Безбеден секс и СПБ

5 НАЈЧЕСТИ СПБ И КАКО ДА ГИ ТРЕТИРАТЕ

feature-img

Сексуално преносливите болести (СПБ) се многу чести, и доколку имате СПБ не е ништо од што треба да се срамите – но важно е да ги разберете, за да можете да уживате во здрав сексуален живот без да се грижите за контрадикторност или ширење на какви било СПБ. Ако сакате да научите за тоа кои се најчестите СПБ, како и нивните симптоми и како да ги третирате – тогаш прочитајте и откријте повеќе за 5 најчести СПБ.

КАКО СЕ ШИРАТ СПБ

Според Светската здравствена организација, повеќе од 1 милион СПБ секој ден се пренесуваат низ целиот свет. СПБ може да се пренесе од една на друга личност преку сексуална активност, вклучително вагинален, орален и анален сексуален однос. Тие исто така можат да се шират преку интимен физички контакт, крв и производи од крв.

НАЈЧЕСТИ СПБ

Според Светската здравствена организација, постојат повеќе од 30 различни болести за кои се знае дека се шират преку сексуален контакт. Осумте најчести СПБ се сифилис, гонореја, кламидија, трихомонијаза, хепатитис Б, херпес, ХИВ и хуман папилома вирус (ХПВ).
Од овие 8 СПБ, 4 се излечиви: сифилис, гонореја, кламидија и трихомонијаза. Останатите 4 се вирусни инфекции, кои во моментов се неизлечливи, но нивните симптоми можат да се намалат, контролираат или модифицираат со третмани. Кламидија е најчеста излечива СПБ, додека ХПВ е најчеста неизлечива СПБ.

ТРИХОМОНИЈАЗИС

Трихомонијазата е предизвикана од микроскопски паразит наречен Trichomonas vaginalis, и се шири преку сексуални односи со некој кој веќе го има.

Симптоми

Го заразува уринарниот тракт кај мажите и вагината кај жените, честопати не предизвикува очигледни симптоми. Кога предизвикува симптоми, тие обично се појавуваат во рок од 5 до 28 дена од изложеноста и се движат од блага иритација до сериозно воспаление.
Симптомите може да вклучуваат:
• Јасен, бел, зеленкаст или жолтеникав вагинален исцедок
• Испцедок од пенисот
• Силен вагинален мирис
• Вагинално чешање или иритација
• Чешање или иритација во внатрешноста на пенисот
• Болка за време на сексуален однос
• Болно мокрење

Третман

Најчестиот третман за трихомонијаза е една голема доза метронидазол или тинидазол. Сепак, вашиот лекар може да препорача помала доза два пати на ден во времетраење од седум дена.

КЛАМИДИЈА

Кламидија се шири претежно преку сексуален однос, но може да ја добиете и преку орален секс.

Симптоми

Вообичаените симптоми вклучуваат невообичаен исцедок од вагината или пенисот, болка или печење при уринирањето и болки во долниот дел на стомакот. Другите симптоми вклучуваат болка за време на сексуален однос и крварење помеѓу периоди кај жени, како и болка во тестисите кај мажите. Но, само околу 25% од жените и 50% од мажите добиваат симптоми, па затоа е важно да се тестирате ако мислите дека сте се заразиле со кламидија.

Третман

Кламидија е предизвикана од бактерии и затоа се лекува со антибиотици. Откако ќе ја земете терапијата, треба да се проверите за три месеци, дури и ако вашиот партнер земал терапија.

ГОНОРEЈА

Гонорејата е бактериска инфекција која влијае на вашиот генитален тракт. Може да влијае и на устата, грлото, очите и анусот.

Симптоми

Симптомите обично започнуваат да се појавуваат во рок од 10 дена по ифицирањето. Сепак, некои луѓе можат да бидат заразени со месеци пред да се појават знаци или симптоми.

Знаци и симптоми:

• Густ, белузлив или крвав исцедок од пенисот или вагината
• Болка или чувство на печење при мокрење
• Тешко менструално крварење или крварење помеѓу менструални периоди
• Болни, отечени тестиси
• Болки во дебелото црево
• Анално чешање

Третман

Ако имате гонореја, вашиот лекар веројатно ќе ви препише два антибиотици: цефтриаксон и азитромицин или доксициклин. Цефтриаксон се дава како еднократна инјекција, додека другите два антибиотици се земаат орално.

ХИВ

ХИВ (Вирус на човечка имунодефициенција) се пренесува кога крвта, семето или вагиналните течности од заразено лице влегуваат во телото на друго лице, обично преку сексуален однос. Тоj значително ја намалува способноста на вашиот организам да се бори против вируси, бактерии и габи кои можат да предизвикаат сериозни заболувања. Ако не се лекува може да доведе до СИДА, болест хронична и опасна по живот.

