Задоволство

Дали вашето задоволство е до мерка? Водич за зголемување на исполнувањето во вашиот живот.

Животот богат со задоволство е среќен живот. Потрагата по задоволство е благородна причина. Секој сака да се чувствува добро за себе и да има повеќе од она што го прави среќен.

Тоа е потреба која се наоѓа во сржта на самата човечка природа. Така направете ги бројките, видете колку задоволство всушност добивате од вашиот живот и подигнете ја границата.

Но, дали може воопшто да се измери задоволството?

Задоволството значи многу работи за различни луѓе. Секој човек различно го доживува и има уникатен став за тоа што му носи радост, а што не. Зборуваме за „недобивање доволно задоволство“ и „тоа е преголемо задоволство за преземање“, но квантифицирањето на таква апстрактна идеја остава многумина збунети.

Дали постои начин да се измери како се чувствувате?

Можеби, постои. Треба само да ги погледнете сите работи кои предизвикуваат задоволство. Прегратка од роднина која одамна ја немате видено. Комплимент за фризура или облека. Пофалби на работа. Сите овие се места за барање задоволство.

Добра вест, секој момент значи задоволство.

Наједноставниот начин да го измерите задоволството во вашиот живот

Ајде да работиме на ова заедно и да видиме каде можете да го зголемите задоволството во вашиот живот. За да успее ова, ќе треба да бидете искрени со себе. На крајот на краиштата, никој друг нема да го види ова.

За да го олесниме овој процес, ќе го поделиме вашиот живот во четири категории за да ви дадеме поконкретна насока при мерењето на задоволството. Ако сакате бројки, тогаш бодирајте ја секоја област користејќи основна скала од 1 до 10.

Ако не сте личност со бројки, тогаш напишете „Донекаде сум задоволен“, „Јас сум многу задоволен“ и „Не сум задоволен“ за секоја област. Идејата е да се добие општо чувство за нивото на вашето задоволство наместо да се осудувате себеси. Тоа е тоа.

Сега да ги оцениме четирите области:

  • СЕБЕСИ: Како се чувствувате за себе? Дали сте задоволни од начинот на кој изгледате, колку тежите, како се грижите за себе или за вашите вредности и развој?
  • КАРИЕРА: Дали сте возбудени да одите на работа наутро? Дали сте задоволни во вашата тековна линија на работа? Дали сте задоволни од вашето ниво на образование или професионален развој?
  • СЕМЕЈСТВО И ПРИЈАТЕЛИ: Дали сте задоволни со луѓето со кои сте опкружени? Дали нивното присуство ви носи радост? Дали овие односи се значајни и ве поддржуваат?
  • ЉУБОВ: Дали сте задоволни од вашиот љубовен живот? Дали вашиот сексуален живот е пријатен? Кога станува збор за љубовта, размислете за секој детал, без разлика дали станува збор за флерт или грижа за себе после една ноќ на страст. Тестот Surecheck е еден од начините да го обезбедите вашиот мир на умот.

Сега, без разлика какви се резултатите, знајте дека нема ништо лошо со вас. Особено ако се случи да постигнете низок резултат. Животот е таков. Ќе напредувате во некои области и ќе се борите во други. Не постои постојана состојба на совршено задоволство и блаженство. Во спротивно, живеењето би било досадно.

Пристапете кон сите резултати со самосочувство и можност за самоевалуација. Сè што може секој од нас да направи е да се труди да биде малку подобар од претходниот ден и да работи на својот личен развој.

Сега кога го знаете вашиот резултат, ајде да најдеме начини да го подобриме вашето ниво на задоволство

Определете што ќе ви донесе повеќе уживање во секоја од овие четири категории со избирање на единствена, остварлива цел. Најдобро е да размислите за нешто што е едноставно и остварливо во моментов без да морате да воведете драстична промена во вашиот живот. Целта е да се изгради импулс за да може промените да се случат без напор и конзистентни мали победи да се градат кон големи трајни промени.

Земете ја на пример самодовербата. Што можете да направите за да се чувствувате уште малку позадоволни од вашата физичка или емоционална состојба? Едноставните цели овде може да бидат поставување подобра рутина за спиење или намалување на времето поминато на социјалните мрежи. Не треба да трошите пари за да го постигнете ниту едното ниту другото (во споредба со целосна промена на гардероба, на пример), и имате корист од непосредното позитивно влијание и на телото и на умот.

