Menstruacionet

A ndikon COVID-19 në ciklin tuaj menstrual?

Влиянието на COVID-19 върху менструалния цикъл

Ne nuk mund të humbasim ndikimin e madh që ka pasur pandemia COVID-19 në njerëzim. Infeksioni COVID-19 zakonisht shoqërohet me simptoma të frymëmarrjes, të tilla si kollë, ethe ose gulçim. Sidoqoftë, mund të ndikojë edhe në sisteme të tjera të trupit tonë siç janë sistemi tretës, nervor ose kardiovaskular. Një provë në rritje sugjeron që infeksioni COVID-19 mund të ndikojë gjithashtu në ciklin tuaj menstrual. Duke folur në përgjithësi, kjo mund të shkaktohet nga vetë virusi ose nga stresi që shkakton në trup. Mos të harrojmë gjithashtu rregullimet e jetesës të nevojshme, të cilat gjithashtu mund të ndikojnë në ciklin menstrual. Le të zbërthejmë atë që dimë deri më tani, vazhdoni të lexoni më poshtë!

Infeksioni COVID-19 dhe menstruacionet

Është shumë herët të thuhet me siguri se çfarë saktësisht ndodh që çon në prishjen e modelit normal të periudhës së grave, pasi që duhet të kryhen më shumë studime. Mendohet se infeksioni streson trupin, duke çuar në ndryshime të dukshme në ciklet menstruale. Infeksioni COVID-19 është një infeksion viral. Infeksionet virale vendosin trupat e njeriut në stres dhe proceset e ovulimit dhe menstruacioneve mund të lihen mënjanë pasi sistemi ynë imunitar lufton virusin. Ndryshimet e periudhës gjatë COVID-19 janë të ngjashme me ato të sëmundjeve të tjera të tilla si gripi ose ftohja e zakonshme.

Për fat të mirë, një studim raporton se endometriumi (rreshtimi i brendshëm i mitrës) ka të ngjarë të jetë i sigurt nga virusi, pasi ka nivele të ulëta të receptorëve me të cilët lidhet koronavirusi (të ashtuquajturit receptorë ACE2). Një studim tjetër nga ana tjetër vlerëson të dhënat e 177 grave me menstruacione me infeksion COVID-19. Ndryshimi në rregullsinë e ciklit menstrual u gjet në 25% të grave.

Cila mund të jetë arsyeja prapa këtyre rezultateve? Duke menduar me zë të lartë, gratë ovulojnë për një arsye – të mbeten shtatzënë. Kur nuk doni të mbeteni shtatzënë? Kur jeni i sëmurë. Me fjalë të tjera, cregullimi i ciklit menstrual të shkaktuar nga infeksioni COVID-19 mund të konsiderohet si një mekanizëm mbrojtës si për vetë gruan ashtu edhe për pasardhësit e mundshëm. Nëna natyrë është e mahnitshme!

Për fat të mirë, studiuesit vëzhgojnë se shumica e pjesëmarrësve në studime kthehen në vëllimin dhe gjatësinë normale menstruale disa muaj pasi kanë infektuar me COVID-19.

Cilat janë ndryshimet e raportuara?

Përmbledhur, disa nga ndryshimet më të raportuara në ciklin menstrual përfshijnë:

  • Periudha më të lehta se zakonisht
  • Periudha më të rënda se zakonisht
  • Periudhat më shpesh (më pak se 24 ditë me njëra-tjetrën)
  • Kohëzgjatja më e gjatë e menstruacioneve (gjakderdhje për më shumë se 7 ditë)
  • Ndotje e shpeshtë ndërmjet periudhave
  • Mpiksjet e tepërta
  • Periudhat e humbura (duke kaluar dy ose më shumë muaj pa periudha)
  • Simptoma më të këqija të PMS

 

Stresi pandemik ndikon në ciklin menstrual

Të jetosh gjatë një pandemie mund të jetë jashtëzakonisht stresuese. Shumë njerëz po shqetësohen për shëndetin e tyre dhe shëndetin e të dashurve të tyre, të tjerët kalojnë siklet për të punuar nga shtëpia, njerëzit vazhdimisht pyesin se kur gjërat do të kthehen në normalitet… Për shkak se shëndeti mendor dhe fizik janë të lidhur fort, të gjithë ata negativë emocionet mund të ndikojnë në të gjitha sistemet në trupin tonë njerëzor, përfshirë edhe atë riprodhues.

Shumë gra u deshtë të ndryshonin shumë gjëra në lidhje me jetën e tyre të përditshme gjatë vitit të kaluar. Për shembull, rutinat dhe zakonet e përditshme të ngrënies, gjumit dhe stërvitjes janë subjekt i ndryshimit. Kjo mund të shkaktojë një reagim ndaj stresit dhe të ndikojë në periudhën tuaj.

Vetë stresi rrit nivelet e kortizolit, gjë që ndikon në menstruacione. Pse? Për shkak se stresi dihet që prish boshtin e vezoreve hipotalamike-hipofizë – sistemin hormonal që lidh trurin tuaj me vezoret tuaja. Stresi dhe çregullimi hormonal mund të çojnë në PCOS (Sindroma e Vezoreve Policistike) tek gratë. Stresi gjithashtu mund të shkaktojë çekuilibër të insulinës, e cila është gjithashtu e lidhur me PCOS.

Së fundmi, nëse keni ndonjë rast që keni zakone të këqija nga e kaluara – është provuar se abuzimi i shtuar me alkoolin ose duhanin dhe ndryshimet në peshë prishin ekuilibrin hormonal.

Si përfundim, nuk ka rëndësi nëse është pandemike apo jo, çdo situatë stresuese mund të ndryshojë nivelet e hormoneve dhe të bëjë që një grua të mos ketë menstruacione të rregullta ose të ketë ndryshime të tjera në ciklin menstrual. Kryesisht, sepse ovulimi kap të ndodhë. Por mos harrojmë që ndryshimet e periudhës mund të sinjalizojnë diçka më serioze që po ndodh me shëndetin tuaj. Simptoma më serioze kërkon konsultë me një specialist të obstetrikës dhe gjinekologjisë. Nëse keni kaluar një periudhë për shkak të stresit, zakonisht nuk është një shqetësim i madh shëndetësor. Sidoqoftë, nëse jeni seksualisht aktiv, edhe nëse jeni në medikamente per kontroll të lindjes, një periudhë e kaluar mund të nevojitet një test shtatzënie.

 

Share