КАТЕГОРИИ

ТОП 10 ПРИДОБИВКИ ОД ОРГАЗМОТ

Benefits of orgasm

Да доживеете оргазам е веројатно еден од најдобрите подароци што можете да си ги дадете сами! Но, дали знаевте дека оргазмите можат да ве направат поздрави и посреќни? Придобивките од оргазмите се бесконечни, но еве ги најдобрите 10. Значи, спуштете се на дами, образувајте се и искористете ги придобивките!

1 ПРИДОБИВКА ОД ОРГАЗМОТ : ГО НАМАЛУВА СТРЕСОТ

Кога имате оргазам, дефинитивно не размислувате за вашата бескрајна листа на обврски. Бидејќи оргазмите бараат расчистување на стресните мисли од вашиот ум и фокусирање на вашето задоволство. Затоа, префрлете го фокусот од вознемиреност, доживејте оргазам (ако сте навистина под стрес, имајте повеќекратни) и уживајте во возењето.

2 ПРИДОБИВКА ОД ОРГАЗМОТ: МОЖЕ ДА СЕ СПОРЕДИ CО ВЕЖБАЊЕ

Да доживеете оргазам не е баш вежбање во теретана, затоа сè уште  не го откажувајте членството! Сепак, оргазмите му даваат климатско вежбање на вашето тело. Зголемувањето на оргазмот предизвикува напнатост на вашите мускули додека се возбудувате и конечно достигнувате оргазам. Нема ништо подобро од тренингот што едвај воопшто се чувствува како вежбање.

3 ПРИДОБИВКА ОД ОРГАЗМОТ : МОЖЕ ДА ГО ПОДОБИ ЗДРАВЈЕТО НА СРЦЕТО

Оргазмите се зголемуваат со срцевиот ритам. Сексот и мастурбацијата на подолг временски период може да го зголемат срцевиот ритам доволно значително како да тренирате. Според експертите, со текот на времето мастурбацијата може да придонесе за подобрување на кардиоваскуларното здравје и издржливост. Ова зависи од тоа колку енергично мастурбирате, но ако можете и  да се потите, тогаш тоа е одлично за здравјето на срцето!

Една студија од 2016 година покажа дека сексуалниот квалитет и фреквенцијата може да ги намали шансите за хипертензија и забрзано чукање на срцето кај оние над 65 години. Оргазмите можат сериозно да користат за здравјето на вашето срце, помагајќи да се намали кардиоваскуларниот ризик кај постари мажи и жени.

4 ПРИДОБИВКА ОД ОРГАЗМОТ: МОЖЕ ДА ВЕ НАПРАВИ ПОСРЕЌНИ

Оргазмите помагаат да се зголеми ендорфинот, што во суштина прави да се чувствувате навистина добро. Ендорфинот дефинитивно ќе ви помогнат да го зголемите вашето расположение, така што во суштина оргазмот може да ве направи посреќна, поздрава жена.

5 ПРИДОБИВКА ОД ОРГАЗМОТ 5: МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ДА ЗАСПИЕТЕ

Со оргазам се ослободува спуштената енергија и напнатост. Вашите мускулни грчеви, крвниот притисок и отчукувањата на срцето се на највисоко ниво. Ова може да биде исцрпувачко, и после оргазам, може да доживеете одреден замор.

Една теорија исто така забележува дека оргазмот, исто така поттикнува ослободување на повеќе пролактин, хормон кој е поврзан со сексуална ситост и исто така е влијае на сонот.

Оргазмите за релаксација овозможуваат одличен начин навистина да се заморите. Значи, одлично е тоа да го направите пред спиење ако сакате добар ноќен одмор.

6 ПРИДОБИВКА ОД ОРГАЗМОТ : МОЖЕ ЗА ЈА ЗАСИЛАТ ВАШАТА САМОДОВЕРБА.

Голема придобивка од оргазмите, сексот и мастурбацијата се сведуваат на уништување на сексуалниот срам. Еден од најтрајните факти во човечката природа е дека ние сме сексуални суштества. Апсолутно нема ништо лошо во ова, прекрасно е!

Кога се чувствувате усогласени со вашите сексуални потреби и желби, вашата самодоверба е веројатно поголема!

