КАТЕГОРИИ

Ѕирнете во умот на вашиот партнер: Моќта на менталната интимност во љубовните врск

Менталната интимност најдобро може да се дефинира како средба на умовите. Тоа е тоа непосредно препознавање и ценење на интелект, начин на размислување и духовитост на другиот.

Дали некогаш сте поминале часови разговарајќи со вашиот партнер за нејасни историски ситници, а тие биле желни да ве слушнат? Дали обожавате да учите што го тера вашиот партнер да штиклира? Дали напредувате во длабински дискусии? Секоја чест, вака изгледа здравата ментална интимност во врската.

 

Улогата на менталната интимност во врската

 

Физичката хемија и интимноста ја запалуват романсата, емоционалната интимност ја претвора во љубов, но менталната интимност е таа што ја созрева љубовта во доживотно партнерство. Тие се оние моменти кога знаете што мисли другата личност без воопшто да ја погледнете. Исто така, бара од двајцата партнери да бидат на иста страница за основните вредности, морали и лична етика.

Затоа, на пример, паровите кои споделуваат спротивставени политички ставови често не траат. Ако не се согласувате за големата слика, голема е веројатноста штом почетните чувства да се оладат, нема многу што да ве задржи двајцата заедно. Подобро е порано да останe врската без “гориво” отколку предоцна.

Oва не е рецепт за да барате точна слика од себеси во огледало. Никој не може да ги отелотвори сите суптилности и идиосинкразии на друга личност, но ви помага да бидете усогласен еден со друг. Менталната интимност ве става на местото на партнерот и гради мостови каде што е потребно. Станувате вешти да го гледате светот преку окото на вашиот партнер.

Секој пар има различно мислење за одредени теми, но се додека има зрелост и почит, можете да ги надминете повеќето расправии и да излезете на другиот крај со подлабоко разбирање еден за друг. Можеби дури и малку помудар.

Менталната интимност се гради со размена на идеи, знаења и мислења. Споделувањето на вашите интереси и хоби, учењето заедно, како и здрава доза на предизвикување едни со други многу е возбудливо.

 

Заедничкото чувство за хумор потпаѓа директно во јурисдикција на менталната интимност.

 

Во импровизирана комедија, постои овој принцип наречен „Да, и “- подготвеност да се поигрува со она што другото лице го кажало и да се надоврзе на нивната идеја. За парови ова може да изгледа како игра на улоги. Вообичаеното сценарио e еден партнер да флертува со другиот како прв пат да се сретнатнуваат и му возвраќа на флертувањето. Двете страни се во шега.

Ако го негувате чувството за игра ќе ја зајакнете вашта врска и полесно ќе соработувате. Надвор од шегите и играњето улоги, „Да, и“е од суштинско значење за бура на идеи и решавање на проблеми, кои се работи што неизбежно ќе треба да ги правите кога животот ќе ви направи пресврт на заговорот. Да се биде на иста страница ве позиционира вас и вашиот партнер како тим против секое прашање, кога е толку лесно да се свртите еден против друг под стрес и притисок.

 

Менталната интимност и  емоционалната интимност во што се разликуват?

 

Можеби сте слушнале за емоционална интимност порано и се прашувате како таа се разликува од менталната интимност. Факт е дека односите се изградени на толку многу различни нијанси на интимност и тие можат да бидат малку збунувачки. Емоционалната и менталната интимност споделуваат меѓу себе многу ДНК:

 • И двете бараат отворена комуникација. Леснотијата со која разговарате со партнерот ви овозможува да се гледате себеси со таа личност до крајот на животот.
 • И двете се засновани на способноста да се биде искрен и ранлив еден со друг. Ова значи дека нема неискажани вистини, нема мрачни тајни.
 • И двете се вештини кои бараат време и неподелено внимание за да се совладаат

Но, на крајот, тие допираат различни делови од човечкото искуство. Емоционалната интимност навлегува во она што го чувствувате, додека менталната интимност е сè за тоа што и како мислите.

