Задоволство

Водич за подобрување на задоволството во спалната соба

Сексот е одличен – не е шокантно откритие, туку вистина на која вреди да се потсетите.

Докажано е дека го подобрува физичкото здравје и ја подобрува менталната благосостојба. Да не зборуваме дека го обликува начинот на кој се однесувате со другите и како ја гледате љубовта.

Разбирање на вашата врска и сексуалниот живот

Зрелите врски се изградени врз основа на физичката интимност и блискост, без разлика дали всушност имате секс или не. Дали врската може да опстане без секс? Да. Сексот не е секогаш неопходен, но за многумина е важен дел од здравата, исполнета врска.

За многумина сексот може да биде леќата низ која ги гледаме нашите партнери и игра значајна улога во динамиката на врската. Кога постои неусогласеност помеѓу сексуалното задоволство на двајцата партнери, се појавуваат проблеми, а некои парови дури и раскинуваат поради секс. Ако се чувствувате дека е проблем сексуалното задоволство, тогаш е време да го оцените вашиот став кон сексот и да погледнете колку сте задоволни од него.

Во хетеросексуалните врски, „процепот во оргазмот“ се однесува на нееднаквоста во зачестеноста на оргазам што го доживуваат мажите и жените за време на сексот. И покрај обидите да се минимизира ова прашање со сугерирање дека жените се или помалку способни или помалку заинтересирани да доживеат оргазам, таквите аргументи беа отфрлени. Жените знаат дека таквите предлози се целосно невистинити, дури и само врз основа на зачестеноста на оргазмите што ги доживуваат додека мастурбираат, за разлика од тоа додека имаат секс со партнерот – што е многу поретко. Овој процеп на оргазам може да се намали во врската преку комуникација, разбирање, отвореност и напор од двете страни. Сексот на крајот на краиштата е тимски спорт.

Задоволството во спалната соба исто така е во корелација со други области во вашата врска, како што се ментална, емоционална и духовна интимност, јасна комуникација и постојана поддршка. Ќе добиете позначајна и уште посигурна врска со вашиот партнер, ако тој е тука за вас дури и во помалку секси моменти, како на пример да направите тест Surecheck.

Свеж, нов начин за мерење на сексуалното задоволство

Долго време сексуалното задоволство е сведено на механиката на секс и постигнување оргазам. Овој став едноставно го игнорира богатиот јазик на сексуален допир, флерт, предигра, интимност и ментална стимулација кои придонесуваат за сексуално задоволство. Сите горенаведено можаат да го направат вашето искуство во спалната соба многу по…секси.

Но, зошто да се измери на прво место? Едноставно кажано, тоа е затоа што сакаме повеќе. Луѓето постојано го мерат своето задоволство во животот.

Важноста на сексуалната активност не треба да се потценува. И покрај фактот дека некој може да биде среќен и здрав без секс, за многумина, исполнетиот сексуален живот е суштински аспект на целокупната благосостојба и е длабоко поврзан со квалитетот на животот. Сексуалната активност нуди многу бројни придобивки за здравјето и благосостојбата, како што се намалување на стресот, намалување на крвниот притисок и нивото на кортизол и подобрување на имунитетот.

Затоа е толку важно да го измерите сексуалното задоволство и да го правите тоа на начин што ќе земе во предвид сè, а не само механиката. Може да имате многу позадоволителен сексуален живот отколку што мислевте.

Кој е најдобриот начин да се измери колку задоволство добивате?

Не постои математичка формула која ќе ви каже колку сте објективно задоволни со вашиот сексуален живот. Се работи за тоа колку вашата реалност се совпаѓа со сексот што посакувате да го имате. Потребна е малку интуиција, анализа и желба.

Пред да почнете да размислувате за вистинскиот секс што го имате, паметно е да го процените остатокот од вашиот живот. Сексуалното задоволство е само едно од нивоата на задоволство. Ако сте под голем стрес или поминувате низ големи животни промени или психички не сте на вистинското место, голема е веројатноста дека нема да уживате во сексот со ист интензитет. Мудро е да се осврнете на некои работи во вашиот живот, како што се самодовербата и грижата за себе.

