Безбеден секс и СПБ

ПРИЧИНИ ЗА ПРОПУШТАЊЕ НА МЕНСТРУАЛНИОТ ЦИКЛУС … ОСВЕН БРЕМЕНОСТ

Late Period

Пропуштените или доцните циклуси можат да имаат многу други причини освен бременоста. Ако сте сигурни дека не сте бремени, но сте загрижени за вашиот одложен циклус, тогаш ние сме тука да ви помогнеме. Разговараме за главните причини зошто е можно да го пропуштите вашиот циклус.

СТРЕС!

Стресот влијае на вашето тело на многу начини, вклучително и менување на вашиот менструален циклус. Всушност, системот за реакција на стрес на вашето тело е вкоренет во истиот дел од мозокот што ги контролира репродуктивните хормони. Стресот потоа може да предизвика овулацијата и периодично да го одложи или целосно да го прескокне циклусот. Управувањето со стресот може повторно да го врати вашиот циклус во нормала. Доколку тоа не помогне, вашиот циклус или неговото одложување може да бидат од други причини – предлагаме да разговарате со лекар.

ПРОМЕНИ НА ТЕЛЕСНАТА ТЕЖИНА

Драстични промени во вашата тежина може да го стави вон биланс природниот хормон на вашето тело и на тој начин да влијае на периодите на циклусот. Тешка прекумерна телесна тежина или жени со мала тежина исто така може да доживеат проблеми со нивниот циклус, но управувањето со вашата тежина може да го врати вашиот циклус во нормала.

ЕКСТРЕМНО ВЕЖБАЊЕ

Интензивните вежби можат да создадат хормонални промени што потоа влијаат на овулацијата и менструацијата. Хормоналните промени се случуваат кога согорувате повеќе калории од количината на енергија што вашето тело го произведува. Ова може да доведе до хормонална нерамнотежа и да го дестабилизира вашиот менструален циклус, што доведува до пропуштање или задоцнување на менструалниот циклус. Но, циклусите обично се враќаат во нормала веднаш штом ќе го забавите интензитетот на вежбање или ќе го зголемите внесувањето на калории. Пропуштените циклуси поради прекумерно вежбање се нарекуваат аменореа поврзана со вежбање и обично влијаат на жени со мала телесна тежина или многу малку телесни масти.

ХОРМОНАЛНА КОНТРОЛА ОД ЗАБРЕМЕНУВАЊЕ

Контрацептивните апчиња ги контролираат хормоните естроген и прогестин. Значи, кога ќе престанете да ги земате контрацепцептивни апчиња, а по извесен период повторно почнете, може да дојде промена до вашиот циклус. Исто така, ако целосно запрете да земате контрацептивни апчиња, може да имате периодични нерегуларности што може да потрае и до шест месеци за да се вратат во нормала.
Во суштина, сите хормонални контрацептиви, вклучително и хормонални импланти или инјекции, може да го одложат или прекинат вашиот циклус.

ПОЛИЦИСТИЧЕН СИНДРОМ НА ЈАЈНИЦИТЕ

ПСЈ е честа состојба која предизвикува вашето тело да произведува премногу андрогени хормони. Цисти се формираат на јајниците како резултат на нерамнотежа на хормоните. Како резултат, вашите циклуси може да бидат полесни од вообичаеното, да пристигнат во неконзистентни периоди или да исчезнат.

ПЕРИМЕНОПАУЗА

Менопаузата обично се јавува помеѓу 45 и 55 години. Сепак, не е невообичаено за жени под 40-годишна возраст да доживеат рани симптоми на менопауза, вклучително и пропуштени циклуси. Ова се нарекува перименопауза и означува намалување на снабдувањето со јајце клетки.

ТИРОИДНИ ПРОБЛЕМИ

Тироидната жлезда игра суштински дел од женскиот репродуктивен систем бидејќи е важна за функцијата на ткивото на јајниците, матката и плацентата. Затоа, прекумерна или неактивна тироидна жлезда може да предизвика периодични неправилности. Сепак, со правилен третман, вашиот циклус треба да се врати во нормала.

Постојат многу различни причини за задоцнетите или пропуштените циклуси. Меѓутоа, ако не сте сигурни, најдобро е да навремено да направите тест за бременост за да можете соодветно да планирате. Surecheck-тестовите се над 99% точни и ја детектираат бременоста од денот на вашиот пропуштен циклус.
Се прашувате како НАВИСТИНА функционираат тестовите за бременост? Дознајте за научните процеси кои стојат позади Surecheck.

Share