КАТЕГОРИИ

Дали ни штети претераната мастурбација?

Вреди ли ни прекомерната мастурбация?

Честопати недостига отворениот дијалог за сексот и неговите придружни задоволства. И токму поради оваа причина ја поканивме д-р Гергана Крастева, која мирно и отворено да зборува за некои теми кои не засегаат и покрај загриженоста околу нив. Не заборавајте – сексот не е срам! Тоа е задоволство што треба да се случи со заедничка согласност

Важно е да бидете искрени со себе за тоа како се чувствувате кога станува збор за сексуалноста – вашите чувства се со приоритет, т.е. не е важно што велат луѓето, туку што сакате и што ви се допаѓа. Денес го нагласуваме самозадоволството. Тоа е најприфатливиот начин да го ослободите вашето тело од насобраната сексуална напнатост. Во денешно време, табуата околу мастурбацијата постепено исчезнуваат и мажите и жените се поотворено зборуваат за тоа.

Дали е секс мастурбацијата?

Мастурбацијата обично се поврзува со периоди кога нема интимни партнери. Сепак, според неодамнешните статистички студии, вреди да се забележи дека луѓето кои имаат редовен секс со партнерот имаат тенденција да мастурбираат почесто од оние кои немаат редовен секс. Можеби ова се должи на фактот што неодамна мастурбацијата се претвори од едноставна форма на сексуална практика во посебна интимна единица. Мислам дека ако порано мастурбацијата се сметаше за алтернатива на сексот, денес можеме да кажеме дека е донекаде независна од него.

Задоволувањето на сексуалниот апетит го намалува стресот, ја лекува несоницата и има еден куп други корисни ефекти врз телото.

Но, има ли штета од честата мастурбација и како тоа влијае на телото, либидото и психата? Колку много е премногу?

Тешко е да се дефинира „прекумерна мастурбација“, но научниците велат дека мастурбирањето повеќе од 3 пати неделно се смета за нездраво.  А кои сме ние да ги предизвикуваме научниците? Сепак, сакам да посветам посебно внимание на секојдневното самозадоволување. Нагласувам – не несаканите ефекти од мастурбацијата, туку последиците од нејзиното прекумерно практикување.

Дали претераната мастурбација доведува до потешкотии во сексуалниот однос?

Овој (д) ефект се однесува на двата пола, и врзани и неврзани. Се покажа дека пречестата мастурбација води до губење на интерес за сексуален однос. Тоа влијае на физичките и менталните аспекти на заедничкиот секс. Кај мажите преовладуваат физиолошки настани –  тешкотии во ерекцијата и ејакулацијата. Кај жените може да се појави апатија и недостаток на сексуална иницијатива. Кај жените може да се појави апатија и недостаток на сексуална иницијатива. Чудната работа овде е што човек престанува да бара и секс и интимност. Интимноста е клучен момент во човечките односи и не може да се замени со мастурбацијата. Често мажите кои премногу мастурбираат имаат сериозни тешкотии да ја доведат својата партнерка до оргазам. И нивната еректилна функција се влошува – не само со бројот на ерекциите, туку и со нивното квалитетно одржување за време на сексот. Преку мастурбацијата го запознаваме нашето тело, разбираме што сакаме и како ни се допаѓа, што е многу убаво. Лошата работа е што колку полесно и почесто завршуваме сами, толку потешко ќе завршиме кога некој друг ќе не допре. Чисто на ментална основа, тоа е затоа што веќе сме го научиле нашето тело на лесен и ефикасен начин за постигнување оргазам, а со тоа што му даваме нешто ново (во овој случај партнерот), побавно реагира на дразбите. Еден вид: „Ако сакате работата да се заврши како што треба, направете ја сами“. Ако премногу често мастурбирате, ризикувате да станете помалку подложни на други видови сексуална стимулација кога не сте сами. Одделно, работите кои порано ве возбудувале лесно, по честата мастурбација, може да престанат да регистрираат возбуда, што ќе ве поттикне да барате поинтензивни фантазии или визуелни помагала.

Дали мастурбацијата е ментално растројство?

Темата за пореметувања во однесувањето и менталните нарушувања се повеќе и повеќе се дискутира, што е сосема нормално – за да разбереме нешто, мора да имаме доволно информации за тоа. Тука е местото каде треба да се обрне внимание на т.н „Компулзивна мастурбација“ или со други зборови – дали честото мастурбација може да доведе до зависност? За жал, одговорот е едноставен и јасен – „да, може“.

Процесот на зависност од мастурбација е малку поинаков. Тука нема увоз на надворешни материи (како наркотиците), но има ослободување на внатрешни хемикалии при самиот чин. Возбудувањето на мастурбацијата и достигнувањето на оргазмот го стимулираат лачењето на овие супстанции, кои се нарекуваат „внатрешен систем на награди“. Со други зборови, мозокот почнува да копнее за ова „возбудување“ и зависникот учи да постигнува оргазам побрзо и почесто. Покрај тоа, тој се навикнува на чувството на мастурбација, понекогаш додека „нормалната“ сексуална активност не е задоволителна. Покрај тоа, може да се појават симптоми како што се зголемена анксиозност и депресија, недостаток на внимание, проблеми со меморијата и концентрацијата, социјална анксиозност итн. Овде некој би го поставил прашањето – како да знам дали сум зависник? Единствениот метод за проверка е да се одморите од мастурбацијата. Престанувањето на одредено време (по можност барем еден месец) јасно ќе покаже како се чувствувате и колку и како го чувствувате нејзиното отсуство во секојдневниот живот.. Тестот е целосно комплетен со резултатот – ако успеете да го положите, веројатно не сте зависни.

 Препораки на темата?

Мастурбацијата сè уште се смета за еден од најдобрите отвори за стрес. Потсетувам дека дури и кратките паузи од неа значително придонесуваат за сексуалниот тон. Јас лично гласам за здрава мастурбација со една рака (од очигледни причини). Како заклучок, сакам да кажам дека овие редови не допираат до вас за да ви го ускратат самозадоволството. Најдете го неговото место во вашиот живот и научете да го контролирате – тоа зависи од вас, а не вие од него!

 

Ако имате дополнителни прашања, не двоумете се да контактирате на [email protected]
А еве 5 совети за подобрување на сексуалната самодоверба.

 

Share