opening photo BG

Бугарија, слично како и нејзините соседи во Источна Европа, не обезбедува сексуално образование во училиштата како задолжителен дел од наставната програма. Во 2019 година при говорот на бугарскиот Народен правобранител, Маја Манолова откри дека само 10 отсто од бугарските училишта нудат часови за сексуално образование.

THE WORK OF LOVEGUIDE

Loveguide е бугарска организација која се фокусира на промовирање на сексуалното образование на сеопфатен и позитивен начин. Основана во 2015 година, Loveguide користи мешавина од платформи, како што е YouTube, и лични состаноци со студенти ширум Бугарија за да разговараат за секс и интимни односи.

Една од основните вредности на Loveguide е верувањето дека разговорите за сексот и врските треба да се воведат рано како превентивна мерка против случајна бременост и ширење на сексуално преносливи болести – СПБ. Со едукација на децата и тинејџерите за врските, согласноста и нивните тела, Loveguide има за цел да им помогне на младите да водат поздрав, посреќен и поисполнет сексуален живот.

Имајќи ги  заедничките вредности и страст за едукација на млади луѓе, Surecheck и Loveguide создадоа силна програма за сексуално образование, која сега успешно се проширува низ целата земја.

Surecheck прв пат соработуваше со Loveguide на серија сеопфатни часови за сексуално образование на кои отворено се дискутираше за теми како романтични врски, граници, комуникација, безбеден секс и сексуално здравје во 2017 година. Првиот бран на часови достигна околу 2000 деца пред да се прошири низ земјата во следните неколку години. Дополнително, беше изготвена Surecheck брошура која им беше поделена на студентите, се со цел да имаат дополнителни информации за овие теми.

Создадена е серија видеа, главно за тестови за бременост, бременост и сродни теми, но и за некои специфични теми како ризиците и предизвиците предизвикани од пандемијата во однос на сексот и интимните односи, кои допираат до илјадници тинејџери.

Surecheck помогна да се развие програмата и да се изработат сите пакети со лекции за е-учење кои се нудат на училиштата како примарен извор на точни и сигурни информации за сексот за младите луѓе.

HOW SURECHECK SERVES THE CAUSE FOR SEX EDUCATION IN BULGARIA
Slide 1 Bulgaria
СОСТОЈБАТА НА СЕКСУАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО БУГАРИЈА

Бугарија, слично како и нејзините соседи во Источна Европа, не обезбедува сексуално образование во училиштата како задолжителен...

Slide 2 Albania
СОСТОЈБАТА НА СЕКСУАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО АЛБАНИЈА

Албанија направи значителен напредок по воведувањето на предмети за здравје и сексуалното образование во својот образовен систем од 1995 година...

Slide 3 Romania
СОСТОЈБАТА НА СЕКСУАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО РОМАНИЈА

Во Романија, сексуалното образование сè уште е изборен предмет во училиштата. И покрај кампањата во текот на две години...

Slide 4 Macedonia
СОСТОЈБАТА НА СЕКСУАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

На сличен начин како и нејзините источноевропски соседи, Северна Македонија заостанува кога станува збор за сексуалното образование...