6 Интересни факти во врска со кондомите

Кондом, презерватив, мантил … веројатно сте ги научиле многуте имиња на кондоми до сега. Тие се едни од најчесто користените методи на контрацепција бидејќи се лесно достапни и важни за спречување на СПИ и бременост. Но, има и многу други работи што можеби не ги знаете за кондомите.

Подгответе се затоа што добивме неколку одлични информации за вас, видете ги нашите интересни факти за кондомите што не сте ги знаеле.

Кондомите биле користени пред новата ера.

Дури и нашите предци беа загрижени за безбедни сексуални односи. Според истражувачите, најраниот познат доказ за покривање на машкиот полов орган може да се види во пештерските слики. Француска пештера наречена Грот де Комбаррелс има слики на човек кој се чини дека користи кондом. Оваа слика се проценува дека е стара 15000 години.

Како и да е, не е баш јасно како ги користеле древните презервативи, но интересно е да се знае дека нашите предци биле доволно мудри за да практикуваат безбедни полови односи.

Кондоми од лен

Првите документирани кондоми биле снимени во раниот период на новата ера и биле изработени од парчиња лен, кои биле сошиени рачно. Некои од овие кондоми се дизајнирани да одговараат на целиот полов орган, а други само на врвот. Кондомите од лен биле популарни повторно во 1400-тите до 1700-тите.

Не сме сигурни колку е пријатно ова за партнерот или колку заштитно парче лен може да придонесе за спречување на бременоста или од СПИ, но сите пронајдоци започнуваат од некаде.

Кондоми за Денот на вљубените

Valentines Day

Според Анкетата за полови односи од 2017 година, 68% од Милениумите велат дека имаат најмногу односи на Денот на вљубените. Во ова истражување беа опфатени повеќе од 3.000 сексуално активни мажи и жени на возраст меѓу 18 и 34 години.

Иронично, 14 февруари е исто така Национален ден на кондомот во некои земји. Ова е применливо бидејќи друга студија покажа дека во просек се користат 87 кондоми секоја секунда за време на Денот на вљубените. Ова се вкупно неверојатни 7,516,800 кондоми користени само за Денот на вљубените.

Кондомите имаат рок на употреба

Да, знаеме – кога сте расположени, првото нешто што ви паѓа на памет веројатно не е рокот на употреба. Но, важно е да се земе предвид дека кондомите имаат просечен рок на траење од четири години! И ако ги чувате на ладно и суво место, НЕ заглавени во задниот џеб или паричникот.

Нема двојки

Не паѓај за овој мит! Многу луѓе веруваат дека користењето на два кондоми значи двојно поголема заштита, но тоа не е случај. Користењето на два НЕ нуди дополнителна заштита. Всушност, двојното завиткување ги зголемува шансите од пукање, зголемувајќи го ризикот од бременост и контракција на СПИ. Наместо тоа, спречете го пукањето фокусирајќи се на квалитетот на вашиот производ, проверете дали ја користите точната големина и обезбедете добро подмачкување.

Жените учествуваат скоро во половина од продажбата на кондоми

Кога станува збор за вашето сексуално здравје, понекогаш е најдобро да земете работите во свои раце. Според последните податоци, 40% од кондомите се продаваат на жени. Проактивните жени преземаат одговорност за сопственото сексуално здравје и планираат однапред. Добро направено дами!

Ако барате други интересни факти, митови и информации за теми за сексуално здравје – посетете го нашиот блог денес!