Безбеден секс и СПБ

7 МИТОВИИ И ЗАБЛУДИ ЗА ПРЕВЕНЦИИ ОД БРЕМЕНОСТ ШТО ТРЕБА ДА ГИ ЗНАЕТЕ

The Pill

Кога станува збор за менструацијата, бременоста и контролата на раѓање, тешко може да се дешифрира помеѓу научниот факт и приказната за домаќинката. Во секој случај, важно е да го разберете вашето тело и што внесувате во него за да бидете здрави. Разбирањето на опциите за контрола на раѓањето е важен начин за жените да се оспособат и да ја преземат контролата врз нивното здравје.

Наведовме неколку од најчестите митови и факти за контрацепција за да ве информираме.

1. АПЧИЊАТА ЗА КОНТРАЦЕПЦИЈА ВЕ ЗДЕБЕЛУВААТ

Многу жени велат дека доживуваат зголемување на телесната тежина како несакан ефект од хормонална контрацепција. Дали е ова точно или едноставно го користиме како изговор да продолжиме со прејадување? Па, според Health.com, не постои научен доказ дека хормонални контрацептиви, вклучувајќи ја комбинираната орална пилула, ИУВ или имплантација предизвикуваат зголемување на телесната тежина.

Сепак, естрогенот (кој го има скоро во сите хормонални контрацептиви) може да предизвика задржување на водата пред вашиот циклус. Значи, може да изгледа дека сте добиле на тежина на вагата, но тоа обично исчезнува после вашиот циклус. Ова е привремен несакан ефект и истражувачите откриле дека ова задржување на течности се олеснува по 3 месеци употреба на хормонални контрацептивни средства.

2. ПРЕВЕНЦИЈАТА ЗА БРЕМЕНОСТ Е 100% ЕФЕКТИВНА

За жал, ниту еден познат контрацептив не е целосно ефикасен – па дури и некои методи на женска стерилизација.

Меѓутоа, кога се постапува правилно, оралната контрола од забременување може да биде точна до 99,9%.

Ако сте загрижени, разговарајте со лекар за помош.

3. АПЧИЊАТА МОЖАТ ДА ПРЕДИЗВИКААТ НЕПЛОДНОСТ

Не е позната поврзаност помеѓу земањето апчиња и неплодноста. Всушност, плодноста може да се врати скоро веднаш по запирањето на земање на апчињата за контрацепција, затоа е важно да не пропуштите да го земете.

Сепак, некои жени може привремено да се соочат со задоцнување при забременување по прекинување на употребата на апчињата. Ова најмногу се среќава кај жени кои имале нередовни циклуси, пред да започнат да ги користат. Исто така, кога не се обидувате да забремените, можеби не сте знаеле за природните проблеми со плодноста, а истите може да ги откриете само откако ќе престанете со употребата на апчињата.

4. АПЧИЊАТА СЕ САМО ЗА ЖЕНИ КОИ САКААТ ДА СЕ ЗАШТИТАТ ОД БРЕМЕНОСТ

Многу жени земаат контрацепција како метод за контрола од забременување, но има и многу други здравствени придобивки. Ова вклучува намалување на менструалните грчеви и болки за време на овулацијата, регулирање на вашиот циклус (како и можност за контролирање на времето на циклусот), минимизирање на симптомите на ПМС и многу повеќе.

Исто така, може да обезбеди заштита од ектопична бременост, да ги намали шансите за развој на карцином на јајниците и да има корисен ефект врз акните, менструалните мигрени и болка или непријатноста предизвикана од цисти на дојка до крајот на менструалниот циклус.

5. ЖЕНИ НАД 35 ГОДИНИ МОРА ДА ЈА СТОПИРААТ ПРЕВЕНЦИЈАТА ЗА БРЕМЕНОСТ

Жените со нормален крвен притисок, без зголемен ризик од срцев удар или мозочен удар и кои не пушат, честопати можат да користат апчиња со пониска доза до менопаузата. Всушност, апчињата може да биде покорисни во оваа доба, бидејќи многу жени доживуваат тешки или нередовни циклуси како резултат на перименопауза.

6. ПУШАЧИТЕ НЕ МОЖАТ ДА КОРИСТАТ АПЧИЊА

Жените кои пушат имаат поголем ризик од мозочен удар воопшто. Сепак, студиите покажаа дека жените кои пушат над 35-годишна возраст и користат комбинации од апчиња, имаат зголемена шанса од несакани кардиоваскуларни ефекти, вклучително и формирање на згрутчување на крвта, мозочен удар и срцев удар. Ова е причината зошто многу лекари се претпазливи кога им ги препишуваат на жени од оваа група.

Сепак, постојат ниско-дозни комбинирани таблети и апчиња само со прогестин (познати и како минипилули) кои се достапни за пушачи. Генерално, пилулата е небезбедна за жени кои се тешки пушачи.

Ако сте пушач и сакате да го контролирате забременувањето, разговарајте со лекар. Важно е да бидете искрени со вашиот лекар.

7. СИТЕ ПРЕВЕНЦИИ ЗА БРЕМЕНОСТ СЕ ИСТИ

Денес, постојат многу различни методи за контрола од забременување кои ни се достапни. Но, не сите се исти, тие можат да содржат различни нивоа на хормони со различни дозирања во различни периоди во текот на циклусот.

Комбинираните таблети содржат естроген и прогестин, а минипилулите содржат само прогестин.

Секој бренд може различно да влијае врз телесната маса на жената. Некои дури може да имаат различни придобивки, но и несакани ефекти.

Затоа е важно да зборувате со вашиот матичен лекар за апчиња што одговараат конкретно за вашето тело и начин на живот.

Ако сакате да дознаете повеќе за превенцијата од бременост, видете ги блоговите поврзани со нас и останете информирани за вашето тело.

Share