6 интересни факта за презервативите

Презерватив, гумичка, дъждобран… сигурно вече знаете многобройните думи, с които наричаме презервативите. Те са едни от най-използваните методи за контрацепция, защото са достъпни и много полезни в предотвратяването на ППБ (полово предавани болести) и нежелана бременност. Но има и много неща, които може би не знаете за тях.

Подгответе се, защото имаме интересна информация за Вас и научете някои факти за презервативите, които не сте знаели до сега.

Презервативите били използвани още преди Новата Ера

Дори нашите предци са били загрижени за безопасния секс. Според изследователи, най-ранното доказателство за предпазване на пениса е намерено в пещерните рисунки. Във френската пещера „Grotte des Combarrelles“ има скални рисунки на мъж, който изглежда  използва презерватив. Рисунките са на около 15 000 години.

Презервативи от плат

Първите документирани презервативи датират от ранните години на Новата Ера. Представлявали са парчета плат, зашити на ръка. Някои от тези презервативи са покривали целия пенис, а други-само главичката. Платнените презервативи отново добили популярност между 1400г. и 1700г.

Не сме много сигурни доколко употребата им е била комфортна за партньорите, или колко са били надеждни срещу ППИ и забременяване, но всяко изобретения трябва да започне от някъде.

Презервативи за Свети Валентин

Valentines Day

Според проучване от 2017г., 68% от милениълите твърдят, че правят най-много секс в деня на Свети Валентин. Проучването е проведено сред над 3000 сексуално активни мъже и жени на възраст межу 18 и 34 години.

В някои държави 14 Февруари е и Национален ден на презерватива. Иронично, но и много практично, защото по данни на друго проучване, всяка секунда в деня да влюбените се използват средно 87 презерватива. Това се равнява на зашеметяващата бройка от 7 516 800 презерватива, употребени само на 14 февруари.

Презервативите имат срок на годност

Да, знаем – когато сте в настроение, първото нещо, което Ви идва на ум едва ли е срока на годност. Важно е обаче да знаем, че презервативите имат срок на годност до четири години. Това важи ако ги съхранявате на хладно и сухо място, а не напъхани в задния джоб или в портфейла.

Две не е повече от едно

Не се връзвайте на този мит! Много хора вярват, че използването на два презерватива означава двойно по-добра защита. Използването на два презерватива, поставени един върху друг НЕ осигурява допълнителна защита. Дори увеличава риска презерватива да се скъса, а оттам и рисковете за нежелана бременност или предаване на ППИ. Вместо това, се съсредоточете върху качеството на продукта, използването на правилния размер презерватив и добрата лубрикация.

Жените правят почти половината от покупките на презервативи

Когато става въпрос за сексуално здраве, понякога е най-добре да вземеш нещата в свои ръце. Според последни данни, 40% от презервативите са продадени на жени. Проактивните жени поемат отговорност за сексуалното си здраве и не се оставят на случайността. Браво, дами!

Ако търсите още интересни факти, митове и информация на тема сексуално здраве – посетете блога ни още днес!