 • Емоционална интимност е да зборувате за вашиот ден во канцеларија за да се испуштите и да барате потврда. Менталната интимност е истиот разговор, но дискутирање на аспекти од вашата кариера кои ви се интересни – нови одговорности што ве возбудуваат, нови проекти, нови обуки.
 • Емоционална интимност е гледање филм заедно, затоа што се чувствувате најдобро кога поминувате време со партнерот. Менталната интимност е возбуда за дискусијата која ќе имате после гледањето на филмот.
 • Емоционалната интимност зборува за нашите внатрешни светови. Додека менталната интимност е да разговараме за она што се случува надвор од нас.
 • Преку емоционална интимност го гледате и слушате вашиот партнер. Преку менталната интимност го разбирате вашиот партнер.

Емоционалната и менталната интимност се две страни на иста паричка и одат рака под рака. Стимулирачкиот разговор може да се чувствува безстрасно без цврстата основа на удобност и грижа што доаѓа со емоционалната интимност. Додека емоционалното потврдување, убаво само по себе, може да остави нешто да се посака без тоа интимно познавање на умот на вашиот партнер.

Чекорите што треба да се преземат за да се изгради трајна ментална интимност

 

Прашајте за мислењето на вашиот партнер.

 

„Еј, што мислиш за ова?“

Тоа е наједноставната работа што можете да ја направите за да поттикнете ментална интимност. Му покажувате на партнерот дека го цените неговото мислење. Секој сака да биде првата личност на која партнерот мисли кога им треба совет и се чувствуваат дека нивното мислење е најважно. Дури и да прашате за нешто што е незначително на прв поглед, долгорочно прави чуда.

Со тоа што ќе покажете дека сте вложени во нивното мислење, создавате безбеден простор за вашиот партнер да ги сподели своите мисли. Наскоро ќе поминете на посериозни разговори кои бараат ранливост и доверба.

 

Разговарајте долго за вашите лични основни вредности.

Како што напредува врската, разговорите за основните вредности почнуваат да се вртат околу теми како што се бракот и децата, куќата од соништата, кариерата и општите очекувања за иднината. Ова се првите показатели дали вашата врска може да оди каде било и рано ја опишува динамиката на парот.

Ова е добра почетна точка, но можете да го однесете овој разговор понатаму. Личните вредности се широка категорија – лојалноста, чесноста, сочувството, амбицијата, смислената работа и среќата се само неколку примери. Некои примери на прашања што треба да си ги поставите се:

 • Колку ви е важна искреноста и дали сте спремни да лажете, дури и ако тоа е бела лага?
 • Каков е вашиот став за неверството и како го дефинирате?
 • Која е вашата дефиниција за успех и што сте спремни да направите за да го постигнете?
 • Како ви изгледа лојалноста?

Овие се тешки теми за кои треба да разговарате. Природно е да бидете нервозни кога ги имате, но искреноста е најдобрата политика. На крајот, излегувате со подлабоко разбирање на гледиштето на едни со други.

Поврзете се повеќе со љувоста кон исти филми, книги и е.т

 

Сите ние имаме историја на книга, филмови, песни што ги сакаме. Толку многу може да се научи од омилениот филм, песна или книга на една личност.

Споделете со вашиот партнер вашиот омилен филм (песна, книга) и дајте му го клучот на вашиот партнер да го дешифрира неговото лично значење за вас. Потоа заедно истражувајте.

Вообичаени точки за разговор меѓу паровите се филмовите, телевизијата и музиката, но не мора да се. За парот кој е политички наклонет, ова изгледа како споделување написи и гледање Твитер за да добие дневна доза на ударни наслови. Ако сте нурнати во интернет културата, споделете ги вашите омилени објави од Reddit.

 

Најдете хоби што ве ангажира и двајцата.

 

Хобито било појдовна точка за многу љубовни приказни. Луѓето кои делат заедничка страст лесно остануваат заедно, бидејќи се врзуваат за активност која дефинира голем дел од нивниот живот. Тркачите интимно ја знаат еуфоријата на ранерскиот врв. Гејмерите ја разбираат уникатната фрустрација од стотици пати умирање борејќи се со тежок шеф. Така натаму.

Ако веќе не споделувате хоби, прифатете ги интересите на вашиот партнер и испробајте едно од неговите хоби или поканете го да го проба вашето. Или уште подобро најдете активност што е нова за двајцата. Многу парови се пријавуваат на часови по танц или готвење токму поради оваа причина. Зафатете се со планинарење. Пријавете се за квизови за ситници во локален бар.

Share