Во 2011 година, истражувачите од Факултетот за јавно здравје „Џонс Хопкинс Блумберг“ откриле дека сексуалното задоволство кај младите лица е поврзано со здрав психолошки и социјален развој, зголемување на самодовербата, автономија, емпатија, самодоверба и самопочит, затоа доживејте оргазам и уживајте новооткриената самодоверба.

7 ПРИДОБИВКА ОД ОРГАЗМОТ : МОЖЕ ДА ГО ЗГОЛЕМИ ВАШЕТО ЛИБИДО

Донживувањето оргазми може да доведе до повеќе размислување за сексот и подобри одговори. Ова е најдобриот вид на бесконечен циклус. Колку повеќе се стимулирате, толку повеќе сакате да бидете стимулирани.

Сè се сведува на човечката природа: Кога ќе доживеете нешто што е зачудувачки пријатно, без разлика дали тоа е да јадете торта или да имате прекрасен оргазам, веројатно ќе сакате уште повеќе. Затоа, земете ја вашата торта и јадете ја!

8 ПРИДОБИВКА ОД ОРГАЗМОТ : МОЖЕ ДА ГИ НАМАЛИ МЕНСТРУАЛНИТЕ ГРЧЕВИ

Ако имате грчеви кога ќе добиете менструација, оргазмите всушност можат да помогнат тие грчеви да бидат помалку болни. Со оргазмот се ослободуваат ендорфини кои можат да ја ублажат болката. Ова може да резултира со тоа што вашите грчеви ќе станат помалку болни.

9 ПРИДОБИВКА ОД ОРГАЗМОТ: МОЖЕ ДА ГО ЧУВА ВАШИОТ МОЗОК

Вашиот мозок и вагината се повеќе поврзани отколку што може да замислите. Некои истражувања покажуваат дека сексуалната активност е поврзана со подобро сознанија кај возрасните.

Студијата од 2017 година во „Журналите за Геронтологија“ проучувала луѓе на возраст меѓу 50 и 83 години кои учествуваат во низа сексуални активности (вклучително и мастурбација) со различна фреквенција. Студијата открива дека почестата сексуална активност е поврзана со повисоки оценки на когнитивните тестови кои проценуваат нешто како што се меморијата и вербалната флуентност.

Поплавата на хормони ослободени при оргазам испраќа еден тон пораки низ целото тело, зголемувајќи ја мозочната активност. Истражувањата покажаа дека оргазмите кај жените за време на мастурбацијата предизвикуваат таканаречено осветлување на мозокот.

Оргазмите го подобруваат спиењето, го намалуваат стресот и ја подобруваат дружељубивоста, ова ја подобрува функцијата на мозокот и овие придобивки може да бидат помоќни отколку решавање предизвикувачки крстозборки. Невротрансмитерите како допамин, кој се ослободува за време на сексуална активност, може да делуваат заштитнички на мозокот.

10 ПРИДОБИВКА ОД ОРГАЗМОТ : МОЖЕ ДА ГО ЗГОЛЕМАТ ПРАГОТ НА ВАШАТА БОЛКА НО И ДА ВЕ ОСЛОБОДАТ ОД БОЛКА

Доживувањето на оргазми може да помогне во ублажување на болката или намалување на нивото на болка како резултат на ослободување на ендорфин за време на кулминацијата.

Оргазмите можат да ви помогнат да се чувствувате посреќни и поздрави. Студија од 2013 година на Универзитетот во Мунстер, покажа врска помеѓу сексуална активност и главоболки и мигрена, при што 60% од учесниците пријавиле подобрување на нивниот напад на мигрена, а 70% од нив пријавиле умерено до целосно ослободување.

СЕГА КОГА ГИ ЗНАЕТЕ ПРИДОБИВКИТЕ ОД ОРГАЗМОТ, НАУЧЕТЕ КАКО ДА ГО ДОЖИВЕЕТЕ

Прекрасно е ги разберете сите придобивки од оргазмите, но нема да уживате во тие придобивки ако не знаете како да доживеете оргазам! За среќа, имаме блог што се однесува на женското задоволство, тој ви е водич со совети и трикови за следниот оргазам. Ако сакате да научите како да ги зачините работите во спалната соба или ако сакате да дознаете за Кама Сутра или некои сексуални пози, имате блог и за тоа!

Share