Интимност

Надвор од допирот и мислата: Трајниот ефект на духовната интимност врз врската

feature-img

Романтичните врски вибрираат на различни фреквенции.

Мораме да размислуваме надвор од чисто физичката интимоност и да ја истражуваме емоционалната, менталната и духовната интимност како патишта до долготрајна врска.

Од сите видови на интимност, најмалку внимание добива духовната интимност. Не многу луѓе мислат на духовноста во денешната секуларна култура која е прва наука, но таа опстојува дури и кога мислите дека не сте духовна личност. Духовната интимност чека да биде искористена до полн потенцијал.

Откако ќе ja најдете со вашиот партнер, ќе видите колку е неопходнa за вашата врска.

Но што е тоа? Наједноставно кажано, духовната интимност е откривање на вашата духовност на вашиот партнер и слушање на нивните духовни обелоденувања со поддршка и разбирање. Како и менталната интимност, вие делите едни со други, но наместо големи мисли, споделувате длабоки верувања.

Духовната интимност не бара од вас да бидете религиозни

Можеби кога ќе го слушнете зборот духовност, вашиот ум оди во цврстата рамка на религиите како христијанството, исламот, будизмот и јудаизмот. Да, да се биде религиозен и да се практикува истата вера спаѓаат во дефиницијата на духовна интимност, но религијата не е сè или крајот.

Многу успешни парови доаѓаат од различно религиозно потекло или не припаѓаат на никаква вера. Има парови направени од агностици и искрени атеисти, кои сепак постигнуваат исполнета духовна интимност. Духовноста не е опфатена само со религиозна вера.

Тоа е поголемото верување во доблести како што се правдата, сочувството, трпението, великодушноста, воздржаноста, љубовта, цврстината и благодарноста, кои во многу случаи се основните столбови на религиите споменати погоре. Само тие доаѓаат во најчиста форма и остануваат строго индивидуални.

„Духовноста е чувство на внатрешна благосостојба и како се поврзувате со нешто поголемо од себе – без разлика дали тоа е повисока сила, природа, музика, уметност или човештвото како целина. Токму идеалите и верувањата што ги формирате во текот на вашиот живот ја формираат вашата единствена духовност“, објаснува Кери Вестер, свештеничка во здравствената болница „Банер бихејвиорал“ во Скотсдејл, Азербејџан.

Како изгледа практикувањето на духовната интимност?

Како што е случајот со емоционалната и менталната интимност, вашиот најдобар пријател е добрата, старомодна комуникација. Со искреност и ранливост како ваши алатки, можете да ја надминете секоја закана за вашата врска и да го поврзете духот со духот.

Слушајте го партнерот со почит и без осудување

Не можете да постигнете духовна интимност без внимателно слушање и прифаќање на личните верувања на вашиот партнер. Создадете го потребниот простор за вашиот партнер да дојде кај вас со неговите длабоко вкоренети верувања без разлика дали се во религиозна практика или во некоја друга смисла. Можеби нема да верувате во семоќен Бог што гледа се, во реинкарнација или чакри, но за вашиот партнер тоа би можело да биде нераскинлив дел од тоа кои се тие и нивната лична космологија.

Долготрајната љубов бара од нас да ја отвориме вратата за секој дел од нашите партнери – особено за деловите што можеби не ги разбираме или веруваме во себе. Понатаму, духовноста не изгледа како пред еден век. Сè повеќе луѓе ги напуштаат организираните религии, но ја гледаме ренесансата на духовните практики како читање тарот, хороскопи и кристали. Индустријата за духовна благосостојба исто така ја најде својата основа, па затоа е многу повообичаено да се сретнете со луѓе со активен духовен живот.

Друг аспект што треба да се земе предвид се културните разлики. Дали доаѓате од култура која има специфични духовни верувања за задгробниот живот, духовите и ентитетите, но вашиот партнер не? Можеби е обратно. Ако имате искрен разговор за овие чувствителни манири и им пристапувате со почит, ќе развиете духовна интимност.

Се разбира, тоа не значи дека некој од вас треба да го конвертира другиот. Верувањето не функционира така. Не е војна на светски погледи што треба да има дефинитивен победник за да се докаже кој е во право. Ниту една врска не работи на моралната супериорност на еден партнер.

Вршете духовни активности заедно

Еве како духовно да се вклучите со вашиот партнер. Можеби тие се страствен љубител на црквата. Добра идеја би било да им се придружите за служба и да ја запознаете нивната црковна заедница бидејќи тоа игра голема улога во духовниот живот на вашиот партнер.

Дали ја храните вашата духовност преку медитација? Нека вашиот партнер се придружи на сесија за медитација заедно за да се поврзе со вашите тела и здив. Јогата прави чуда и за духовната благосостојба.

Други идеи за тестирање вклучуваат меѓусебно посетување значајни места, поминување попладне во тивко размислување без електроника, извршување на добротворни дела и волонтерска работа.

Осмелете се радикално да си простувате еден на друг

Простувањето е чин на духовна сила и интегритет. Тоа е една од најтешките работи кога сме во врска, бидејќи грешките на нашите партнери често ги сфаќаме како особено сурови предавства.

