, nëse keni kryer marredhenie seksuale të hënën, ka qeliza të gjalla të spermës në trupin tuaj edhe të enjten. Nga ana tjetër, veza e pjekur jeton deri në 24 orë. Kjo është arsyeja pse nëse doni të mbeteni shtatzënë, duhet të keni marrëdhënie seksuale pak para ovulimit. Rekomandohet që të bëni seks 3-4 herë në javë ose çdo ditë të tjera rreth ovulimit të pritur. Për më tepër, qelizat e spermatozoideve do të kenë kohë të mjaftueshme për t’u rigjeneruar . Lexoni blogun tonë për informacion shtesë në lidhje me shtatzëninë.

Si mund të kuptoj se jam në ovulim?

 1. Temperatura e trupit – ka një rritje të vogël të temperaturës së trupit (afërsisht 1 gradë Celsius ) gjatë ovulimit, të cilën ju mund të jeni në gjendje ta zbuloni me një termometër. Kontrolloni temperaturën e trupit tuaj çdo mëngjes për një periudhë më të gjatë në mënyrë që të dalloni ndryshimin.
 2. Testi i urinës – testet e ovulacionit punojnë me urinën e parë në mëngjes . Ata masin të nivele të larta të LH në urinë tuaj.
 3. Testi i pështymës – hormonet ndryshojnë qëndrueshmërinë e pështymës së tharë gjatë ovulimit .
 4. Kalendari i ovulacionit– efektiv vetëm kur keni një periudhë të rregullt. Për të zbuluar kur keni ovulim, nënshtrohuni në 14 nga numri i përgjithshëm i ditëve të ciklit tuaj të menstruacioneve. Për shembull, në qoftë se cikli juaj zgjat 28 ditë, ovulacioni juaj ndodh rreth 14 th ditë. (28-14 = 14).
 5. Analiza me ultratinguj – metoda më e besueshme, por ajo kryhet nga mjekët.

Çfarë është një cikël anovulator?

Anovulimi është mungesa e ovulimit gjatë ciklit menstrual. Normalisht, kjo ndodh një herë në 13 muaj. Arsyeja zakonisht është çrregullimi hormonal.

Share