Дали вашиот ум е на вистинското место? Дали се грижиш за себе? Ова се протега на сексуалното здравје, практикувањето безбеден секс и чувството на безбедно (на пример, ако е потребно, да знаете дека ве чека тест Surecheck).

За сексуалната интимност и задоволство, постојат неколку прашања што вреди да се истражат. Дали сè уште се додворувате? Дали сте задоволни од зачестеноста на сексот? Или вниманието што го добивате од партнерот во и надвор од спалната соба? Дали сте авантуристи? Дали сексот е разновиден? Дали  се случува спонтано? (Сите веројатно сме го примиле порака „сакаш да имаме секс“доцна во ноќта  и сме прифатиле и ако искуството било бесмислено.) Паѓањето во одредена рутина често го намалува сексуалното задоволство со текот на времето.

Дали ви е удобно да комуницирате за секс со вашиот партнер? Кои се начините на кои вашиот партнер може да го зголеми вашето задоволство во и надвор од спалната соба? Кои активности би сакале да бидат дел од вашиот сексуален живот?

Вашите одговори ви даваат груба идеја како го оценувате вашиот сексуален живот и ве упатуваат во насока каде треба да се случи подобрување.

Сега да дојдеме до добриот дел – корисни совети што можете да ги практикувате токму сега

Првиот принцип на задоволство е да не присилувате ништо. Сексуалното задоволство не е испит што треба да се полага. Нема совршен резултат. Сфатете го животот како бескрајно истражување и разбирање на она што го посакувате и што ви носи најголемо задоволство. Како што преминувате во различни животни фази и вашето тело се менува, некои сексуални активности што порано ги сакавте може да не го испорачаат истото задоволство, а други може да го заземат нивното место.

Само слушајте.

Слушајте го вашето тело и направете го тоа без осудување или срам. Исто така, слушајте го вашиот партнер кога разговарате за вашите потреби и преференции. Отворената и јасна комуникација е најголемиот дел од работата без разлика дали сте со вашиот партнер со години или штотуку сте почнале да се гледате. Споредете ги белешките за тоа што секој од вас смета дека е секси, сексуалниот нагон и идеите за тоа што можеби сакате да пробате еден со друг. За таква вежба важно е да оставите расудување и слободно да ги истражувате вашите фантазии.

Спонтаноста и експериментирањето даваат најдобри резултати за жив и активен сексуален живот. Откријте го вашето чувство за авантура за да испробате нова позиција или да им вдахнете живот на фантазиите за играње улоги. Дали сте имале секс во сите делови од вашиот дом? Можеби сега е време да го промените. Или зачинете ги работите со посветување цела ноќ на задоволството на вашиот партнер, каде што ќе му ја исполните секоја желба. За што и да се одлучите, разговарајте претходно за да кажете како работите треба да напредуваат и да ги одржувате подеднакво пријатни.

Не треба да се плашите да му давате инструкции на партнерот. Секое тело е уникатно, а твоето не се разликува. Одвојте време да го водите партнерот за тоа што ви се допаѓа, а што не. Ако се обидувате повторно да ја запалите почетната сексуална искра која е малку избледена, фокусирајте се на интимниот допир само за да го намалите притисокот. Масирањето меѓусебно е испробан и вистински метод за поддршка на телото овде и сега и за синхронизирање. Откако ќе се опуштите, можете да продолжите оттука.

Не се зборува доволно за доблеста на забавување. Да, возбудливо е да се изгуби сета самоконтрола и да не можете да се држите подалеку еден од друг. Но, не е секој секс таков. Сигурно не цело време. Понекогаш е подеднакво, ако не и повеќе, задоволувачко да се достигне кулминација почнувајќи со романтична вечер секси облекување, исклучување од електроника и одвојување време.

Последното нешто што треба да се земе предвид е дека задоволувачкиот сексуален живот бара повеќе од сурова страст, туку нежност, интимност, сочувство и усогласување со вашето тело и партнерот.

Кога ќе направите простор за сите, ќе можете да постигнете подлабоко задоволство не само во спалната соба, туку и во вашите романтични врски оттука натаму.

Share