Многу парови имаат тенденција да паѓаат во штетниот циклус на лутината. Факт е дека сите сме луѓе. Вие правите грешки исто како што греши и вашиот партнер. И двајцата ќе продолжите да бидете несовршени заедно – тоа е суштината на човековата природа.

Тоа е начинот на кој се справуваме со последиците од нашите грешки што ја прави целата разлика. Паровите кои практикуваат простување создаваат силна врска и совршени вештини за решавање конфликти. Овие парови остануваат заедно многу подолго и пријавуваат повеќе романтично задоволство во споредба со паровите кои собираат поплаки. Чинот на простување бара многу решителност и безусловна љубов, како и ставање на егото настрана.

Придобивките од простувањето се неколку. Го ослободувате целиот гнев и горчина кои инаку би можеле да го заматат вашето размислување и да се растоварите, така што ќе бидете многу поприсутни во моментот. Луѓето, кои им простуваат на своите партнери, пријавуваат пад на анксиозноста и депресијата според д-р Лиза Фајрстоун во статија за PsychAlive. (1)

Исто така, постои моќ во барањето прошка. Актот покажува трошење и подготвеност да се преземе одговорност. Запомнете дека е во ред да се погреши и потребна е многу сила да се признае кога сте повредиле со вашето однесување. Оправдувањето на вашите постапки може да го зачува вашето его, но не и служи на врската на долг рок.

Без разлика дали барате прошка или ја давате, треба да ја разголите душата и да достигнете нова висина на ранливост и отвореност со вашиот партнер. Ова е духовна интимност во својата најнеодамнешна форма.

Негувајте го внатрешениот мир и живејте во сегашноста

Овој совет има повеќе врска со вас како поединец. Често се вели дека анксиозноста е грижа за иднината, а депресијата е неспособност да се движите од минатото. Иако не е дијагноза, има одредена вистина во овие зборови бидејќи и анксиозноста и депресијата ни ја одземаат можноста да бидеме во сегашноста. Преземањето одговорност за себе и за вашето ментално здравје и духовност ја подобрува не само вашата лична благосостојба, туку и вашата врска. Една од основните работи за да се биде во здрава врска е да бидете добрo и избалансирани.

Живееме во бурни времиња, кои секојдневно ги тестираат нашите способности, па затоа преземањето сопственост и грижа за нашата лична, ментална и духовна благосостојба е важно уште повеќе од порано. Веројатно сте слушнале за внимателност, што е практика да се заземјувате во моментот. Истресете ја внатрешната скрипта што владее со вашите мисли и емоции. Многу е лесно да постоиш на автопилот.

Идентификувајте ги вашите духовни потреби, какви и да се тие – молитва, уметност или само гледање во ѕвездите навечер пред спиење. Најдете време да бидете внимателни и да бидете во сегашноста. Така ги прифаќате сите мали моменти што ги поминувате со вашиот партнер. Ја имате само сегашноста. Користете ја мудро.

Големите моменти – предлози, одмори, свадби и авантури – остануваат во сеќавањето, но помалите моменти се подеднакво слатки.

Разговарајте за личните планови и соништа за иднината

Изградбата на заеднички живот бара приземјување на истата страница во врска со тоа како ја гледате вашата иднина како двојка. Дали вашите индивидуални планови се усогласуваат едни со други? Што најмногу цениш? Иднината е многу небулозна работа. На крајот пристигнува, но како некој се подготвува за тоа и што очекува од тоа, открива многу повеќе за битието на една личност отколку што било друго.

Соништата на вашиот партнер откриваат што најмногу ценат и што му даваат приоритет. Овие дискусии се неопходни за да се изградат темелите на вашата заедничка приказна, но и да се отворат вратите за подлабоки теми, надежи, стравови и верувања.

На постара возраст, овој разговор може да ги покрие мислите и чувствата за задгробниот живот – последната граница. Да, непријатно и страшно е да се зборува за нешто толку морбидно, но ако можете да зборувате за најлошото нешто што се случува во животот, можете да зборувате за сè. Нема преостанати бариери, а тоа е врв на духовната интимност.

Ништо од ова не се случува во еден ден

Читањето на оваа статија значи дека водењето духовен живот е важно за вас, без оглед на неговата форма. Без разлика дали тоа е природата, карти од тарот или посета на храмот, сакате да го споделите овој длабоко значаен аспект од себе со личноста која најмногу ја сакате.

Да се сака некого, во извесна смисла, е скок на верата. Сосема е природно да се сака таква значајна блискост.

Разгледајте ја темата кога сте подготвени да разговарате што значи духовноста за вас и прашајте што значи тоа за нив. Можеби ќе сфатите каква улога игра во вашиот живот. Не плашете се да го користите вашиот партнер како звучна табла и да ја добиете нивната перспектива.
Духовноста е нешто толку длабоко лично што е тешко да се каже со зборови. Најдете го јазикот кој најдобро ги пренесува вашите духовни потреби и со храброст јасно да му ги пренесете на партнерот.

Останатото следи природно.

Share