Бебиња

7 СТАРИ ЖЕНСКИ ПРИКАЗНИ ЗА ОТКРИВАЊЕ НА БРЕМЕНОСТА

Old wives tales

Пред медицинските лекари, модерната наука и интернетот, жените дознаваа за бременоста од знаењето пренесено од постарите генерации. Сега, овие колективни убедувања се познати како „приказни за мали деца“ и многу идни мајки сè уште бараат да им дадат насоки од родово предвидување до поттикнување на трудот.

Докажано е дека некои од овие приказни на старите жени се вистинити, додека за другите нема научни докази.

Издвоивме неколку вообичаени приказни за мали деца во врска со бременоста и испитавме дали има научни докази за нивното тврдење. Еве што најдовме

МОЖЕТЕ ДА ГО ОТКРИЕТЕ ПОЛОС СПОРЕД ГОЛЕМИНАТА НА СТОМАКОТ

Според популарните приказни мали деца, ако стомакот ви е раширен околу средина, тоа е девојче и ако имате уредно зашилен стомак, тогаш тоа е момче.

Сигурни сме дека многумина ги слушнале овие приказни – но тие се целосно лажни. Обликот на стомакот зависи од големината на бебето и позицијата на фетусот во матката. Ниту едното ниту другото немаат никаква врска со полот.

УТРИНСКИТЕ МАЧНИНИ СЕ СЛУЧУВААТ САМО ВО 1-ТО ТРОМЕСЕЧЈЕ

Иако повраќање и гадење главно се јавуваат во текот на првиот триместар, не е невообичаено идните мајки да доживеат утринска мачнина и подоцна во текот на бременоста.

Всушност, „утринската мачнина“ не се случува САМО наутро. Гадење за време на бременоста може да се појави во кое било време од денот.

Извинете дами!

ДЕЦАТА МОЖАТ ДА ЈА ПРЕДВИДАТ БРЕМЕНОСТА

Легендата вели, ако бебето гледа преку нозете додека е на четири нозе, тие не вежбаат само за нов потег на јога. Наместо тоа, тие може да предвидат дека помлад брат или сестра е на пат.

Научно е малку веројатно дека бебињата можат да влезат во волшебно чувство за да предвидат бременост, експертите за говорот на телото велат дека спонтаните инверзии на вашето дете може да се должат на љубопитноста на детето да го прошири својот свет, наместо нивната желба да го прошират своето семејство!

ЈАДЕЊЕ ЗЕЛЕНЧУК ЗА ВРЕМЕ НА БРЕМЕНОСТА ЌЕ ИМ ПОМОГНЕ ПОКАСНО ВО ЖИВОТОТ

Ова е изненадувачки точно!

Утробата е опкружена и се храни со амнионска течност која обезбедува хранливи материи од исхраната на мајката. Оваа амнионска течност што го опкружува бебето е всушност ароматизирана од храната и пијалоците што мајката ги јадела во последните неколку часа, формирајќи спомени за овие вкусови дури и пред раѓањето и дека овие спомени може да резултираат во преференции на овие намирници или мириси за цел живот. Да мајки, тоа вклучува зеленчук!

ПОСТАВУВАЊЕ НА РАЦЕТЕ ВРЗ ГЛАВАТА МУ ШТЕТИ НА БЕБЕТО

Иако е паметно да се избегнува кревање тешки работи или било што, што го затегнува грбот за време на бременоста, кревањето на рацете над главата нема да го задави бебето со папочната врвца. Оваа стара приказна веројатно настанала кога жените морале да креваат тешки работи низ куќата заради домашни обврски, па затоа честопати биле прекорувани да седнат.

НЕ СМЕЕТЕ ДА ЗЕМЕТЕ ЛЕКОВИ АКО СЕ БРЕМЕНИ

Ова дефинитивно не е точно.

Иако никогаш не треба да се лекувате самостојно кога сте бремени, не мора да трпите непотребни болки! Вашиот лекар може да биде во можност да ја ублажи вашата болка без да            ви наштети на вас или на вашето малечко.

СРЦЕВО БИЕЊЕ И ПРЕДВИДУВАЊЕ НА ПОЛОТ

Како што вели митот, ако носите девојче, тогаш срцевиот ритам на бебето ќе биде над 140 отчукувања во минута а, ако е момче, тоа ќе биде под 140 отчукувања во минута. Но, безброј научни студии го разбија овој мит.

Ох, и насекаде помеѓу 120-160 отчукувања во минута е сосема нормално за отчукувањата на срцето на нероденото дете.

Share