Идеи и совети

ПЛУСОВИ И МИНУСИ НА КОМБИНИРАНИТЕ ОРАЛНИ КОНТРАЦЕПЦИИ

ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ОРАЛНИТЕ КОНТРАЦЕПЦИИ

Земани секој ден, апчиња за контрацепција ќе ги регулираат вашите хормони и ќе спречат шансата за забременување за повеќе од 99%. Постојат две главни категории на орални средства за контрацепција. Ова се мини-пилулите и подобро познатите комбинирани пилули. Двете формулации на пилули содржат вештачки имитации на синтетички хормони кои се произведуваат природно од јајниците. Разликата е во тоа што мини-пилулата обично содржи само синтетички прогестерон, а комбинираната пилула содржи имитации на естроген и прогестерон. Постојат многу придобивки од пилулата, но има и потенцијални странични ефекти што можат да бидат штетни за вашето тело.
Погледнете го нашиот список на плусовите и минусите на најпопуларните апчиња за контрацепција за орална употреба и дознајте дали ова е најдобриот избор за вашето тело и иднина.

КАКО ФУНКЦИОНИРААТ ОРАЛНИТЕ ТАБЛЕТИ ЗА КОНТРАЦЕПЦИЈА?

Комбинираната пилула за контрацепција спречува овулација во јајниците. Двата типа, комбинираната пилула и мини-пилулата, спречуваат сперматозоиите ја го оплодат јајце клетката. Ова се прави со задебелување на слузта околу грлото на матката. Синтетичките хормони исто така можат да влијаат на слузокожата на матката, што го отежнува јајцето да се закачи на ѕидовите на матката.

КАКО ДА ГО ЗЕМАТЕ АПЧЕТО?

Во зависност од земјата во која живеете и локалното законодавство, оралните средства за контрацепција можат да се купат на клиниките за сексуално здравје, од гинеколози или од вашиот матичен лекар. Комбинираната пилула обично е достапна во пакет од 28 пилули, кои содржат 21 активни пилули со хормони и 7 плацебо апчиња.
За подобра ефикасност, се препорачува да ја земате пилулата во исто време секој ден.

ПОЗИТИВНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ ПРИ ЗЕМАЊЕ НА ОРАЛНИ СРЕДСТВА ЗА КОНТРАЦЕПЦИЈА

Positive side effects of the oral contraceptive

ЈА НАМАЛУВА ВЕРОЈАТНОСТА ОД ЗАБРЕМЕНУВАЊЕ

Првата и основната придобивка од користењето орални средства за контрацепција е спречување на несакана бременост. Ако се зема правилно, оралните средства за контрацепција се над 99% ефикасни во спречувањето на несакана бременост. Сепак, стапката на успех паѓа значително на 93-97% доколку пилулите не се земаат според упатството.

РЕГУЛИРАЊЕ НА МЕНСТРУАЛНИОТ ЦИКЛУС

Методите за контрола на раѓање, како што се орални средства за контрацепција, ги балансираат хормоналните флуктуации што се случуваат во текот на целиот ваш циклус. Ова може да помогне при разни менструални проблеми, како што е нередовно или тешко крвавење. Тие дури можат да помогнат при некои симптоми на синдром на полицистичен синдром на јајници (PCOS), вклучувајќи болка, акни и прекумерна длакавост.
Секој метод за контрола на бременоста работи различно. Повеќето орални средства за контрацепција прават менструалниот циклус да поминува полесно, да биде попредвидлив – тие ви помагаат да бидете подготвени за вашиот менструален циклус.

ПОМАЛКУ СПАЗМИ

Комбинираната контрацептивна пилула често помага при менструални грчеви, бидејќи содржи како естроген така и прогестин. Оваа комбинација на хормони го блокира производството на простагландин, хормон кој го контролира воспалението и контракцијата на вашата матка. Пилулата исто така може да ги олесни грчевите од овулацијата, бидејќи едноставно ја спречува појавата на овулацијата.
Дали знаевте дека пилулите за контрола на раѓањето често ги препишуваат лекарите за да помогнат при болни менструации и менструални спазми.

ПОМАГААТ ЗА ОЛЕСНУВАЊЕ НА ПРЕДМЕНСТРУАЛНИОТ СИНДРОМ

Предменструалниот синдром или ПМС се однесува на физички и емотивни симптоми што се јавуваат пред почетокот на вашиот циклус. Многу жени доживуваат комбинација на физички или емотивни странични ефекти во текот на неколку недели или денови пред нивниот циклус. Како и многу други проблеми со менструалниот циклус, ПМС обично се должи на хормонални флуктуации и комбинираната пилула може да помогне со обезбедување на редовна доза на хормони.

ПОМАЛКУ МЕНСТРУАЛНИ МИГРЕНИ

Предменструалниот синдром или ПМС се однесува на физички и емотивни симптоми што се јавуваат пред почетокот на вашиот циклус. Многу жени доживуваат комбинација на физички или емотивни странични ефекти во текот на неколку недели или денови пред нивниот циклус. Како и многу други проблеми со менструалниот циклус, ПМС обично се должи на хормонални флуктуации и комбинираната пилула може да помогне со обезбедување на редовна доза на хормони.

