Prindërimi

Aborti? – Ne nuk pyesim “Pse”, por shqyrtojmë opsionet “Si”

feature-img

Nuk ka asgjë të turpshme të abortosh. Përkundrazi, të kesh të drejtën e zgjedhjes është diçka që na dallon nga gjitarët e tjerë. Jo çdo grua ka nevojë të bëhet nënë për t’u ndjerë e përmbushur. Jo çdo çift ndihet gati për të pasur një fëmijë në çdo moment të marrëdhënies së tyre. Refuzimi në mënyrë eksplicite për të krijuar një brez, si dhe aborti sipas kërkesës, kanë qenë gjithmonë çështje të debatuara gjerësisht.

Qëllimi i këtij artikulli nuk është të vendosë kufij midis “moralес” dhe “imorales”, por të ndihmojë sa më shumë gra të informohen mbi këtë temë nga këndvështrimi i një mjeku dhe një gruaje. Nëse keni vendosur të ndërprisni shtatzëninë, është mirë të njiheni me procesin, dhe më saktë – me të gjitha metodat e mundshme dhe rreziqet që rrjedhin prej tyre. Si fillim, duhet theksuar se mund të bëni abort sipas kërkesës deri në javën e 12-të të shtatzënisë, ose e thënë ndryshe – deri në fund të muajit të tretë.

Marrja e tabletave ose i ashtuquajturi “Abort Mjekësor”

Varësisht se në cilën javë të shtatzënisë jeni, kjo është metoda që sugjerohet më shpesh për të ndërprerë shtatzëninë. Ky lloj aborti konsiston në marrjen e dy llojeve të pilulave, në intervale strikte prej 34 deri në 40 orë. Secila prej tabletave ka një qëllim dhe rol të përshtatshëm. Pas marrjes së pilulës së parë, gruaja ka menstruacione të rënda dhe të dhimbshme. Meqenëse procesi shkakton dhimbje, mund të merret një lloj qetësuesi. Marrja e llojit të dytë të pilulës, e cila shkakton kontraktime, gjatë së cilës mitra tkurret dhe ndodh dëbimi spontan i embrionit.

Përparësitë e abortit mjekësor janë joinvaziviteti i tij (pa anestezi dhe instrumente specifike për manipulim), shpejtësia (kontakti minimal dhe qëndrimi në spitale) dhe më pak dëmtim i psikikës së gruas.

E shpjeguar në këtë mënyrë, tingëllon e lehtë, por rreziku kryesor me abortin mjekësor është se ai mund të dështojë shumë më shpesh sesa aborti kirurgjik. Kjo do të thotë që shtatzënia mund të vazhdojë të ekzistojë ose të ndërpritet, por të mbetet e “ngulur” në mitër. Kohët e fundit, komplikime të tilla po bëhen gjithnjë e më pak për shkak të komunikimit të mirë midis specialistit dhe pacientit.

Është shumë e rëndësishme që të merrni udhëzime të sakta se si duhet të zhvillohet e gjithë procedura, në mënyrë që të mund të ndiqni lehtësisht udhëzimet e mjekut, duke zvogëluar rrezikun e gabimit dhe dështimit të procedurës. Gjëja më e rëndësishme për t’u kujdesur është gjakderdhja që shfaqet pas marrjes së tabletave. Shpesh i ngjan gjakderdhjes që keni normalisht gjatë ciklit tuaj mujor – është më e rëndë në ditët e para, pastaj zvogëlohet gradualisht dhe mund të zgjasë deri në dy javë. Nëse vëreni se sasia e gjakderdhjes nuk zvogëlohet ose zgjat më shumë se 14-15 ditë, duhet të kontaktoni gjinekologun tuaj. Përveç shqetësimit fizik, aborti ka ndikim edhe në psikikën e pacientit, ndaj duhet të keni besim te mjeku/gjinekologu juaj dhe ta informoni atë për çdo ndryshim në gjendjen tuaj, të gjitha në mënyrë që të jeni në gjendje të përgjigjeni në kohën e duhur me. këshilla për përmirësimin e gjendjes.

Aborti kirurgjik

Kjo është padyshim metodë më popullore e ndërprerjes së shtatzënisë dhe shpesh e preferuar në periudha më të avancuara (9-12 javë). Kjo metodë konsistohet nga futja e instrumenteve speciale përmes vaginës në zgavrën e mitrës nën një anestezi të plotë afatshkurtër. Ideja është që të përdoren këto për të hequr mekanikisht qeskën amniotike ose embrionin pa u dashur që mitra ta nxjerrë vetë, siç ndodh pas marrjes së tabletave.

Ana kryesore pozitive e manipulimit është se ka shumë më pak gjasa të jetë i pasuksesshëm, megjithëse në praktikë vërehen edhe raste të tilla. Procedura në vetvete është rutinë, por në fakt nuk është pa rreziqe. Ekziston rreziku i prishjes së integritetit të indeve të caktuara, të cilat predispozojnë për infeksione, dhe perforimit të zgavrës së mitrës me disa instrumente – një gjendje që shpesh kërkon kirurgji. Një variant i metodës kirurgjikale është e ashtuquajtura “vakum-aspirim”, në të cilën përsëri nën anestezi të plotë futet në mitër një kanulë vakum, përmes së cilës aspirohet qesja amniotike ose embrioni. Është e rëndësishme të mos vizitoni pishina publike, spa qendra, të mos bëni seks ose të ndani të brendshme apo peshqirë me askënd derisa gjakderdhja nga procedura zgjat.

Një pyetje e bërë shpesh është: “A ka ndonjë mënyrë që të mos kem më fëmijë pas këtij aborti?” Përgjigja është komplekse. Është e mundur që pas një kohe të keni probleme për të mbetur shtatzënë, por gjasat që ato të jenë për shkak të abortit në fjalë janë afër zeros. Zakonisht, nuk ka asnjë lidhje të drejtpërdrejtë midis abortit sipas kërkesës dhe infertilitetit dhe asnjë grua nuk duhet të ndihet e frikësuar të mendojë se kjo është arsyeja që nuk mund të mbetet shtatzënë në të ardhmen.

Informacioni mbron shëndetin – sa më shumë të dimë, aq më shumë mund të mbrohemi, prandaj është e drejtë të kemi më shumë informacion mbi temën e abortit. Në shumë vende, për fat të keq, ato kryhen jashtë ligjit, gjë që përbën një rrezik të madh për shëndetin dhe jetën e këtyre grave. Para se të predikojmë moralin, është e drejtë të kuptojmë se nuk kemi të drejtë të marrim vendime për askënd dhe se jeta është gjëja më individuale që zotërojmë.

Share