Бебиња

пресвртници на вашето бебе: од првиот удар до првиот чекор

Your Baby's Milestones: From First Kick To First Steps

Нема ништо поубаво за родителите кога за првпат нивното бебе прави нешто, без разлика дали тоа нешто е големо или мало! Дали тоа нешто вклучува клоцање, лазење, одење, разговор, насмевка или смеење! Ништо не е поважно за родителите отколку да бидат сведоци на првите пресвртници на нивното бебе!

Направивме листа со најголеми пресвртници за бебињата, заедно со периодот кога би можеле да очекувате да ги доживеете! Прочитајте и никогаш не пропуштајте ги најважните моменти на вашето бебе!

ПРЕСВРТНИЦИ НА ВАШЕТО БЕБЕ: првото тромесечје од бременоста

Додека вашето бебе расте во вас, има толку многу пресвртници за кои можеби и не сте свесни! Првото тромесечје во вашата матка е клучно за развојот на телото и умот на вашето бебе.

Во текот на првите 3 месеци, основните органи на вашето бебе се развиваат! Веќе во 4та недела, вашето бебе ќе има големина само на афионско семе. Во 5-та недела срцето на вашето бебе почнува да чука, а до 6-та недела се формираат карактеристики на лицето и почнуваат да се развиваат рацете и нозете на вашето бебе!

До 10-та недела, органите како што се бубрезите, мозокот и црниот дроб, почнуваат да функционираат. Во 12-та недела конечно ќе можете да го слушнете чукањето на срцето на бебето на пренатална контрола.

ПРЕСВРТНИЦИ НА ВАШЕТО БЕБЕ: второто тромесечје од бременоста

Во текот на второто тромесечје, родителите можат да ги очекуваат следните пресвртници:

 • Вашето бебе ќе започне да прави изрази на лицето.
 • Кон средината на бременоста при вашиот ултразвук ќе може да се открие полот на вашето бебе.
 • Во овој период веројатно ќе почувствувате некои удари, а наскоро и другите луѓе ќе можат да ги почувствуваат движењата на вашето бебе од надворешната страна од вашиот стомак.
 • Слухот, пупките за вкус и движењата на вашето бебе ќе се развијат и подобрат.
 • Мозокот и косата на вашето бебе ќе растат рапидно.
 • Белите дробови на вашето бебе ќе се развијат и вашето бебе ќе вдишува и издишува амнионска течност.
 • Вашето бебе ќе започне да спие и да се буди во редовни интервали.

ПРЕСВРТНИЦИ НА ВАШЕТО БЕБЕ: третото тромесечје од бременоста

Родителите до третото и последно тромесечје можат да ги очекуваат следните пресвртници:

 • Вашето бебе почнува да трепка, кашла, ика и сонува!
 • Вашето бебе ќе има подобрен вид.
 • Вашето бебе ќе стане посвесно за звукот, светлината и допирот.
 • Белите дробови и централниот нервен систем на вашето бебе продолжуваат да се развиваат.

ПРЕСВРТНИЦИ НА ВАШЕТО БЕБЕ: 0 – 3 месеци

Кога ќе се роди вашето бебе, се случуваат многу возбудливи работи, главно вашето бебе почнува да ви го краде срцето со сите свои симпатични рани манири и начинот на кој го доживуваат својот потполно нов свет.

Во првите 3 месеци вашето бебе ќе:

 • Насмевне и реагира како одговор на различни звуци и гласови!
 • Покаже интерес за различни лица и луѓе.
 • Воспостави и одржува контакт со очите.
 • Ужива во разиграни интеракции лице во лице со луѓе.
 • Вреднува и ужива во времето на бањање.
 • Ужива во разни разиграни движења и искуства како отскок на колена.

ПРЕСВРТНИЦИ НА ВАШЕТО БЕБЕ: 4 – 6 месеци

Во текот на 4-от до 6-от месец од патувањето на вашето бебе, бебето ќе биде поинтерактивно и многу повеќе разговорливо.

