Интимност

Атлас на допир: Разбирање на физичката интимност надвор од спалната соба 

Атласът на докосването: Разбиране на физическата интимност отвъд спалнята  

Kога зборуваме за интимност, прво на ум ни доаѓа физичката интимност. 

Првиот тест со кој се соочува секоја врска е дали можете да ја одржите физичката хемија. Дали си добар бакнувач? Дали вашиот допир предизвикува возбуда? Дали е убаво чувството да се биде во личниот простор на вашиот партнер? Сите овие се клучни фактори за да се одреди дали врската е остварлива на прво место.

Физичкиот допир е универзален јазик и остава длабок отпечаток. Кој може да го заборави првиот пат кога ја бакнал саканата личност? Или возбудата од држење за раце и возбудата од чувството на нивните раце на вашето тело? На почетокот на врската се опивате на допир.

Од сите видови на интимност, ова е убедливо најдискутираниот и најчесто искусен на почетокот на секоја врска.

Важно е да не ја помешате физичката интимност со сексуалната интимност.

Дали физичката интимност е исто како сексуалната?

Физичката интимност се меша со сексуална интимност и обратно. И двете бараат физички допир, но не се исти. Физичката интимност е широка категорија. Тоа е блискоста што ја имате со вашиот партнер внатре и надвор од спалната соба. Со оглед на тоа што сексуалната интимност е она што го задржувате во спалната соба (или не, ако имате авантуристички дух).

Дополнително, физичката интимност не е исклучиво резервирана само за романтични врски. Многу пријателства вклучуваат физичка интимност. Прегратките се универзален јазик на пријателството. Сите сме имале еден пријател, кој прави одлична масажа на рамениците, ви помогнал да ја поправите косата, се гушка под ќебе за време на страшен филм или кој ви помогне да врзете вратоврска.

Сите овие се примери на физичка интимност кои не се својствени сексуални. Да, ги гледаме сите овие видови на допири во романтичните врски, но тие не постојат секогаш во романтичен контекст.

Сексуалната интимност, од друга страна, вклучува прегратки, држење за рака, играње со коса и седење во скут еден со друг и ги зајканува истите. Овде допирот има поинакво значење и се користи за иницирање секс. Сосема е вообичаено да се видат нови парови кои физички не можат да ги држат рацете еден со друг, и тоа е природно.

Можете да ја разделите физичката интимност од сексуалната интимност, а спротивното во основа е невозможно.

Емоционалните и меѓучовечките нарушувања влијаат на физичката интимност

Според Алберт Мехрабијан, истражувач на говорот на телото, приближно 55% од комуникацијата е невербална. Говорот на телото е врвниот покажувач на вистината. Ако се појават проблеми во врската, првото нешто што треба да трпи е физичката интимност. Повеќе го чувате личниот простор и се повлекувате од партнерот.

Од другата страна, станувате свесни за неподготвеноста на вашиот партнер да биде блиску до вас. Дали почнавте да спиете далеку еден од друг во кревет? Дали физичкиот допир стана редок? Дали некој од партнерите трепка или се повлекува кога ќе се допре? Постојат различни причини зошто се случува:

  • Страв од интимност. Не е невообичаено некој од партнерите да има несигурност со своето тело или претходна траума околу допирот. Интимноста значи да се биде ранлив и многумина од нас не сакаат да се отворат себеси, да не бидат повредени.
  • Губење на доверба. Довербата во врската е свето. Дури и најмалата скршеница има моментален ефект врз блискоста. Чувството на недоверба кон партнерот може да предизвика напнатост на вашето тело.
  • Неискажани работи. Понекогаш, работите што ги чуваме за себе не спречуваат да се отвориме за физичкиот допир. Емоционалната дистанца се рефлектира во тоа како ние реагираме или не реагираме на допирот на партнерот.
  • Различни желби и потреби. Физичката интимност не е секогаш омилениот љубовен јазик на секоја личност. Несовпаѓањето помеѓу желбите и потребите или различните сексуални преференции може да создадат тензија каде што едниот партнер бара повеќе физички (сексуални или не) допири во споредба со другиот. Ова лесно може да предизвика незадоволство и чувство дека сте непожелни или чувство дека сте задушени.
  • Живеење во вашата глава. Секоја двојка која поминала низ врвовите и падовите на долготрајната врска се соочува со предизвикот на секојдневието. Сè што треба да направите постојано го чувате во вашата глава и заборавате на сопственото тело и физичкиот дел од вашата врска.