ПОМАЛКУ МЕНСТРУАЛНИ МИГРЕНИ

Иако пилулата на почетокот може да предизвика главоболка, таа всушност може да ве ослободи од него на долг рок. Ако имате интензивни главоболки или мигрена во различни фази на циклусот, ова може делумно да се должи на хормонална нерамнотежа. Овие хормонални падови на нивото на естроген и прогестерон се главната причина за мигрената кај некои луѓе. Како што споменавме погоре, методите за хормонална контрола на раѓањето можат да ги минимизираат хормоналните нерамнотежи во текот на целиот циклус, со што се минимизираат шансите за мигрени при менструации.

НАМАЛЕН РИЗИК ОД РАК

Студиите покажуваат дека жените кои користат таблети за контрола на раѓање имаат помала веројатност да развијат карцином на јајници и ендометријумот од оние кои не го прават тоа.
Заштитата од развој на овие видови рак може да трае и до 30 години по запирањето на комбинираната пилула за контрацепција, а колку подолго ќе ја земате пилулата, толку подолго ќе трае оваа заштита.
Неајновите студии покажуваат дека пилулата има минимален ефект врз ризикот од развој на карцином на дојка. Сепак, студиите покажуваат дека постои пад од 18% во развојот на колоректален карцином кај жени кои ја користат пилулата

Skin Changes & Acne

Acne can appear or flare up when there is a fluctuation in hormone levels. It’s not uncommon for women to experience a breakout when they start taking the pill. However, the combined contraceptive pill is also prescribed as a way of treating and controlling acne as it regulates and controls your hormone release. If you’re still breaking out after 3 months then consider talking to your doctor. A doctor can help you find a contraceptive pill or acne treatment that works for you. There isn’t a one-size-fits-all when it comes to these things.

Oral contraceptives have also been linked to increasing women’s risk of a skin condition called melasma. This condition causes your face to break out in little brown-coloured splotches. However, research suggests that this is more likely to occur in women who have a family history of this skin issue. Talk to your doctor if you or someone in your family has a history of melasma.

НЕГАТИВНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ НА ОРАЛНАТА ПИЛУЛА ЗА КОНТРАЦЕПЦИЈА

The synthetic hormones in the oral contraceptive may cause breast tenderness. It can even increase the size of your breasts. This growth and tenderness is often temporary and is only something to worry about should it continue long-term or be bothersome.

Just like in puberty, the hormone oestrogen is primarily responsible for the development of breasts. And because the pill contains artificial oestrogen, it is quite common for the breasts to grow.

ГЛАВОБОЛКА И ГАДЕЊЕ

Може да се појават акни или да избијат кога има флуктуација на нивоата на хормоните. Не е невообичаено да се појават акните кога жените почнуваат да земаат пилули. Сепак, комбинираната контрацептивна пилула е исто така пропишана како начин за лекување и контрола на акните, бидејќи го регулира и контролира ослободувањето на хормоните. Ако по 3 месеци од земањето на пилулите акните се уште се појавуваат, консултирајте се со вашиот лекар. Вашиот лекар може да ви помогне да пронајдете пилула за контрола на раѓањето или лекување на акни што работи за вас. Не постои универзално решение за сите овие работи.
Оралните средства за контрацепција исто се поврзани со зголемен ризик кај жените од заболување на кожата наречено мелазма. Оваа состојба предизвикува да се појават мали кафени дамки на лицето. Сепак, истражувањата покажуваат дека ова е поверојатно да се случи кај жени кои имаат семејна историја на овој проблем со кожата. Прашајте го вашиот лекар дали вие или некој од вашето семејство имате историја на мелазма.

ЧУВСТВИТЕЛНОСТ НА ГРАДИТЕ

Синтетичките хормони кај оралните средства за контрацепција можат да предизвикаат осетливост на градите. Може дури и да ја зголеми големината на вашите гради. Овој раст и чувствителност е често привремен и е нешто за што треба да се грижите само ако продолжува долгорочно или станува непријатно.
Исто како во пубертетот, хормонот естроген е главно одговорен за развој на дојките. И бидејќи пилулата содржи вештачки естроген, многу често се случува градите да растат.

ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ТЕЛЕСНАТА ТЕЖИНА

Во текот на првите неколку недели на земање на контрацептивни средства, може да почувствувате мало зголемување на вашата телесна тежина. За среќа, ова е обично привремен страничен ефект предизвикан од задржување на вода предизвикан од хормоналните промени.
Не секој страда од оваа почетна „водна тежина“. Некои студии за врската помеѓу земање на орални средства за контрацепција и зголемување на телесната тежина откриле дека повеќето луѓе кои користат орални средства за контрацепција не гледаат никакви промени во нивната телесна тежина или составот на телото.

ТВОЕТО РАСПОЛОЖЕНИЕ

Некои студии откриле дека жените со историја на промени во расположението, како што се депресија, вознемиреност и несоница, забележале заострување на овие симптоми откако започнале да примаат апчиња за контрацепција. Сепак, други известуваат дека земањето пилули ја зголемува нивната ментална благосостојба. Исто така, постојат докази кои сугерираат дека апчињата за контрацепција ја намалуваат депресијата. Јасно е дека влијанието врз менталното здравје може да варира во голема мерка од личност до личност.
Ако имате историја на промени во расположението, консултирајте се со вашиот лекар за психичко здравје, психолог или општ лекар за совет, кој метод на контрола на раѓањето ќе ви помогне најдобро.
Важно е да запаметите дека секоја личност е различна, како и секоја контрола на раѓање. Различни орални средства за контрацепција имаат различни дози и комбинации на хормони. Можеби треба да пробате неколку опции пред да ја пронајдете онаа што работи најдобро за вас.

Share