Менструација

Дали КОВИД-19 влијае на вашиот менструален циклус?

Влиянието на COVID-19 върху менструалния цикъл

Не можеме да го пропуштиме огромното влијание на пандемијата КОВИД-19 врз човештвото. КОВИД-19 инфекцијата обично е поврзана со респираторни симптоми, како што се кашлица, треска или отежнато дишење. Како и да е, тоа исто така може да влијае на другите системи на нашето тело, како што се дигестивниот, нервниот или кардиоваскуларниот систем. Се поголеми докази сугерираат дека инфекцијата со КОВИД-19 може да влијае и на вашиот менструален циклус. Зборувајќи генерално, ова може да биде предизвикано од самиот вирус или од стресот што го предизвикува на телото. Да не ги заборавиме и потребните прилагодувања на животниот стил, што исто така може да влијае на менструалниот циклус. Ајде да го разложиме она што го знаеме досега, продолжете да читате подолу!

КОВИД-19 инфекција и менструација

Премногу е рано да се каже со сигурност што точно се случува што доведува до нарушување на нормалната шема на женскиот период, бидејќи треба да се спроведат повеќе студии. Се смета дека инфекцијата го стресува телото, што доведува до забележителни промени во менструалниот циклус. КОВИД-19 инфекцијата е вирусна инфекција. Вирусни инфекции ги ставаат човечките тела под стрес и процесите на овулација и менструација може да се остават настрана бидејќи нашиот имунолошки систем се бори против вирусот. Периодните промени за време на КОВИД-19 се слични на оние на други болести како што се грип или настинка.

За среќа, една студија известува дека ендометриумот (внатрешната обвивка на матката) е веројатно безбеден од вирусот, бидејќи има ниско ниво на рецептори со кои се врзува коронавирусот (т.н. рецептори ACE2). Друга студија, од друга страна, проценува податоци за 177 жени со менструација со инфекција со КОВИД-19. Промена во регуларноста на менструалниот циклус е откриена кај 25% од жените.

 

Која може да биде причината што стои зад овие резултати? Размислувајќи гласно, жените имаат овулација од една причина – да забременат. Кога не сакате да забремените? Кога сте болни. Со други зборови, дисрегулацијата на менструалниот циклус предизвикана од инфекција со КОВИД-19 може да се смета како заштитен механизам и за самата жена и за потенцијалното потомство. Мајката природа е неверојатна!

 

За среќа, истражувачите забележуваат дека повеќето учесници во студиите се враќаат во нормален волумен и должина на менструацијата неколку месеци по инфекцијата со КОВИД-19.

 

Кои се пријавените промени?

 

Сумирано, некои од најпознатите промени во менструалниот циклус вклучуваат:

 

  • Полесни периоди од вообичаеното
  • Потешки периоди од вообичаено
  • Почеста менструација (помалку од 24 дена)
  • Подолго времетраење на менструацијата (крварење подолго од 7 дена)
  • Често крварење помеѓу периоди
  • Прекумерни крварења
  • Пропуштени периоди (поминувајќи два или повеќе месеци без периоди)
  • Полоши симптоми на ПМС

 

Пандемичниот стрес влијае на менструалниот циклус

 

Живеењето за време на пандемија може да биде исклучително стресно. Многу луѓе се грижат за своето здравје и здравјето на своите најблиски, други минуваат низ непријатност при работа од дома, луѓето постојано се прашуваат кога работите ќе се вратат во нормала … Бидејќи менталното и физичкото здравје се силно поврзани, сите оние негативни емоциите можат да влијаат на сите системи во нашето човечко тело, вклучувајќи го и нашиот репродуктивен.

 

Многу жени мораа да променат многу работи во врска со нивното секојдневие во текот на изминатата година. На пример, секојдневните рутини и навики за јадење, спиење и вежбање се предмет на промена. Ова може да предизвика одговор на стрес и да влијае на менструацијата.

 

Стресот сам по себе го зголемува нивото на кортизол, што влијае на менструацијата. Зошто? Бидејќи се знае дека стресот ја нарушува оската на хипоталамо-хипофизата – хормоналниот систем што го поврзува вашиот мозок со јајниците. Стресот и хормоналната нерамнотежа можат да доведат до PCOS (синдром на полицистични јајници) кај жените. Стресот исто така може да предизвика нерамнотежа на инсулин, кој исто така е поврзан со PCOS.

 

Конечно, ако случајно сте собрале лоши навики од минатото – докажано е дека зголемената злоупотреба на алкохол или тутун и промените во телесната тежина ја нарушуваат хормоналната рамнотежа.

 

Како заклучок, не е важно дали е пандемија или не, секоја стресна ситуација може да го смени нивото на хормоните и да предизвика жената да нема редовна менструација или да има други промени во менструалниот циклус. Главно, затоа што овулацијата престанува. Но, да не заборавиме дека промените во периодот исто така можат да сигнализираат нешто посериозно со вашето здравје. Повеќе серозни симптоми бараат консултација со специјалист за акушерство и гинекологија. Ако пропуштивте период поради стрес, тоа обично не претставува голема здравствена грижа. Меѓутоа, ако сте сексуално активни, дури и ако сте на медикаменти за контрола на раѓање, пропуштениот период може да наложи тест за бременост.

 

Share