Светот на допирот е комплициран. Може да биде тешко да се движите по неговите кривини, но добрата вест е што можете да најдете заеднички јазик со вашиот партнер. Враќањето на физичката интимност бара малку трпение и испробување на следново:

Разговарајте долго за вашите потреби, очекувања или проблеми

Без разлика дали сте вие незадоволни од нивото на физичка интимност во вашата врска, или тоа е вашиот партнер, искрениот разговор е првото нешто што треба да се случи. Комуникацијата функционира, затоа комуницирајте, комуницирајте, комуницирајте.

Бидете нежни во пристапот. Физичката интимност бара нежен допир. Зборувањето е важно за вашиот партнер да не се чувствува нападнат или навреден. Добро правило е секогаш да се потпирате на ЈАС-изјавите. Наместо „не ме допираш повеќе и тоа мора да престане“, обидете се да кажете „Забележав дека не сме толку интимни како порано. Можеме ли да зборуваме за ова? “

Направете пријатна атмосфера за вашиот партнер да се чувствува безбедно и прифатен за она што го кажувате. Иако сексот спаѓа во категоријата потреби, разговорот чувајте го на интимност и блискост, бидејќи сексот е само компонента на физичката интимност.

Направете чекор назад, поврзете се со вашето тело и практикувајте грижа за себе

Понекогаш физичката интимност заплашува, ако се соочувате со анксиозност, телесни несигурности или неизбежни промени кои доаѓаат со возраста, раѓањето или болеста. Во овие случаи, бидете љубезни кон себе и работете малку на себе. Современиот живот нè става под толку голем ментален стрес што не е изненадувачки да се чувствуваме исклучени од нашите тела. Социјалните медиуми многу придонесуваат за негативна слика na себеси.

Одвојте време за да го негувате вашето тело и повторно да ја откриете вашата физичка способност. Може да започнете некој спорт или која било друга физичка активност за да се прицврстите во вашето тело и повторно да научите што е добро. Крајната цел е да стигнете на место каде што се чувствувате удобно во вашата кожа.

Не е срам да седнете со терапевт за да ги решите личните прашања поврзани со допирот и вашата врска со вашата физичка состојба. Вие заслужувате да бидете во мир со вашето тело.

Одвојте време за врската

Физичката интимност не напредува во вакуум. Таа бара двајцата партнери да бидат присутни во моментот. Помеѓу работа, задолженија, семејни обврски и дигитални одвлекувања, многу е лесно да поминете долг период без да поминувате значајно време заедно. Дали излегувате на состаноци? Дали правите заеднички активности?

Ако одговорот е не толку често како порано, размислете како да ја корегирате ова навика. Значајното заедничко време ви помага повторно да откриете што ве прави посебни еден за друг и повторно да ја запалите таа почетна искра. Оставете ги телефоните за една вечер и седете еден со друг. Или излезете во природа. Ќе сфатите дека без да размислувате за илјада работи одеднаш, поврзувањето со вашиот партнер станува без напор.

Развијте чувство за игра

Како возрасни, лесно ја прифаќаме лагата дека мораме да бидеме сериозни и одговорни цело време. Играта е криминално потценета како форма на поврзување. Веројатно сте ја слушнале старата изрека „Семејството кое игра заедно останува заедно. “ Има многу вистина во ова чувство.

Паровите со заедничко чувство за хумор и спремност да играат заедно имаат излез да се издуваат, да се осветлат, да практикуваат здрава форма на натпреварување и да градат спомени. Плус, игрите нудат нови начини за практикување на несексуален физички допир.

Идеите овде би биле да играте низ базенот, да играте вистина или да се осмелувате, да се тркате до далечинскиот управувач за да одредите што ќе гледате и да се возите еден со друг.

Ако имате деца, имате уште поголем поттик да се впуштите во игра. Тоа е win-win ситуација за сите вклучени.

Физичката интимност не следи строга временска рамка

Патот до враќање на физичката интимност не следи однапред одредена рута или распоред. Го поставувате темпото и го означувате напредокот како што доаѓа, кога ќе дојде.

Физичката интимност не може да се избрзува бидејќи се заснова на физичката благосостојба, емоционалната благосостојба, како и хармонијата во врската. Тоа е деликатна рамнотежа, која лесно може да се наруши, а нејзиното враќање бара да бидеме во синхронизација со нас самите и нашите партнери.

Најдоброто што можете да го направите е да останете присутни во моментот и да уживате во секој допир.

Вашето тело ќе ви каже што треба да се случи следно.

Share