Идеи и совети

10 НЕСТАНДАРДНИ И ОПАСНИ СРЕДСТВА ЗА КОНТРАЦЕПЦИЈА КОИ НИКОГАШ НЕ ТРЕБА ДА УПОТРЕБУВАТЕ

10 Weird and Dangerous Contraceptives

Можеби е тешко да поверувате но иако ни се чини дека нашите баби и прабаби изгледа постојано раѓале деца, идејата за средства за контрацепција е практично стара колку и светот.
Средствата за контрацепција не беа дефинитивно само во форма на некое пакување со апчиња што сега ни се познати. Тогаш постоеле некои необични, а понекогаш и чудни начини за употреба на средства за контрацепција, а некои продолжуваат да се користат и денес. Ве предупредуваме – НИКОГАШ не ги пробајте!
Обидете се да не бидете шокирани кога ќе погледнеме некои од овие „таканаречени“ средства за контрацепција

1. ЛИМОН

Да, го прочитавте правилно. Буквално еден лимон, исечен на половина и се користи како дијафрагма за контрацепција. Сега можете да погодите од каде потекнува инспирацијата за современата дијафрагма, бидејќи формата е слична.
За лимонската киселина се вели дека има контрацептивни својства бидејќи ги убива сперматозоидите. Дефинитивно не користете го ова, затоа што сокот од лимон би можел да предизвика некои навистина непријатни инфекции.

2. ИЗМЕТ ОД КРОКОДИЛ

Ова исто така нè шокира! Изметот од крокодил се користел како една од најраните форми на контрацепција од страна на античките Египќани во 1850-тите години пред Христос. Во Рамесеум папирус (медицински текст од 17 век) употребата на измет од крокодил се препорачува за контрола на раѓање.
Античките Египќани верувале дека густата и леплива конзистентност на изметот може да создаде заштитен ѕид за да попречи на навлегувањето на сперматозоидите. Дефинитивно можеме да кажеме дека дури и античките Египќани сфатиле дека ова може да биде ужасен метод на контрацепција и никогаш не треба да се користи.

3. ЖИВА

Така, тоа нè прави да се чувствуваме благодарни за модерните контрацептивни средства, и покрај нивните недостатоци. Жените во античка Кина прибегнувале кон пиење жива за да ја спречат бременоста.
Идејата е да се пие доволно за да се спречи зачнување, но не толку колку да ве убие или отруе (Леле, опасно!). За живата е познато дека предизвикува оштетување на мозокот, откажување на бубрезите, неплодност и дури и смрт.

4. МЕД

Сите знаеме дека има многу придобивки од медот, но вие не очекувате тоа да се искористи како начин за контрола на раѓањето.
Медот бил користен како друга форма на контрацепција од античките Египќани кога сфатиле дека изметот од крокодил нема никаков ефект. Медот се меша со бери од акаи и се лепи на рачно изработен тампон. Треба да додадеме дека медот дефинитивно не е безбеден или категорично докажано средство за контрацепција и затоа треба да се избегнува.

5. ЧАЈ ОД ТЕСТИСИ НА ДАБАР

Сакате ли чаша чај од тестиси од дабар за спречување на бременост?
Жените во античка Кина цврсто верувале дека пиењето чаша чај од тестисите на дабар ќе биде ефикасен начин за контрола на раѓањето.
Сакаме да ве потсетиме дека не постојат никаква медицински докази за тоа

6. КИСЕЛИНА

Всушност, поскоро кисели супстанции отколку вистинска киселина.
Жените во римската и грчката империја имале навика да се мијат со разни кисели течности како што се лимон, морска вода, па дури и оцет. Ни идат морници само од мислата за употреба на оцет во интимните делови на жената. Не користете кисели материи како средства за контрацепција!

7. КОКА КОЛА

Заборавете на пиењето убава ладна кола за освежување после сексуалниот однос. Кока колата всушност ја користеле жените, замислувајќи си дека ќе помогне да се спречи навлегувањето на сперматозоидите во вагината.
Се вели дека диеталната кока кола е поефикасна. Можеме да кажеме со сигурност дека ова воопшто не е целосно или научно докажан метод.

8. КЛЕКНИ И КИВНИ

Само да беше толку едноставно, нели?
Лекарите во античка Грција предлагале жените да клекнат веднаш после сексуалниот однос и да се обидат да киваат за да ја извадат целата сперма надвор.
Хм! Наместо тоа, прашајте го вашиот лекар за посигурен и соодветен метод на контрацепција.

9. ЖИВОТИНСКИ ЦРЕВА

Уште во 1400 година, животинските црева (свинските црева конкретно беа особено популарни на некои места) беа користени за создавање на првите кондоми.
Античките Римјани го користеле мочниот меур главно од овци и кози, додека Кинезите и Јапонците претпочитале да користат јагнешки црева за да направат такви кондоми.
Исто така, не сакаме да размислуваме за инфекциите што можат да бидат предизвикани од ова, дефинитивно НЕ вреди да се обидувате.

10. Juniper Berries

Индијанците верувале дека можат да ја спречат бременоста ако пијат чај од смрека три последователни дена.
Плодовите помагаат да се направи слузокожата на матката несоодветна за развој на ембрион и затоа на бремените жени и доилки им се препорачува да избегнуваат да ги консумираат. Без разлика дали тоа е точно или не, консумирањето бобинки од смрека дефинитивно не е целосно и научно докажан метод за спречување на бременоста.
Методите на контрацепција претставени погоре не се безбедни, па дури ниту ефикасни во споредба со модерните, но тие покажуваат дека желбата да се изврши контрола на раѓањето е силна со векови. За среќа, благодарение на достигнувањата на модерната наука веќе има сигурни можности за спречување од бременост.
Дали сакате да дознаете повеќе за безбедните современи средства за контрацепција? Погледнете ги нашите топ 6 интересни факти за кондомите.

Share