Општо земено, добро правило е да видите каде можете да го намалите стресот и каде можете да го збогатите вашиот живот со пријатни искуства. Понекогаш е доволно да се негувате себеси, да планирате ден со забавни активности како одење во музеј или уметничка изложба и да се почестите со прекрасен оброк.

За да добиете повеќе задоволство од вашите пријателства, можете да донесете свесна одлука почесто да разговарате со вашите најблиски пријатели. Или организирајте филмска вечер за да создадете нови спомени. Во зрелоста, одржувањето на блиски пријателства бара упорност. Со вашата работа, примерна цел може да биде да погледнете кои нови вештини би сакале да ги развиете преку курс, обука или да истражувате нови можности за кариера.

Ако сте single, примерна цел е да излезете и да се дружите или да побарате од пријателите да вe запознаат со некого. Blind dates се прекрасен начин да се запознаете со некого со малку чувство за авантура. Ако сте во посветена врска, размислете за нов начин да поминувате време еден со друг.

Кога сме на тема љубов, како да извлечете повеќе од вашата романтична врска?

Љубовта и задоволството одат рака под рака. Помеѓу физичката хемија и длабоката емоционална интимност, за многумина здравата грижлива врска е извор на најголемо задоволство и среќа. Од колегите, семејството и пријателите, вашиот партнер е личноста со која поминувате најмногу време (особено ако живеете заедно или сте во брак со деца). Ако вашата врска не се одвива без проблеми и други области во вашиот живот веројатно ќе страдаат.

Па, како да ја подобрите вашата врска?

Секоја врска може да биде малку подобра без разлика како изгледа. Сродните души не се пронајдени.

Тие се создадени и да се има партнер кој е доверлив како тестот Surecheck бара работа. Оваа работа започнува со одредено ниво на самосвест за вашата улога како партнер во врската и што сакате од неа

Проценете каде сте како двојка. Дали живеете заедно? Дали сакате да стигнете до овој чекор? Дали споделувате големи животни цели? Што е со вредностите? Како е вашата комуникација? Дали времето поминато заедно ве исполнува? Дали добивате доволно задоволство во спалната соба? Одговорот на овие прашања бара многу размислување и непоколеблив поглед на она што остана неискажано.

Вооружени со ова знаење, време е да го вклучите вашиот партнер. Потребна е искрена, но сочувствителна комуникација за да се решат сите пропусти или грешки. Само тогаш и двајцата можете да работите кон заедничка цел.

Проблемите во спалната соба лесно се решаваат со заедничко истражување на вашите телата. Одвојте време да бидете присутни еден на друг во спалната соба и да ги слушате вашите потреби. Сега е време да си играте и да се насочите еден со друг за да откриете нови области на сензуално задоволство. Се разбира, физичката интимност не е крај. Еден од клучевите за среќа во секоја романтична врска, без разлика дали таа штотуку започнала или имала децении да созрее, е да останете присутни еден со друг.

Посветете време да излегувате на состаноци и да го изградите тој првичен сексуален набој што доаѓа толку природно за време на периодот на меден месец. Вообичаено е да се чувствувате самозадоволно штом ќе се откачат розовите очила и ќе се вклопите во ритам. Задоволството не успева долго во таква средина.

Забележете што ви носи радост и надградете се на таа основа. Зборувајќи и да бидете присутни за другиот е начинот на кој го разгорувате пламенот на љубовта што трае.

Среќно на вашето патување кон повеќе задоволство

Сега сте подготвени да тргнете и да го барате животот што треба да го имате. Како што напредувате, погрижете се да погледнете наназад од каде сте започнале и да ги запишете вашите успеси. Помага да имате пишана евиденција за она што сте го постигнале за да можете да цените колку далеку сте стигнале.

Животот е непредвидлив и никој не може да предвиди што ќе дојде на патот, но најдете мир во работите што можете да ги контролирате и бидете доволно смирени за да ги прифатите оние што не можете. Гордете се каде што можете и пред се биди љубезен кон себе.

Самосвеста и самосочувството се на крајот најдобрите алатки за градење среќен живот дури и наспроти најголемите животни предизвици.

Share