КАТЕГОРИИ

4 природни начини како да се спречи бременоста: природна превенција од бременост

Хормоналните методи за заштита од забременување честопати имаат несакани ефекти, а спиралата може да биде скапа и инвазивна. Но, ако не сакате да забремените, кои други опции ги имате? Природната превенција од бременост може да биде малку незгодна и бара одредено внимание, но ако се користат правилно, овие методи можат да бидат доста ефикасни.

Во 1700-тите, жените користеа сунѓери натопени со лимон како спермицид, но за наша среќа, оттогаш природната заштита од забременувањето многу напредуваше.

околу МЕТОДИТЕ НА СВЕСНОСТ ЗА Плодноста (FAMS)

Врз основа на циклусот на вашето тело, FAM има за цел да ја предвиди вашата овулација и плодност во текот на целиот циклус, а на тој начин ви овозможи да планирате однос соодветно.

За да ги користите FAM-овите идеално, ќе ви биде потребен редовен циклус, како би било точно предвидувањето и ќе треба да бидете ревносни. Доколку правилно се користат, FAM-овите можат да бидат ефикасни до 98%, но ако не сте посветени и подготвени да го следите вашиот циклус и да ги применувате промените, тогаш ефикасноста значително опаѓа. Значи, ако не сте внимателни, вашите шанси да забремените може да се искачат дури и до 24%.

Еве 4 опции на FAM, за оние кои сакаат да користат природна заштита од бременост.

РИТАМ МЕТОДА

Оваа метода го користи женски циклус за да ја предвиди плодноста во текот на целиот месец и ви помага да креирате календар, како би можеле да планирате соодветно. Во просек, јајце клетката се ослободува околу 14-от ден пред следната менструација на жената и тоа би било најплодното време од вашиот циклус. Оваа метода ви овозможува да ги избегнете сексуалните односи или да користите алтернативни методи во текот на вашите високо ризични денови.

За најдобра употреба на оваа метода, обидете се да планирате однапред. Ако 6 месеци пред да започнете, можете да ги следите менструациите,  вашите предвидувања ќе бидат поточни и вашите шанси за заштита ќе се зголемат. Кога се користи сама, ритам методата е ефикасна околу 80%. Обидете се да користите и други методи за контрацепција, природна или бариера контрацепција, за да ја зголемите вашата целокупна заштита.

МЕТОД НА ОСНОВНА ТЕМПЕРАТУРА НА ТЕЛО (ББТ)

Како и ритам методата, ББТ ги предвидува вашите плодни денови и го следи вашиот циклус. Но, наместо да ги следи деновите по менструалниот циклус, овој метод како основа за предвидување ги користи вашите природни промени во температурата на телото. Бидејќи основниот температурен термометар треба да ја открие дури и најмала промена на температура во вашето тело, се препорачува да ја мерите телесната температура во исто време, секое утро. Доколку го правите ова, ќе резултира со најточни предвидувања и ќе ви овозможи да планирате однос соодветно или да користите и алтернативни контрацептиви.

Како насока, вашата температура ќе се спушти непосредно пред ослободувањето на јајце клетката, а потоа 24 часа по ослободувањето, температурата се зголемува и се задржува неколку дена.

Пред овулацијата, ББТ на жената е во просек помеѓу 97 ° F (36,1 ° C) и 97,5 ° F (36,4 ° C). По овулацијата, таа се искачува на 97,6 ° F (36,4 ° C) до 98,6 ° F (37 ° C).

 

метода на проверка на слузта

Оваа метода може да биде малку збунувачка и за нејзина примена треба да имате добро разбирање за вашето тело. Женското тело произведува цервикална слуз, честопати наречена исцедок и е различно во различни фази од циклусот. Присуството, отсуството или конзистентноста на овој исцедок е добар показател за вашата фаза на овулацијата. Може да научите да ги препознавате разликите во слузта преку испитување на вашата долна облека, подлога или тоалетно ткиво.

После менструацијата вообичаено е најмала шанса за бременост, но кога вашата слуз ќе почне да се менува, вашите шанси се зголемуваат. Научете да ја препознавате промената на слузта и да планирате соодветно.

Метода на повлекување

Уште позната како „извлекување“, методот на повлекување е 94% ефикасен ако секој пат се изведува правилно. Но, оваа метода не е најсигурна, бидејќи бара многу самоконтрола и планирање, а грешката драматично ќе ги зголеми шансите да забремените. Овие предизвици значат дека Методата на повлекување е ефикасна само 78% во просек, функционира кај 22 жени од 100 што остануваат бремени годишно.

Дали знаете? Некои машки прекуми содржат сперматозоиди и ова може да влијае на ефикасноста на Методата на повлекување.

Ако сте подготвени да одите природно, ние би ви предложиле комбинација од сите FAM-ови. Бидејќи природните методи не се толку сигурни како хормоналните контрацептиви, вклучувањето на неколку методи ќе ја зголеми вашата целокупна заштита.

Surecheck Совет: Секогаш е добро да имате кондом при рака, за секој случај!

И хормоналните и природните контрацептиви имаат добри, лоши страни и потенцијални ризици. Не заборавајте да се консултирате со вашиот лекар, локална здравствена гинеколошка ординација или гинеколог за да ја пронајдете вистинската метода за контрацепција за вас.

Share