Задоволство

Водење на добар живот според 5-те нивоа на задоволство

Да ​​зборувате на јазикот на вистинското задоволство значи да го знаете вашето место во светот.

Задоволството често се доживува како минливо и површно чувство. Сепак, живеењето на живот полн со задоволство не е само потрага по моментална среќа, туку начин целосно да се разберете себеси и да имате живот вреден за живеење.

Со прифаќање на задоволството во сите негови форми и наоѓање во вашиот секојдневен живот, можете да го развиете чувство на задоволство што се преведува во подлабоко чувство на благосостојба.

Време е да се преиспита природата на задоволството

Задоволството има многу повеќе димензии отколку што може да помислите на прв поглед. Животот ви нуди нешто ново за уживање секој ден, а вашата задача е да ја проширите вашата палета. Обидувајќи се да ја открие природата на задоволството, антропологот Лајонел Тајгер го создаде моделот „Призма на четири задоволства“. Секоја точка од призмата претставува различен вид на задоволство, и тие се:

  • Физичко задоволство: допирот, вкусот и мирисот доминираат во оваа категорија. Задоволствата овде се едноставни и доаѓаат од тактилни и физички искуства. Тие се интимни, приватни и лични.
  • Социјално задоволство: Ова задоволство произлегува од нашето чувство на припадност. Како општествени суштества, ние луѓето уживаме многу да се усогласиме со нашата природа и да формираме блиски односи со другите. Чувството на прифаќање и сигурност е дел од него, како и социјалниот статус.
  • Ментално задоволство: Ние сме и решавачи на проблеми и бараме интелектуална стимулација. Работата на нашиот ум да стекнеме ново знаење, да решиме загатка или да стекнеме некоја вештина ни носи уникатно задоволство.
  • Идејно задоволство: Последниот вид на задоволство оди подалеку од нашето физичко постоење. Овде се занимаваме со нашите вредности, етика, верувања и духовни определби. Да се ​​живее во хармонија со нашите вредности е најдлабоко задоволство.

Замислете ја призмата како компас кој ви овозможува подобро да се запознаете себеси. Истражете ги вашите најдлабоки желби и стекнете поголемо самоспознавање. Ако некогаш сте се запрашале што ве крева од кревет секое утро, призмата ќе ве води до подлабоки вистини.

Кои се 5-те нивоа на задоволство?

Tiger Prism, како и кај повеќето модели, е ограничена по тоа што ниедно задоволство не се вклопува во само една категорија. Не постои чиста форма на секоја категорија на задоволство. Тие беспрекорно се вклопуваат во прекрасни варијации кои се уникатни за секој човек.

Затоа, подобро е да ги распоредите сите задоволства во хиерархија, почнувајќи од наједноставните и движејќи се погоре и повисоко додека размислувате и стекнувате длабока врска со себе.

Ниво 1: Задоволство на сетилата

Речникот на сензуални задоволства е огромен. Од искусниот допир на раката на саканата личност до меката прегратка на ќебето штотуку извадено од машината за сушење – телото препознава многу сензации кои се едноставно пријатни. Овие се мали секојдневни задоволства кои не опкружуваат и чекаат да ги искористиме максимално.

Кој не сака топол туш после долга прошетка на студ? Овие тактилни искуства се начин на кој ние комуницираме со светот и учиме за нашето место во околината.

Една од грешките што често ја правиме кога станува збор за сензуалните задоволства е да побараме повеќе и да се препуштиме на неа, често пати премногу од добра работа може да се претвори во горка. Наместо да развиете голем апетит, останете целосно присутни во моментот.

Колку и да е мал пријатниот момент, ако се потопите во сензацијата, ќе ги изострите сетилата и многу подобро ќе ја цените и најмалата радост во животот.

Ниво 2: Задоволството од интимноста

Интимноста е одличен извор на задоволство што можете да го извлечете од сите видови врски. Пријателите го споделуваат својот живот со цело срце. Менторите и студентите наоѓаат интимност во чинот на споделување знаење и мудрост. Самото родителство е доживотно патување на интимност бидејќи родителот и детето си ги обликуваат животите.

Низ објективот на романтичната љубов, интимноста созрева и инспирира. Потрагата по сродна душа е приказна стара колку и светот. Секое заедничко искуство е исполнето со интимност, а одличниот секс се претвора во длабока љубов затоа што се грижите еден за друг.

Довербата и љубовта се мускули кои треба да ги вежбате за да постигнете интимност во вашите врски, бидејќи за да се сака некого е потребна храброст и дарежливост. Тоа значи да се биде сигурен во вашиот партнер, да му верувате дека ќе биде тука за вас во моменти кога чекате резултати од тест за бременост Surecheck.

