Менструација

10 факти кои не ги знаевте во врска со вашиот циклус

Менструацијата е многу повеќе од крварење и грчеви! Ако сакате да дознаете повеќе за вашето тело и овој посебен месечен процес, останете овде и ќе ви покажеме неколку интересни факти за периодот, циклусот за кои веројатно никогаш порано не сте чуле.

1) тоа не е само крв

Спротивно на популарното верување, вашиот циклус не се состои само од крварење! Тоа е всушност комбинација на крв, слуз и ткива од вашата матка. Дами!

2) менструалниот циклус и вашиот природен мирис

Многумина велат дека промените во природниот мирис за време на овулацијата и менструацијата датираат од праисториското време, каде што мажите повеќе би ги привлекле жени кои овулираат, отколку менструација, за да ја зголемат репродукцијата.

3) промени на гласот во текот на вашиот циклус

Вокалните студии откриваат дека гласовите на жените незначително се менуваат за време на нивниот циклус, поради зголемените репродуктивни хормони што ги менуваат гласните жици. Значи, вашиот глас може да звучи груб или рапав. Ако сте пејач, ќе забележите дека во овој период потешко ви е да пеете сопран и пијанисимо, додека пак пониските ноти може да ги испеете без тешкотии.

4) DISNEY

Во 1940 година, „Волт Дизни Продукција“ анимираше 10-минутно видео во кое се зборува за менструацијата. Се вика „Приказна за менструацијата“ и се користеше на часовите за здравствена едукација на американските студенти. – https://www.youtube.com/watch?v=vG9o9m0LsbI

5) циклусите се полоши во текот на зимскиот период

Бидејќи деновите се пократки и потемни, ви недостасува витамин Д (добиен од сончева светлина) кој ви дава допамински хормони и ги намалува промените на расположението. Ова е причината зошто може да се чувствувате повознемирено и иритирано. Дополнително, за повеќемина е заедничко дека стануваат помалку активни и да се прејадуваат во текот на зимата, што има тенденција да ги направи циклусите поболни и грчевити.

6) Болните и грчевити циклуси имаат влијание при пораѓањето

Некои студии покажуваат дека ако имате силни грчеви за време на месечниот циклус, ќе имате посилни контракции на матката при породување.

7) пушачите имаат полоши пмс

Истражувањата покажуваат дека пушењето ги менува вашите нивоа на естроген, прогестерон и тестостерон, што пак предизвикува неправилности во циклусот и нивото на плодност. Да не спомнувам, пушењето може да ги влоши грчевите во периодот!

8) сексот за веме на циклусот ги намалува грчевите

Сексот за време на менструацијата всушност може да ги намали грчевите, па дури и да предизвика ендорфин – што прави да се чувствувате добро!

9) добивањето менструација и во вселената

Излезе дека жените можат да ги имаат своите периоди и кога се во вселената. Протокот на крв не влијае на бестежинската состојба. Телото знае како да се ослободи од него. Не грижете се дама астронаути, ќе бидете добро!

10) литро крв

Во просек, жените крварат околу 960 мл. за 12 месеци, што е скоро 1 литар крв годишно!

Share