Симптоми

Кога за прв пат ќе се заразите со ХИВ, појавите се асимптоматски. Некои луѓе развиваат симптоми слични на грип, обично две до шест недели по заразувањето.
Раните симптоми на ХИВ може да вклучуваат:
• Треска
• Главоболка
• Воспалено грло
• Отечени лимфни жлезди
• Осип
• Замор
Овие рани симптоми често ги снемува во рок од една недела до еден месец и честопати се сметаат за вирусна инфекција. Сепак, во овој период, сè уште можете да бидете заразни.
Поупорни и сериозни симптоми на инфекција со ХИВ може да не се појават по 10 години или подоцна по првичната инфекција. Бидејќи вирусот продолжува да се размножува и да ги уништува имуните клетки, може да развиете лесни инфекции или хронични знаци и симптоми како што се потечени лимфни јазли, дијареја, слабеење, треска, кашлица и останување без здив.
Единствениот начин со сигурност да знаете дека имате ХИВ е да направите тест, но доколку се сомневате дека имате ХИВ, тестирајте се што е можно поскоро.

Третман

Иако лек за ХИВ сè уште не постои, тој може да се третира и контролира со земање лекови кои ја забавуваат прогресијата на вирусот во вашето тело. Комбинацијата на лекови што се користат за лекување на ХИВ се нарекува антиретровирусна терапија (АРТ).
АРТ може да ве одржува здрави долги години со намалување на дејството на вирусот (или вирусно оптоварување) во крвта и течностите во телото. Ова се препорачува за сите лица заразени со ХИВ, без оглед на тоа колку долго го имаат вирусот или колку се здрави. АРТ исто така ја намалува шансата за пренесување на ХИВ на други лица доколку се зема како што е пропишано.

СИФИЛИС

Сифилис е бактериска инфекција, која влијае на гениталиите, кожата и мукозните мембрани, но може да вклучи и многу други делови од телото, вклучително и вашиот мозок и срце.

Симптоми

Симптомите на сифилис се јавуваат во четири фази: примарна, секундарна, латентна и терцијарна (позната и како невросифилис). Исто така, постои состојба позната како вроден сифилис, каде бремените жени со сифилис можат да го пренесат на плодот. Вродениот сифилис може да биде опасен по живот, па затоа е важно бремените жени со сифилис да бидат тестирани и третирани.

Примарен сифилис

Првите знаци на сифилис обично се појавуваат помеѓу 10 дена и 3 месеци по инфицирањето. Започнувајќи со малa, безболна шанкра на делот од вашето тело каде што е пренесена инфекцијата, обично вашите гениталии, ректумот, јазикот или усните. Една единствена шанкра е типична, но честопати се појавуваат повеќе рани. Болката обично заздравува без третман, но основната СПБ останува и може повторно да се појави во подоцнежна фаза.

Секундарен Сифилис

Симптомите на секундарниот сифилис може да започнат 3 до 6 недели по појавувањето на шанкрата, симптомите може да исчезнат без третман во рок од неколку недели или постојано да се појавуваат и да траат околу една година.
Симптоми на секундарен сифилис:
• Осип
• Треска
• Зголемени лимфни жлезди
• Болки
• Замор и чувство на малаксаност

Латентен сифилис

Некои луѓе доживуваат период на таканаречен латентен сифилис, во кој нема симптоми. Симптомите може никогаш да не се вратат или болеста може да напредува во терциерната фаза.

Терциерен Сифилис

Без третман, бактериите на сифилис можат да се шират и да доведат до сериозно оштетување на внатрешните органи и смрт после повеќе години од инфицирањето.

Симптоми на терцијарен сифилис:

• Недостаток на координација
• Парализа
• Слепило
• Деменција

Третман

Кога се дијагностицира и третира во раните фази, сифилисот е лесен за лекување. Препорачаниот третман во сите фази е пеницилин, антибиотик кој го убива организмот што го предизвикува сифилисот. Луѓето кои се алергични на пеницилин можат да преминат на третман со доксициклин или тетрациклин антибиотик.

ПРЕВЕНЦИЈА ОД СПБ

Најдобар начин за спречување на СПБ е практикување безбеден секс и употреба на кондоми. Исто така, препорачливо е да се вакцинирате од заштита против СПБ како што се хепатитис Б и ХПВ. Ако мислите дека сте се инфицирале од СПБ – тестирајте се! Колку побрзо ќе дознаете, толку полесно ќе биде лекувањето. СПБ треба да се сфатат сериозно, но не дозволувајте тој страв да ги уништи сексуалните односи! За да дознаете како да го зајакнете вашето либидо и повеќе совети и препораки за поздрав сексуален живот, прочитајте ги и другите наши блогови.

Share