Ниво 3: Задоволството од работата што ве исполнува

Во некои аспекти, денес е особено предизвик да се добие задоволство од работа што ве исполнува. Заглавени во повторувачка работа која ретко ги задоволува вашите потреби како личност, тешко дека имате време или енергија да посветите на нешто што е важно. Не помага тоа што општеството ги турка луѓето да го монетизираат секој талент и вештина за втора работа.

Радоста да се работи за себе е единствено задоволство. Тоа е секоја активност во која се занимавате без да ви треба посебна причина. Ослободете се од сите мисли што можеби ги имате за продуктивноста или постигнување цели. Префрлете го вашиот фокус о на резултатите на работата што ви ја хранат вашата душа.

Се работи за процесот, а не за резултатот. Оставете го перфекционизмот и однапред смислените размислувања. Наместо тоа, пронајдете сопствено темпо и со доволно вежбање, можете да дојдете до состојба во која самата работа може да тече. Во оваа категорија можете да најдете и несебична работа како што се волонтирање и добротворни цели.

Ниво 4: Задоволството од креативноста

Можеби мислите дека креативноста е резервирана само за уметниците, но тоа не е. Секој има капацитет да создаде и донесе убавина на светот. Радоста на креативноста е да го пронајдете она што ве мотивира и да го канализирате. Тоа е една од врвните слободи што можеме да ги постигнеме.

За да ја искористите креативноста и да ја претворите во извор на задоволство, започнете со проширување на вашата дефиниција за самата креативност. Додека пишувањето поезија или сликарството се очигледни примери, креативноста може да се најде во поедноставни дејства како создавање на прекрасен простор за живеење. Всушност, фенг шуи го трансформира едноставниот чин на уредување на мебелот во уметничка форма.

Клучот за пристап до креативноста е да пронајдете активност што ви носи радост и цел.Ослободете се да истражувате различни аспекти на таа активност. Дали сакате да готвите? Тогаш, радоста на креативноста доаѓа од експериментирање со нови комбинации на вкусови или пробување на различни техники за украсување торта.

Ослободете се од егото и притисокот да дадете конкретни резултати и оставете ја вашата имагинација да ве води без очекувања или однапред смислени идеи.

Ниво 5: Задоволството од духовните определби

Последното скалило на скалата е задоволството од духовните определби и најтешко е да се искачиш затоа што е тешко да се води духовен живот. Современите вредности даваат приоритет на продуктивноста, опипливото и научното. Има малку простор за метафизичкото, а малку време за седнување и размислување.

Сепак, има толку многу задоволство што може да се добие со застанување на секунда за да се восхитуваме на светот околу нас. Комуницирањето со природата е јасен пример за духовна потрага што нè потсетува дека не сме одвоени од природата, туку само дел од неа. Секоја духовна пракса паѓа тука, без разлика дали е тоа учество во организирана религија, или медитација, па дури и читање тарот карти. Ова се активностите што луѓето ги преземаат за да се поврзат со нешто повисоко од себе.

За жнеење на плодовите на духовните практики е потребно време и посветеност. Без разлика дали тоа е Бог, Природата или самиот Универзум со кои сакате да комуницирате, единствениот начин да стигнете до место на свесност е со забавување и предавање на вашето его.

Можеби најголемата работа што треба да ја направите овде е да се исклучите од вашиот внатрешен монолог. Заборавете на вашата листа со задачи, пријателот кој кажа груб збор или песната што моментално се повторува во вашата глава. Полесно е да се каже отколку да се направи, но има мали нешта што можете да ги вежбате сега за да стигнете до тоа место – кратки медитации, вежби за внимателност или кратки прошетки во природа без никаков дигитален уред во џебот.

Задоволството е патување.

Се ограничувате себеси гледајќи го задоволството како дестинација, наместо почеток на нешто ново. Доживувањето на пријатните моменти што ги нуди животот е отворена покана да истражувате надвор од вашата комфорна зона. Ова е двојно точно кога го правите тоа со сигурен партнер. Surecheck знае нешто или две за плодовите за задоволство и колку тие можат да бидат наградувачки. Потребна е само малку храброст.

Не е неопходно постојано да барате задоволство, бидејќи тоа може да ги изгасне вашите чувства. Во ред е да не сте добро и да не сте здрави за да го доживеете целиот опсег на човечки емоции.

Нема дестинација. Кога ќе го отстраните притисокот од брзањето каде треба да одите, што треба да правите и кој треба да станете, тогаш животот навистина може да започне.

А задоволството е вашиот најсигурен водич.

Share