Идеи и совети

НАУЧНИОТ ПРОЦЕС ДО ПОСЕБНА КОНЦЕПЦИЈА

The Scientific Process Behind Conception

Знаењето на повеќето луѓе за овулацијата и репродукцијата е ограничено на „спермата исполнува јајце клетка, јајце клетката ја исполнува матката“ и толку, вие сте бремена! Но, зачнувањето вклучува повеќе од комбинација на две репродуктивни клетки. Всушност, имате само малку простор од само неколку дена секој месец за да забремените.
Продолжете со читање за да го научите интересниот процес на овулацијата и зачнувањето. . . веројатно не сте знаеле.

РАЗБИРАЊЕ НА ВАШИОТ ЦИКЛУС

Исто како и месечината и сезонските промени, женското тело исто така поминува низ фази, познати како „циклуси“. Менструалниот циклус е регулиран со сложената интеракција на хормоните: лутеинизирачки хормон, хормон-стимулирачки фоликули и женските полови хормони естроген и прогестерон.
Вашиот циклус започнува еден ден по вашиот период. Вашиот мозок ослободува хормони, како што се стимулирачкиот фоликул-хормон (FSH), кој промовира јајце клетката да расте и созрева во вашите јајници. Хормоните исто така можат да влијаат на задебелување на обвивката на матката, така што имплантацијата може да се случи доколку се појави бременост. Оваа прва фаза на менструалниот циклус продолжува до 14 ден и се нарекува фоликуларна фаза.

ПЕРИОД НА ОВУЛАЦИЈА

Секоја жена има различна должина на циклус, но типичен менструален циклус е обично околу 26-35 дена. Но, овулацијата се јавува само помеѓу 11-21 ден со времетраење околу 24 часа. Хормонот наречен лутеинизирачки хормон (LH) се шири со што предизвикува ослободување на јајце клетката кога е целосно созревана. Во овој момент, количината на водена цервикална слуз се зголемува со што се олеснува патувањето на спермата кон јајце клетката.
Поконкретно, многу луѓе мислат дека можете да забремените во секое време од месецот, но има само неколку дена во еден месец кога е можно зачнување. Сепак, ако се обидувате да ја спречите бременоста, тоа не треба да биде причина да се избегне контролата на забременување. Спермата всушност може да живее во вашето тело до 5 дена – на тој начин, зголемувајќи ги вашите шанси да забремените.

ПЛОДНОСТ ВО СТАРОСТ. . .

Иако мажите технички не минуваат низ менопауза, тие достигнуваат возраст кога нивното движење на сперматозоидите, нивниот број, формата, па дури и сексуалниот нагон веќе не се во толкаво изобилство како порано, така, што тоа доведува до одложување на бременоста.
Ако вашиот партнер е постар, можеби ќе треба да посетите лекар за да се зголемат шансите за бременост.

ТАЈМИНГОТ Е НАЈВАЖЕН

Постојат многу различни причини за одложување на забременувањето, затоа е важно да се убедите со вашиот партнер да посетите соодветен лекар. Многу луѓе не забележуваат проблем со неплодноста сè додека не се обидат да забременат.
За среќа, постојат многу опции и третмани, благодарение на медицината и технологијата, вклучувајќи лекови за плодност, ИВФ или дури и едноставни одржувања на здраво тело.

МИСЛИТЕ МОЖЕБИ СТЕ ЗАБРЕМЕНИЛЕ?

Најраните и најчестите знаци на бременост вклучуваат пропуштен менструален циклус, чести мокрења, замор, чувство на гадење (утринска мачнина или во текот на денот) и осетливи гради.
Иако овие знаци се многу чести, не секој ја доживува бременоста на ист начин. Ако имате различни симптоми или дури и немате никакви симптоми, најдобро е веднаш да побарате лекарска помош. Всушност, според медицинските истражувања, ретко е, но можно е да го доживеете вашиот прв триместар без никакви симптоми.
Ако не сте сигурни, направете тест за бременост првиот ден од пропуштениот циклус за да можете да ја испланирате својата иднина што е можно поскоро.

КАКО ФУНКЦИОНИРА SURECHECK

Ако дојде до оплодување и имплантација, вашето тело ќе ослободи hCG хормон, познат и како „хормон за бременост“. Тестот Surecheck може да ја открие бременоста првиот ден од вашиот задоцнет менструален циклус.
Без разлика дали се обидувате да ја подобрите вашата плодност или да ја спречите бременоста, погледнете ги нашите најнови блогови за да дознаете повеќе за женското тело.

ВРЕМЕТО Е СЕ

Процесот на репродукција на една жена всушност започнува пред да се роди. Кога таа е само фетус, таа развива околу 1-2 милиони јајце клетки, но ослободува само околу 400 за време на животниот репродуктивен период. Откако ќе навлезе во пубертет, таа ослободува само една јајце клетка секој месец.
Значи, за време на овулацијата, зрелата јајце клетка ќе патува по јајцеводите, каде што останува 24 часа. Доколку времето е соодветно и има одржливи клетки во сперматозоидите, може да се случи оплодување, што во суштина е првиот дел од бременоста. Но, ако не се појави во плодниот период, тогаш јајце клетката ќе се распадне, а нивото на прогестерон опаѓа. Ова се нарекува лутеална фаза на менструалниот циклус.
После тоа, (приближно, 12-16 дена подоцна) јајце клетката заедно со крвта и ткивата од обвивката на матката ќе се исфрли од телото со што ќе предизвика менструација.
Доколку дојде до зачнување, оплодената јајце клетка се движи од јајцеводите до матката, каде што треба да се всади во матката за да може ембрионот да започне со неговиот развој.

ФАКТОРИ КОИ ВЛИЈАТ НА КОНЦЕПЦИЈАТА
ТЕЖИНА

Без разлика дали сте со прекумерна тежина или со помала тежина, вашето тело може да влијае на нивото на плодност. Премногу висок или премногу низок БМИ може да се помеша во рамнотежата на репродуктивните хормони. Всушност, вашето целокупно здравје може да влијае на вашиот репродуктивен систем – вклучително и на редовните (или нередовни) менструални циклуси. Доволното спиење, вежбање, здрава исхрана и редовна хидратација се од суштинско значење за одржување непречен репродуктивен систем (и целовкупно здравје).
Бидете сигурни дека откако ќе одржите здрав БМИ, вашите проблеми со плодноста може да се подобрат. Ако не сте сигурни, секогаш е најдобро да зборувате со вашиот лекар.

ВОЗРАСТ

Генерално, по 35 годишна возраст, вашето нивото за репродукција има тенденција на намалување. Постојат многу различни третмани за забременување, вклучително In vitro (ИВФ) што може да доведе до успешна бременост.
Меѓутоа, ако имате помалку од 35 години и се обидувате да забремените повеќе од 12 месеци, неопходно е да побарате лекарска помош. Многу луѓе не забележуваат проблеми со репродукција сè додека не се обидат да забременат.

Share