Во овие 3 месеци вашето бебе ќе:

 • Слуша и одговора кога ќе му се зборува.
 • Користи џагорливост за да привлечете внимание, почнувајќи да кажува работи како „да, да, да“.
 • Направи различни видови звуци и врева за да се истакнат.
 • Покажува интерес за различна храна.
 • Ужива во разиграни интеракции со другите, како играње криенка.
 • Одржува контакт со очите со познати луѓе за време на разиграните интеракции.

ПРЕСВРТНИЦИ НА ВАШЕТО БЕБЕ: 7 – 9 МЕСЕЦИ

Во оваа фаза, можете да очекувате некои возбудливи пресвртници, вашето бебе ќе започне да се движи и да комуницира!

Вашето бебе ќе започне да:

 • Подига мали предмети.
 • Се движи и пози наоколу за да ја истражи околината кога ќе го седнете на подот.
 • Истражува и испитува предмети со употреба на раце и уста.
 • Врти страници на дебели крути книги.
 • Користи различни звуци и слоговни комбинации во нивното гугање.
 • Следи со поглед познати предмети и луѓе кога ќе бидат именувани.
 • Го препознава звукот на нивното име и учествува во двонасочна комуникација.
 • Следи одредени рутински команди, кога се поврзани со гестови.
 • Реагира и препознава најчесто употребувани зборови.
 • Користи едноставни гестови, како одмавнување со главата за „не“.
 • Го држи и пие шишето самостојно.
 • Бара и посегнува по предмети, на пример по храна ако има во близина.
 • Покажува реакции на нови мириси и вкусови.
 • Ужива во играњето со музички играчки.
 • Ги подига рацете кон возрасните за да бидат земени.
 • Има утврден и сигурен распоред за спиење (фала богу).

ПРЕСВРТНИЦИ НА ВАШЕТО БЕБЕ: 10 – 12 МЕСЕЦИ

Доаѓањето до првата година на вашето бебе значи дека вашето бебе ќе го совлада движењето и комуникацијата!

Пресвртниците на вашето бебе во последните 3 месеци од неговата прва година опфаќаат:

 • Обиди да застане и да се движи по мебелот.
 • Самостојно да стои и да направи неколку независни чекори.
 • Се преместува и преместува од различни позиции за да ја истражи околината и да ги добие посакуваните играчки.
 • Плеснува со рацете од возбуда.
 • Ужива слушајќи песни.
 • Ползи до или од предмети коишто ги гледаат на далечина.
 • Користи значително „мама“ или „дада“.
 • Одговара на едноставни наредби, како на пр. „дојди овде“.
 • Создава подолги низи од бесмислици (жаргонизам) во социјалната комуникација.
 • Имитира говор и звуци.
 • Обрнува внимание на тоа каде гледате и покажувате.
 • Одговара на „не“.
 • Почнува да користи движења на рацете при комуникација, кога сака да покаже желби и потреби.
 • Се подготвува да започне само да се храни со прибор.
 • Ужива во големата разновидност на мириси и вкусови.
 • Врти со главата како одговор на нивното име.
 • Може да се крене нагоре за да застане.
 • Лази или оди за да ги добие предметите што ги посакува.
 • Се оспособува да фрла топки и да одржува рамнотежа.

Вреднувајте/ценете ги ПРЕСВРТНИЦИте НА ВАШЕТО БЕБЕ

Кога ја чекате следната пресвртница на вашето бебе, тоа може да биде фрустрирачко, но имајте трпеливост! Секој момент во развојот на вашето бебе е важен и не треба да се занемарува. Вашето бебе може да се развива побрзо или побавно од просечното бебе, но запомнете и вренувајте го првиот чекор, првиот збор и првото смеење, бидејќи иако ќе има многу повеќе, вие не сакате да ги пропуштите нивните први! А штом започне пубертетот, сè помалку ќе гледате од тие симпатични мали моменти, па затоа ценете ги додека можете.

За да прочитате повеќе интересни факти за зачнувањето и бременоста, посетете ги нашите најнови блогови.

Share